П`ятниця, 26.04.2024, 19:51Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Лютий » 15 » МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ (продовження)
14:21
МІЖНАРОДНІ ДЕСЯТИЛІТТЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ТЕМАТИКИ (продовження)

26.12.2012 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про оголошення 2014-2024 років Десятиліттям стійкої енергетики для всіх. У резолюції наголошується, що на сьогоднішній день 2,6 мільярда людей у країнах, що розвиваються, використовують для приготування їжі та опалення традиційні види біомаси та 1,3 мільярда людей не мають доступу до електроенергії. Але навіть у тих випадках, коли енергопостачання пропонується, мільйони незаможних людей не в змозі його оплачувати.

У резолюції «Сприяння розширенню використання нових і поновлюваних джерел енергії» зазначається, що в даний час частка нових і поновлюваних джерел енергії в світовому енергетичному балансі все ще невелика та висока їх вартість. Генеральна Асамблея ООН рекомендувала урядам створювати сприятливі умови для популяризації та використання нових і поновлюваних джерел енергії та більш ефективного енергоспоживання.

До ініціативи ООН щодо «Стійкої енергетики для всіх», приєдналось понад 60 країн світу. Ця ініціатива передбачає вирішення до 2030 року трьох взаємозалежних завдань: забезпечення загального доступу до сучасних джерел енергії, подвоєння рівня енергетичної ефективності та подвоєння частки поновлюваних джерел енергії в світовому енергетичному балансі.

Може виникнути запитання, а при чому тут НПП «Нижньосульський» до глобальних питань з енергетики? До глобальних – ніякого, а до локальних – пряме. Нагадаю, що каскад водосховищ на Дніпрі (їх всього 6) у 60-і роки минулого століття створювався якраз з метою отримання електроенергії за допомогою гідроелектростанцій. Південно-західна частина національного природного парку знаходиться у межах Кременчуцького водосховища, організація технологічних процесів на гідроспоруді якого, повністю визначає водний режим природно-заповідного об’єкту. Саме тому спостерігаються регулярні перепади рівня води, особливо в осінньо-зимовий періоди, які негативно впливають на стан біорізноманіття.

Вцілому ж виробництво електроенергії у всьому світі пов’язано з використання величезної кількості водних ресурсів. Це стосується ТЕС (теплоелектростанцій), АЕС (атомних електростанцій), і безпосередньо ГЕС (гідроелектростанцій). Всі ці станції є забруднювачами довкілля. Так, у результаті роботи ТЕС виділяється велика кількість тепла, газів, пилу, під час спалювання вугілля у золі концентруються радіоактивні елементи (уран, торій), шлак накопичується на поверхні землі, виводячи з обороту великі території. Не меншими забруднювачами довкілля є АЕС. Зараз вони є майже у 30 країна світу з загальною кількістю ядерних реакторів понад 420. На долю АЕС припадає майже 16% усієї електроенергії. Електроенергія, вироблена на АЕС є самою дорогою. АЕС настільки згубно впливають на біосферу, а потенційна небезпека ядерних реакторів настільки велика, що пріоритетною вважати атомну енергетику дуже небезпечно (згадаємо аварії на ЧАЕС та Фукусіма в Японії). У порівнянні з іншими виробниками електроенергії, ГЕС, на долю яких припадає біля 20% всієї виробленої енергії, – найменше забруднюють атмосферу. Але тільки каскад водосховищ на Дніпрі вивів з обігу 7000 км2 родючих земель.

Саме тому надзвичайно актуальним нині є упровадження так званих  альтернативних джерел: енергії вітру, морів та океанів, внутрішнього тепла Землі, Сонця.

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

 

 

Переглядів: 811 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 8
8 dietomorrow  
На мою думку, майбутнє за сонячними батареями, адже це найбільш актуальне альтернативне джерело. Думаю, скоро вони замінять різні нинішні енергетичні джерела.

7 lubakoshel1996  
На початку статті говориться про те, що більше 2.5 мільярдів людей використовують для приготування їжі та опалення традиційні види біомаси, і ця інформація подається у вигляді типу сумної звістки про низький рівень розвитку альтернативної енергетики. Це некоректне формулювання яке відразу налаштовує читачів на відсторонення від такого джерела енергії,  як, наприклад, солома. Достатньо згадати проект «Місцеві альтернативні джерела енергії: м.Миргород»,  який  фінансувався Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в 2013 – 2015 роках, щоб зрозуміти неактуальність даної репліки автора.
    Навіщо забігати на перед і брати на себе занадто багато?
    З місцевими природними умовами використання енергії Сонця чи вітру в достатній мірі абсолютно неможливе. Стосовно ГЕС погоджуся, занадто багато проблем і шкоди, що в сумі не перекриває корисні аспекти цього виду альтернативної енергетики. А от питання введення твердопаливних котлів нині дуже актуальне, адже природній газ значно дорожчає. Реалізація біоенергетичних проектів – це вже сьогодення для Полтавщини і реальна перспектива заміщення природного газу.
    «По одежке простягивай ножки» - вислів, який постійно забувать всі і кожен.
    Для початку можна замінювати застарілі газові котли енергоефективними, на альтернативному виді біопалива.
    Нижньосульський НПП реально не може якось повпливати на розвиток альтернативної енергетики – це реалії, а от посприяти налагодженню інфраструктури зі збирання, транспортування та зберігання місцевої біомаси – соломи – йому під силу.   
    А стосовно загальних альтернативних джерел енергії,  яким надавали перевагу попередні коментатори, хочеться сказати що:
    1)   енергія Сонця є і буде найдорожчою, а отже і не практично домінуючою, оскільки сонячні панелі швидко зношуються (при поступовому зниженні ККД, енергії, що вивільняється, буде недостатньо для повноцінного користування лише цим видом,
наприклад, опалення)
    2)   дійсно, тільки атомна енергія по собівартості може бути близька до 0, хоча там великі складності з утилізацією відходів
    3)   у відносно недалекому майбутньому можна очікувати повну заміну атомної енергетики ядерною, повністю безвідходною, але про це ще говорити ще рано.

6 rem1212  
Світовий океан міститьвелетенський енергетичний потенціал. Це, по-перше, енергія Сонця, поглинута океанською водою, що виявляється в енергії морських течій, хвиль, прибою,
різниці температур різних шарів морської води і, по-друге, енергія тяжіння Місяця й Сонця, яка спричиняє морські припливи й відпливи. Використовується цей великий і екологічно чистий потенціал ще вкрай мало.

5 anton_domnenko  
ГЕС помимо затоплення і підтоплення грунтів, порушення току річки ще й не достатьньо ефективні, велика частина енергії іде на саму станцію. Але і екологічно чисті джерела енергії не можуть запезпечити елекроенергією промисловість і населення по причині низької ефективності і дороговизни обладнання. Тому скласти альтернативу атомній енергії вони поки що не можуть. Та в скорому майбутньому я думаю ми зможемо відійти від невідновних джерел енергії

4 toma97  
Я вважаю, що досить розумно використовувати  енергiю Сонця як альтернативне джерело.   Тому що , незалежно від того, будемо ми нею користуватися чи ні, на енергетичному балансі Землі і стані біосфери це ніяк не позначиться. Головне - використовувати сонячну енергію так, щоб її вартість була мінімальна або взагалі дорівнювала нулю. В міру вдосконалювання технологій і подорожчання традиційних енергоресурсів ця енергія буде знаходити все нові і нові області застосування.

3 misiutinavitalina  
Нині тема альтернативних джерел енергії дуже актуальна, оскільки ресурси поступово виснажуються і точно невідомо як швидко вони закінчаться,
адже приріст населення досить високий, а тому і запити людей тільки
збільшуються. Це і є основною причиною виснаження планети. Тому
альтернативні джерела типу енергії Сонця, вітру – хороший варіант, що
дозволить задовольняти потреби людини. Але є один нюанс – це відсутність
коштів у країн, шо розвиваються, на обладнання, яке необхідне для
переходу до альтернативних джерел. Тож поки що для більшості країн зміна
старих устоїв неможлива.

2 adidok199680  
На мою думку,  найальтернативнішим джерелом в Україні є упровадження енергії вітру.

1 dporuygkjh  
Будемо сподіватися, що альтернативні ждерела енергії поступово будуть приходити на зміну АЕС, ТЕС. І це дійсно покаже позитивні зміни для навколишнього середовища.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz