Вівторок, 16.04.2024, 06:04Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Грудень » 3 » МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПЕСТИЦИДАМИ
13:14
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПЕСТИЦИДАМИ
    Всім нам не чужі екологічні моменти всього нашого промислового і виробничого циклу. Колись завдяки винаходу пестицидів - синтетичних хімічних речовин, які стали застосовуватися в усьому світі протягом кількох останніх десятиліть для полегшення догляду за посівами і підвищення врожайності культур, в сільському господарстві був здійснений прорив у вирішенні продовольчих питань. Однак ці речовини відразу увійшли в ряд високотоксичних і почали супроводжуватися з відповідним попередженням - «Небезпечно для життя!».
    3 грудня населення планети відзначає Міжнародний день боротьби з пестицидами. Вибору цієї дати передували трагічні події 3-го грудня 1984-го року. В Індії (Бхопал) при транспортуванні великої партії цих токсичних речовин сталася велика аварія, яка призвела до їх витоку і до отруєнь в тій чи іншій ступеня тяжкості понад 200-т тисяч осіб. Переважно це були жителі містечка Бхопал. У пам’ять про це страшну подію і був заснований Міжнародний день боротьби з пестицидами.
   Мета Дня боротьби з пестицидами - привернути увагу світової громадськості до вирішення проблем, що виникли в результаті виробництва і використання цих небезпечних хімікатів.
  В останні десятиліття 20 століття в ряді країн пестициди стали одним з найважливіших факторів ризику для життя і здоров'я людини і всієї живої природи. Якщо в СРСР у 60-х роках минулого століття кількість пестицидів на душу населення в рік не досягало одного кілограма, то вже до кінця перебудови цей показник збільшився в три рази. Саме пестициди, на думку експертів ООН, стали головною причиною «тихої катастрофи». Більше того, з'ясувалося: стійкість пестицидів настільки висока, а їх поширення настільки глобальне, що їх виявили навіть в організмах пінгвінів Антарктики, куди пестициди були занесені повітряними й океанськими потоками.
   Наслідки хімічного впливу на біосферу Землі плачевні. Вони ведуть до різних мутацій і захворювань у людей і тварин, до порушення роботи репродуктивної та гормональної систем, імунного статусу, до онкологічних захворювань і вроджених дефектів.
   На противагу «пестицидів» сільському господарству вчені висувають концепцію «органічного землеробства». Органічне землеробство виключає використання пестицидів і мінеральних добрив. Воно базується на поєднанні різних видів рослин, природному контролі над шкідниками, заміні хімічних добрив на органічні. Органічне господарювання - не новинка, до ери хімізації та інтенсифікації це був єдиний спосіб виробництва продукції. Зараз він повертається, але правда, питання, коли ця концепція знайде масштабне практичне застосування, залишається поки відкритим.
Автор: фахівець відділу екологічної освіти Слинько О.А.
При написанні статті використовувались такі матеріали: http://calendate.com.ua/holiday/1898; Екологія і охорона навколишнього природного середовища – Джигирей В.С. – Київ 2000р.
 Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Практичні рекомендації / Антонець С.С., Антонець А.С., Писаренко В.М. [та ін.]. – Полтава : РВВ ПДАА, 2010р.

Переглядів: 1165 | Додав: ksysha | Рейтинг: 2.7/3
Всього коментарів: 531 2 3 4 5 »
53 Дарт Вейдер Кривенко  
Проблема забруднення навколишнього середовища гербіцидами виникла через якість внесення препаратів. За сучасних способів їх застосування лише незначна їхня частина використовується за призначенням - потрапляє безпосередньо на рослини, які необхідно знищити. Значна частина хімічних засобів збільшує забрудненість ландшафту під час обробітку, а також після змивання гербіцидів опадами, перенесення ґрунтовими водами та з рослинами після їхнього відмирання чи збирання врожаю.

52 OLEXANDR_SHERASOV  
А навіщо те органічне? Яке воно виростає: мале, криве або взагалі ніяке. А так наклав добрив різних, полив таким що і всі ті гадюки гинуть що на урожай око накинули і можна їсти. 
Або на продаж захімічу - хай травляться, а собі не буду (бо не знаю що пестециди вітром на кілометри розносе) Ми навіть не здогадуємось, чому в останні роки врожаї не втішають народ? Ми їх так удобряємо - пестецидами що скоро бур'яни не ростимуть!

51 Гудзь  
І все - таки я сподіваюсь, що майбутнє - за органічнимземлеробством .Якщо ще десять років тому на Полтавщині було одне такегосподарство " Агроекологія" у Шишацькому районі , то зараз їх кількість зростає. Тим паче, щонаселення усе більше дізнається про шкідливість пестицидів для їхнього здоровя, тому не шкодує грошей на екологічно - чисті продукти

50 БогатиР  
Думаю так, але не повністю, в даній ситуації керують гроші, а не екологічна безпека. Лише ті хто усвідомив критичність ситуації приймуть відповідні заходи для вирішення проблеми.

49 Бут Юлія  
Я вважаю , що люди можуть перейти на органічне землеробство . Але для цього потрібно багато сил та часу, але насамперед усвідомлення самих людей про шкідливу дію пестецидів на власний організм. Нажаль багато фермерів застосовують пестециди для підвищення врожайності ,забуваючи про їх шкідливу дію на навколишне середовище.

48 Левочко Олена  
не думаю, пока человечество не изобретет что то, что будет иметь такой же эффект как пестициди,но при этом приносить меньше вреда.

46 OLEXANDR_SHERASOV  
І все ж, чи повернеться людство до органічного господарювання?

45 Левочко Олена  
Нет, я к сожалению к ним не отношусь, но знаю таких людей.

44 OLEXANDR_SHERASOV  
Ты случайно не себя имеешь ввиду "я диктую свои правила" ?

43 Alexey13  
Александр, я уже писал это в комментариях.

1-10 11-20 21-30 31-40 41-47
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz