Неділя, 28.04.2024, 02:40Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Травень » 12 » МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МІГРУЮЧИХ ПТАХІВ
16:43
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МІГРУЮЧИХ ПТАХІВ

       Щорічно цей День відзначається в суботу та неділю кожного другого тижня  багатомільйонною спільнотою любителів-орнітологів та пошановувачами птахів. У цьому році його святкування припало на 10-11 травня і проходило під символічним гаслом – «Міграційні шляхи: перелітні птахи та туризм» (цікаво, що кожного року воно має різну тематику: у 2009 – «Перепони на шляху міграції», 2010 – «Врятуємо мігруючих птахів від криз – має значення кожен вид», 2011 – «Зміни у землекористуванні з висоти пташиного польоту», 2012 – «Мігруючі птахи і люди – разом через віки» та 2013 – «Створення мережі для мігруючих птахів»).

     Не дивлячись на те, що це свято офіційно почали відзначати лише з 2006 року, історичні передумови його винекнення закладені ще в 1902 році, коли була підписана (ратифікована у 1906 році) Міжнародна конвенція з охорони птахів керівниками 11 країн Європи. Крім того, з метою охорони перелітних птахів були укладені кілька міжнародних договорів, зокрема, договір від 1918 року «Про міграційних птахів у Північній Америці», африкансько-євразійський договір від 1979 року «Про охорону водоплавних птахів» та прийнята Бонська конвенція в1979 році «Про збереження мігруючих видів диких тварин», яку Україна ратифікувала в 1998 році.

    Ареали більшості європейських видів птахів, у тому числі й тих, які гніздяться на Полтавщині, включають території багатьох держав, а в певні етапи свого річного циклу (під час міграцій, особливо трансконтинентальних) вони перетинають їх кордони, і потрапляють в країни Африки, Близького Сходу, Індокитаю тощо, які не є учасниками конвенцій (Рамсарської, Бонської та Бернської) щодо  охорони біологічного та ландшафтного різноманіття, в тому числі й мігруючих птахів. Таким чином, щорічно під час міграцій птахи потерпають не лише від перешкод природного (хижак-жертва, пустелі, моря, стихії, екто- та ендопаразити, дальність перельотів тощо) та  антропогенного походження (осушування та опустелення, зіткнення з висотними спорудами – лініями електропередач, вітровими установками, висотними будівлями, а також перевилов риби, зміна ландшафтів, використання хімічних препаратів на сільськогосподарських угіддях, вирубування лісів, забруднення довкілля, зміна клімату тощо), але й від самої людини на трасах міграцій та місцях зимівлі (масове добування для їжі – відлов, відстріл, отруєння тощо).

    Уплив прирордних і антропогенних чинників і безпосередньо людини та  відсутність законодавчої бази в країнах, де відбувається зимівля представників орнітофауни щодо міжнародних норм з охорони та збереження біорізноманіття, суттєво впливає на загальну чисельність у популяціях птахів, змінює їх традиційні міграційні шляхи, сприяє розширенню списків рідкісних видів тощо. У зв'язку з цим необхідно прикласти зусилля щодо залучення країн-непідписантів до існуючих міжнародних угод, відмови всіх країн від полювання хоча б у весняний період,  проведення глобальної інформаційно-освітньої кампанії, спрямованої на створення сприятливих умов для перелітних птахів у місцях зимівлі, під час міграцій та збереження місць їхнього проживання у всьому світі, зокрема, через створення природно-заповідних територій.

     Через Україну потужний міграційний шлях проходить по р.Дніпро, який у межах Полтавської області представлений Дніпродзержинським та Кременчуцьким водосховищами, акваторію та прибережну частину яких під час міграцій використовують не лише водоплавні та біляводні види для відпочинку та поповнення жирових резервів у кормних біотопах, а й представники інших систематичних груп птахів. У межах області, у тому числі й з метою охорони міграційних шляхів, на водосховищах були створені два регіональні ландшафтні парки («Нижньоворсклянський» та «Кременчуцькі плавні» – Дніпродзержинське водосховище) та національний природний парк «Нижньосульський» – Кременчуцьке водосховище.

    Незважаючи на те, що в останні десятиліття спостерігається тенденція щодо зменшення загальної площі відкритої води водосховищ у результаті заростання очеретом, рогозом та прибережною водною рослинністю, що призводить до втрати кормової продуктивності мілководь для мігрантів, природно-заповідні території зокрема, та водосховища вцілому, залишаються важливим місцем зупинок для перелітних видів. 

 

   Підготував: фахівець відділу екологічної освіти, канд. біол. наук Віктор Попельнюх.

 

  

 

 

 

Переглядів: 927 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 NezdoimunogaOksana  
Потрібно зберігати місця відпочинку мігруючих птахів, адже кожна пташка відіграє важливу роль в навколишньому середовищі.

5 OLEXANDR_SHERASOV  
Шановні, але ж людина самим своїм існуванням щохвилини вбиває мільйони організмів - тих маленьких які не помітні неозброєним оком. Чи варто нам так хвилюватись за тих птахів? Гляньте за вікно їх доволі таки багато літає, може якось минеться...

4 Раковець Тетяна  
Багато птахів зупиняється протягом міграції для відпочинку, живлення і поповнення енергетичних запасів організму. Такі місця є надзвичайно важливими для успішної міграції. Якщо люди руйнують такі місця (вирубають ліси, осушують болота), гине багато птахів-мігрантів.

3 OLEXANDR_SHERASOV  
Так, але не знайшов я таких цитат в тексті, тому можу справедливо вважати, що стаття написана тільки вами.

2 фахівець відділу екологічної освіти  
Олександре! Мабуть сподівався знайти в моєму тексті цитати, які широко цитуються в мережі і взяті тобою?

1 OLEXANDR_SHERASOV  
Більш як мільярд туристів щороку перетинає міжнародні кордони. Квітуча дика природа - важливий актив туризму, і вражаючі перельоти мігруючих птахів світу - не виняток. Належним чином керована, популярна та пов'язана з птахами діяльність, така як спостереження за ними або їх фотографування, може бути основою для взаємовигідних відносин між людьми та перелітними птахами.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz