Четвер, 25.04.2024, 06:50Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Лютий » 2 » МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ (продовження)
10:39
МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ (продовження)

16 серпня 2010 р. в Бразилії ООН оголосила про початок Десятиліття, присвячене пустелям та боротьбі з опустеленням, яке буде тривати до 2020 року.

У період з 2010 по 2020 рік будуть активізовані заходи з підвищення інформованості громадськості про необхідність захисту Землі від деградації і поліпшення якості посушливих територій, на яких проживає третина населення світу. Жителі таких районів стикаються з серйозними економічними і екологічними загрозами.

У червні 1994 року була схвалена Конвенція ООН по боротьбі з опустелюванням. Однак площі земель, придатні для сільськогосподарського обробітку, продовжують скорочуватися по всьому світу, погрожуючи продовольчій безпеці і провокуючи гуманітарні та економічні кризи.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою відзначається щорічно 17 червня починаючи з 1995 року, встановлений на 49-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН. Опустелювання і посуха – проблеми глобального масштабу. На сьогоднішній день 2,1 мільярда чоловік, або приблизно 40% населення світу, проживають у пустельних або посушливих районах. 90% цього населення – жителі країн, що розвиваються. Опустелюванням порушено 3,6 мільярда гектарів землі у всьому світі – 25% суші. На сьогоднішній день ризик деградації землі спостерігається в 110 країнах. Щорічно в результаті опустелювання втрачається 12 мільйонів гектарів землі – територія за площею рівна Болгарії.

Відомо, що серед основних проблем грунтового покриву є: ерозія (вітрова або дефляційна, водна, технічна), засолення та заболочення, хімізація і токсикація грунтів. Проте, опустелювання або дезертизація – найбільш глобальна за своїми масштабами проблема. Загальновідомо, що за останні 50 років площа пустелі Сахара збільшилася на 650 тис км2. За даними фахівців ООН в світі кожної хвилини на пустелю перетворюється 44 га землі.

 

 (Продовження в наступній публікації)

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 599 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
4 holylordo  
Жалко, что человек только что и может это разрушать. Ради своих интересов способный уничтожить огромную часть земли, с её ресурсами и обитателями, и не задумывается о том, к чему это может привести в будущем!!!!

3 lubakoshel1996  
Україна зустріла загрозу опустелювання ще років 40 тому, коли на Лівобережжі Херсонщини зафіксували піщані бурі, почала зникати біота і виїхали люди.
    Олешківські піски – понад 150 тисяч гектарів, визнані однією з найбільших пустель у Європі.
    Наші чиновники люблять скидати все або на світову кризу, або на парниковий ефект у масштабі всього світу. Але ж це і наслідки господарської діяльності в тому числі! Територія зрошувалась з водосховища річки, в яку підприємства скидають свої води з підвищеним вмістом солей. Відбувається процес засолення ґрунтів, який переростає в процес опустелювання. Державні установи аж ніяк не хочуть цього визнавати. Треба весь час промивати річку щоб зменшити рівень засоленості, а грошей на це ніхто витрачати не хоче.

2 misiutinavitalina  
Основна причина опустелювання – антропогенна діяльність. Людина власними руками руйнує планету, забруднюючи її органічними і штучно створеними
речовинами, що в результаті виливається в такі глобальні проблеми. Було б
добре побороти людську байдужість у ставленні до природи та запобігти
катастрофі.

1 dporuygkjh  
Мене вразили подані вище цифри щодо опустелювання!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz