П`ятниця, 29.03.2024, 10:16Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Січень » 19 » МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ (продовження)
11:56
МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ (продовження)

У попередній публікації було акцентовано увагу на глобальних проблемах  планети Земля, зокрема через так званий «парниковий ефект» та його причини. Зараз ми розглянемо наслідки зміни клімату в результаті цього ефекту. За даними ООН, із кінця ХІХ до початку ХХІ ст. температура на земній кулі підвищилася на 0,6 0С. В останні десятиліття темпи такого зростання мають сталий динамічний характер. Причиною цього є діяльність людини, яка впливає прямо –  спалюючи велику кількість вугілля, нафти, газу, чи опосередковано – через надмірні викиди вуглекислого газу з виробництв у атмосферу  (за остання 120 років вміст СО2 в повітрі збільшився на 17%), знищення лісів, які є основними його утилізаторами та через роботу двигунів внутрішнього згорання (один пасажирський реактивний літак протягом 8 годин польоту поглинає від 50 до 75 т  кисню і викидаючи декілька т СО2  та інших сполук). Які ж наслідки «парникового ефекту», за умови, якщо температура на нашій планеті підвищиться на декілька градусів?: 1) відбудуться зміни таких найважливіших кліматичних параметрів, як кількість опадів, хмарний покрив, океанічні течії, розміри полярних крижаних полів; 2) внутрішні райони континентів стануть сухішими, а узбережжя вологішими, зими будуть коротшими і теплішими, а літо – тривалішим і спекотнішим; 3) основні кліматичні зони в північній півкулі змістяться на північ приблизно на 400 км, що зумовить потепління в зоні тундри, танення шару вічної мерзлоти й полярних крижаних мас; 4) у середніх широтах, тобто в головних «хлібних» районах і зокрема в Україні, клімат стане напівпустельним, і врожаї зерна різко скоротяться; 5) відбудеться танення льодовиків Гренландії та Антарктиди, рівень Світового океану підвищиться на 6-10 м, що призведе до затоплення 20% суші.

Наступна проблема – руйнування озонового шару, який має надзвичайне важливе значення. Він розташований на висоті 20-50 км і захищає все живе на Землі від згубної дії так званого «жорсткого» ультрафіолетового випромінювання Сонця (довжина хвилі 280-100 нм). Руйнування озонового шару відбувається таким чином: 1) хімічна промисловість, яка випускає речовини, що містять хлор та бром (вони є найбільш агресивними до озону), спричинює нагромадження в атмосфері так званих озоноруйнівних газів (ОРГ); 2) ОРГ піднімаються на висоту озонового шару (найбільш сприятливі умови в приполярних районах); 3) під дією сонячних променів з техногенних газів виділяється хлор, який руйнує озон (О3) , відбираючи один із трьох атомів кисню й перетворюючи його на О2 ( кожен атом хлору може розкласти 100 тис. молекул озону.  Руйнування озонового шару над Європою розпочалося у другій половині минулого століття, і за деякими прогнозами без адекватних дій з боку людини до 2025 р. він може стати тоншим на 30%.

Не меншою загрозою для планети є опустелення як наслідок не ефективного ведення сільського господарства, військова діяльність (ймовірність застосування озброєнь масового враження, розробки в напрямку штучного провокування землетрусів, створення радарних систем з потужними радіохвилями, зміна клімату тощо), забруднення гідросфери (наземних та підземних джерел водопостачання) тощо.

(Продовження в наступній публікації)

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

 

Переглядів: 496 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 dporuygkjh  
Неймовірно який масштаб ураження може спричинити людська діяльність! Також вражає, що лише 1 атом хлору може розкласти 100 тис. молекул озону. Темпи руйнування озонового шару дійсно стрімкі.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz