П`ятниця, 26.04.2024, 04:51Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Травень » 22 » МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ
09:31
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ

22 травня щорічно відзначається Міжнародний день біологічного різноманітніття відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES /55/201 від 08.02.2001 року. Це ще одна нагода звернути увагу широкої спільноти на актуальні проблеми збереження біоти, яка є фундаментом духовного і фізичного здоров’я будь-якої нації.

Особливо актуальним є вивчення біорізноманіття найбільш збережених у природному відношенні ділянок, в тому числі територій природно-заповідного фонду України.

Загальна площа національного природного парку «Нижньосульський» (далі НПП) становить 18635,11 гектара земель, з них 5% зайнято лісовими насадженнями, переважно на крутосхилах яружно-балочної місцевості та на островах. Верхня частина території НПП (північніше села Дем’янівка) – це річкова екосистема, де Сула протікає у заплаві з сіножатями, пасовищами та заростями очерету, а також болотиста місцевість, яка займає близько 14 відсотків території. Середня частина складає 13% у складі яких багато мілководь та островів. Нижня частина – це акваторія Сулинської затоки, яка становить 68 відсотків території НПП. Природні умови, що склалися на території парку сприяли розвитку надзвичайно багатого біологічного різноманіття, яке потребує спеціальних заходів для його збереження.

За матеріалами досліджень останніх років природна флора регіону нараховує понад 1288 видів, з них 722 види судинних рослин, альгофлора – 362, мохоподібні – 30, лишайники – 26, гриби – 148.

 Раритетна фракція флори парку включає 53 види судинних рослин, 1 лишайник та 2 види грибів, які охороняються: 3 види – Європейський червоний список (ЄЧС), 3 види – Бернська конвенція (БК), 5 видів – з Червоного списку водних макрофітів України (ЧСВМУ), 19 видів – Червона книга України (ЧКУ), 35 видів – на території Черкаської і Полтавської областей (РР).

Фауна представлена 595 видами, з них хребетних 314 видів (серед них 40 видів ссавців, 221 вид птахів, 37 видів риб, 10 видів земноводних та 6 видів плазунів), безхребетних 281 вид (з них комах 273 види та 8 видів молюсків (вивчення безхребетних проводиться тільки 2 роки).

На території регіону зареєстровано 69 видів, занесених до ЧКУ, з них 58 видів хребетних тварин та 11 безхребетних, а також 22 – до Червоного списку МСОП (без категорії LC – низький ризик), 156 – до Додатка ІІ Бернської конвенції (види, занесені до Додатка ІІІ цієї конвенції, нами не виділені у зв’язку з тим, що більшість з них є звичайними або малочисельними на досліджуваній території), 130 – до Боннської конвенції, 32 – до Вашингтонської конвенції (CITES), 81 виду птахів – до Угоди про збереження афро-євразійських водно-болотних птахів (AEWA) і 12 видів кажанів – до Угоди про збереження кажанів у Європі (Eurobats), також 1 вид до Червоної книги метеликів Європи, 31 вид – до Переліку видів тварин, які не занесені до Червоної книги України, але є рідкісними або такими, що постійно або тимчасово перебувають під загрозою зникнення в природних у мовах на території Полтавської області.

Наведені вище дані отримані спільними зусиллями науковців різних вузів та наукових установ Полтави, Кременчука, Києва, а також співробітниками наукового підрозділу НПП «Нижньосульський», які в останні роки проводять регулярні дослідження в регіоні, в тому числі і на спеціально створених наукових полігонах.

Стосовно охорони біорізноманіття регіону слід відзначити, що тут ключову роль відіграють служба державної охорони національного парку та співробітники його природоохоронних науково-дослідних відділень, які здійснюють регулярні рейди з охорони території, в тому числі заповідної зони та природоохоронних ділянок.

Велика увага співробітниками НПП приділяється збереженню, перш за все, рідкісних видів флори та фауни. На території НПП «Нижньосульський» запроваджено Плани заходів щодо збереження популяцій орлана-білохвоста Haliaeetus allbicilla (L.1758) та голуба-синяка Columba oenas L.1758 на території парку та прилеглих ділянках, а також створено 8 природоохоронних ділянок для збереження та відтворення рідкісних видів хребетних тварин (орлан-білохвіст, видра річкова, горностай).

Заплановано розробити та почати реалізовувати в найближчі роки плани заходів із збереження кажанів, черепахи болотної, карася звичайного, а також створення охоронних ділянок для комах.

Щодо збереження флори території НПП проводиться моніторинг чисельності рідкісних та зникаючих видів, спостереження за тенденціями в змінах стану популяцій і місцезростань. Спостереження проводяться на постійних пробних площах. Згідно з отриманими даними оновлюються картографічні матеріали та планується розробка заходів щодо збереження цінних видів флори території НПП.

 

Науково-дослідний відділ

 

Переглядів: 358 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 161 2 »
16 linakulko  
Охорона природи потрібна у наш час як ніколи. Проблема збереження видів, яких і так з кожним роком стає менше дуже серйозна. Як людина, що сумлінно ставиться до збереження чистоти навколишнього середовища мені важко бачити те, як люди нехтують домівками та сферами існування тварин у лісах, на луках та полях.

15 doroshenkoevgenia  
Це чудова нагода ще раз згадати про необхідність збереження живої природи та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь. Нині особливо актуально сигналізувати про потребу до глобальних дій, які здатні запобігти  втраті біорізноманіття на користь людям та всьому життю на планеті.

14 bezkorovaina_oksana2000  
На мою думку, завдяки Міжнародному дню біологічного різноманіття, все людство звертає увагу на проблеми навколишнього середовища. І вони намагаються з ними якось боротися або ліквідувати їх.
Я вважаю, що це вдала ідея створити такий день.

13 stefa123430  
Біологічне різноманіття є дуже важливою складовою для біосфери нашої планети. Адже, зникнення одного виду може порушити біологічний сталий баланс. Це зменшення кількості організмів пов'язаних із зниклим видом. Наведемо приклад: Комарі звичайні (теоретично) вимерли. Але їхне зникнення дуже погано вплине на вид жаба озерна,оскільки вони входять в основний раціон їх харчування. Це призведе до зменшення кількості особин у жаби озерної. А тварини(лелеки, журавлі, дикі качки і т. д.) чий основний раціон складався із жаб, через їх зменшення, матимуть певні негативні наслідки.
Отже, дуже важливо прикласти всі зусилля для збереження біорізноманітності, щоб цей приклад та інші не стали реальністю. Тому 22-го травня, та й будь який інший день, ми повинні пам'ятати про збереження природного балансу, що всі живі організми зв'язанні між собою.
Окрему подяку хочу висловити працівникам Нижньосульського НПП за популяризацію цієї проблеми серед дітей та молоді.

12 potapovaasya1810  
Робота працівників НПП Нижньосульсульський є дуже важливою справою, адже це не від'ємний вклад в збереження навколишнього середовища. Біорізноманіття є важливою частиною нашої планети та нашого життя, адже ми самі належимо до нього.Біорізноманіття часто сприймається як вічна і безкоштовна даність, в той час як
сьогодні воно знаходиться під серйозною загрозою, що виходить від людини.Захист біорізноманіття вимагає участі всіх, тим більше, що він всім доступний.
Кожен з нас може допомогти на своєму рівні, і при цьому необов’язково
кардинально змінювати спосіб життя.

11 taniaculik7088  
Це важлива подія та важлива тема, проте, тільки для тих, хто цікавиться біологією... Хотілося, щоб якесь свято біологічного, або екологічного спрямування, набуло масштабу подібного до святкування восьмого березня чі нового року... Можливо тоді б ставлення до природи у людей змінилось...

10 matvievskayaoksana827590  
Добре, що відзначають такий день біологічного різноманіття.Щоб привернути увагу людей до проблем збереження біоти, яка є здоровям нашої нації.

9 aulko99  
«Біорізноманіття» - різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого,
наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких
вони є; це поняття включає у себе різноманітність у рамках виду, між видами і
різноманітність екосистем. Щороку 22 травня увесь світ відзначає Міжнародний
День біорізноманіття –  це ще одна нагода
звернути увагу широкої спільноти на актуальні проблеми збереження біоти, яка є
фундаментом духовного і фізичного здоров’я будь-якої нації. Міжнародний день
біологічного різноманіття – це привід згадати про необхідність збереження
біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної
спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь. «Наше біорізноманіття, наша їжа,
наше здоров’я».

8 polebkakhomenko1  
Повага до оточуючого світу є найбільш важливим. Відношення до тварин має бути максимально шанобливим,не вистрелювати їх, рослини не потрібно зривати (особливо якщо це ЧКУ), дерева спилювати, винищувати ліса. Багато людей цінують все що дала їм природа, але є й ті, які знищують все навколо себе. Звісно для багатьох це єдина можливість вижити, але треба завжди знати міру в таких речах. А для деяких це просто забавка, полювання на якому вбивають тисячі тварин.

7 galinakovlagina  
Всі ми повинні пам’ятати, що збереження біологічного різноманіття є необхідним для нашого існування.

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz