Середа, 24.04.2024, 15:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Серпень » 25 » Моніторинг водно-болотних угідь  НПП “Нижньосульський” та прилеглих ділянок
14:09
Моніторинг водно-болотних угідь  НПП “Нижньосульський” та прилеглих ділянок

Різнобічне вивчення водно-болотних угідь (ВБУ),  які займають понад 80 % території НПП, є пріоритетним напрямком наукових досліджень нашої установи. Співробітники  Парку вивчають основні типи ВБУ території НПП та прилеглих ділянок, показники їх стану та динаміку змін, досліджують склад рослинного та тваринного світу, а також сезонні особливості. З цією метою здійснюються регулярні обстеження ключових ВБУ, розташованих у різних частинах Парку, при цьому застосовуються різноманітні методики і обладнання.

            Із серпня поточного року для обстеження ВБУ вперше почали використовувати дрон (квадрокоптер, безпіло́тний літа́льний апарат),  що дозволило здійснювати фотофіксацію стану найбільш важкодоступних водойм НПП і зібрати цінні наукові данні.

            11.08.2020 р. із використанням дрону були обстежені важкодоступні водойми між селами Великоселецька та Плехів, а також деякі озера на Худоліївській ділянці Парку та поблизу (урочище Коза). 

            В результаті були зібрані матеріали щодо обводнення вказаних ділянок. З обов’язками оператора дрону з успіхом справлялась начальник екоосвітнього відділу О.А. Козачкова. Одночасно проводились зоологічні дослідження, обліки птахів та комах.

            Птахів, особливо водно-болотних,  виявилось небагато. Зустрічались поодинокі луні болотні Circus aeruginosus (L.),  сірі Ardea cinerea L. та великі білі Egretta alba (L.) чаплі. На ділянці засолених луків полював боривітер звичайний  Falco tinnunculus L.,  який нечасто трапляється на території Парку. Іноді пролітали зграї шпаків Sturnus vulgaris L.. Серед  деревно-чагарникової рослинності траплялись ворони сірі Corvus cornix L., сорокопуди-жулани Lanius collurio L. та горобці польові Passer montanus (L., 1758). У повітрі постійно можна було спостерігати ластівок сільських Hirundo rustica L. та бджолоїдок Merops apiaster L., що полювали на комах.

            Ентомофауна ділянок, особливо тих, де була викошена трава, збіднена, що відповідає початку серпня. В масі були відмічені тільки прямокрилі — коники та кобилки. На зонтичних звичайним був клоп лінійчатий Graphosoma lineatum (L.). Літали метелики дукачик бурий Lycaena tityrus (Poda), білани бруквіний Pieris (Artogeia) napi (L.) та ріповий Pieris rapae (L.)  і жовтюх шапранець Colias myrmidone (Esper). В той же час в урочищі Коза, де на деяких ділянках добре розвинутий травостій, були зафіксовані метелики Памфіл Coenonympha pamphilus (L.), Юртина Maniola jurtina (L.), вищезгадані білани, жовтюх лучний Colias hyale (L.), червонець непарний Lycaena dispar (Haworth), занесений у природоохоронні списки, дукачик бурий Lycaena tityrus (Poda), синявці Аргіад Everes argiades (Pallas), Ікар Polyommatus icarus (Rottem.), Озиріс Cupido osiris (Meigen) та інші.

Інформацію підготували М.Л. Клєстов, З.Л. Берест

Переглядів: 247 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 olyakhomenko2000  
Я гадаю, що використання дрону було досить доречним, адже він допомагає дібратись до ділянок які досить далеко або є складними, для того, щоб була змога їх відвідати. Також це допомагає не налякати жителів НПП. Це також є більш безпечним засобом для нагляду за тваринами. Я впевнена, що це має досить гарний вигляд зверху.

1 dianastr2014  
Можу уявити, які краєвиди відкриваються з висоти пташиного польоту у НПП «Нижньосульський».Водночас дуже рада за співробітників, яким надали таку чудову техніку як дрони!
Бачила та знаю особисто, яку красу вони здатні фіксувати! Було б дуже цікаво
побачити, відео з Ваших досліджень!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz