Субота, 20.04.2024, 10:59Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Січень » 14 » МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ
11:09
МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ

У вступному слові до цієї публікації хочу зазначити, що на мій погляд,  людство, принаймні те, яке відносить себе до цивілізованого соціуму, вже збагнуло про надзвичайну вразливість не лише довкілля, а й планети Земля вцілому. По крайній мірі цього дуже б хотілося. Чому так скептично? Для мене причини очевидні, які крім того, мають динамічний характер в сторону погіршення ситуації. Якщо перераховувати всі проблеми та загрози – не вистачить ні часу, ні місця. Тому, наведу лише деякі з них, які постійно на-слуху і дійсно загрожують у планетарному масштабі не лише в перспективі, а вже зараз.

Одна з глобальних проблем – зміна клімату на Планеті, через так званий «парниковий ефект». Деякі скептики, навіть ті, які мають пряме, чи опосередковане відношення до науки, як такої, стверджують, що це тимчасові проблеми періодичного (циклічного) характеру. Погодитися з ними не можу, оскільки циклічність передбачає певні терміни, як правило не тривалі у часі. Щодо глобального потепління, то воно вже має кількадесятирічну зростаючу  тенденцію, яка за всіма ознаками буде продовжуватись ще дуже довго. Однією з причин «парникового ефекту» – надмірні викиди вуглекислого газу в атмосферу, який піднімаючись у верхні її шари, створює екран, що пропускає сонячне випромінювання, але не випускає надмірної кількості тепла у космічний простір, тим самим «розігріваючи» Землю. Звісно, що це лише примітивна схема, механізми насправді більш складні, але важливіше інше. Що з цим робити? Все дуже просто – різко скоротити викиди «парникових» газів. А чи це реально? Гадаю, що швидко ні! Питання лежить у площині не стільки бажання чи не бажання міжнародної спільноти (вона за), скільки у площині бізнес інтересів міжнародних корпорацій, діяльність яких пов’язана з шкідливими викидами в атмосферу (відповідні заводи, фабрики, гірничо-рудна промисловість, різні види транспорту з двигунами внутрішнього згорання тощо). А це цілі індустрії, на функціонування яких залучена величезна кількість продуктивних сил, що отримує засоби для свого існування. Фактично замкнене коло. Щоправда в останні роки, наприклад, відбувся значний прорив у випуску електроавтомобілів. Інша справа як швидко вони зможуть замінити традиційні, вихлопні гази яких є надзвичайно небезпечними? І чи це зможе реально вплинути на ситуацію? Звісно ж це риторичні запитання.

 (Продовження в наступній публікації)

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 570 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 oksanaosyka  
Причиною виникнення парникового ефекту є потрапляння промислових газів в атмосферу. Виходить, що негативні результати діяльності людини (лісові пожежі, автомобільні викиди, робота різних промислових підприємств і спалювання паливних залишків) стають прямими причинами потепління клімата. Необхідні розумні рішення для скорочення і подальшого регулювання викидів.

3 osykaoksana  
Самая явная причина возникновения парникового эффекта т попадание промышленных газов в атмосферу. Получается, что негативные результаты деятельности человека (лесные пожары, автомобильные выбросы, работа разных промышленных предприятий и сжигание топливных остатков) становятся прямыми причинами потепления климата.Необходимы разумные решения для сокращения и последующего регулирования выбросов.

2 dporuygkjh  
Будамо сподіватися, що вчені не завершать свої розробки на електомобілях і винайдуть дійсно гарні альтернативи для збереження навколишнього середовища!

1 bomba777771  
Так саме це людсво що відносить себе до "цивілізованого" світу і спричиняе всі проблеми на планеті.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz