П`ятниця, 19.04.2024, 10:45Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Вересень » 20 » МОНІТОРИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕРПЕТОФАУНИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
10:30
МОНІТОРИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕРПЕТОФАУНИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Нещодавно на території Національного природного парку «Нижньосульський» (далі НПП) старшим науковим співробітником, к.б.н. Відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології НАН України ім. І.І. Шмальгаузена Некрасовою Оксаною Дмитрівною було проведено наукові дослідження, основною метою яких є вивчення герпетофауни (земноводні та плазуни) пониззя р.Сули.

Дослідження проводились за стандартними методиками навесні та восени 2015рр: облік чисельності за маршрутним методом та уздовж берегової лінії (водні види). Було досліджено біотопи нижньої (попередньо) та верхньої частини НПП.

За участю співробітників Парку: начальника відділу Науки , к.б.н. Клєстова М.Л., молодшого наукового співробітника Кропивки О.І, провідного фахівця з туризму відділу екологічної освіти Козлова М.І. досліджувались ділянки верхньої частини НПП (ок. сіл - Худоліївка, Матвіївка, Малоселецьке тощо).

В ході даного дослідження восени було зареєстровано – тритон звичайний (Lissotriton vulgaris) (новий вид для списку НПП), кумка червоночерева, часничниця звичайна, квакша звичайна (устн. повідомлення співробітників), ропухи (устн. повідомлення співробітників) – сіра та зелена (раніше було багато),  жаби: озерна, ставкова,  їстівна (гібрид),  черепаха болотна, ящірка прудка (багато), вуж звичайний (багато) та водяний (Natrix tessellata). 

За попередніми дослідженнями в ок. Лящівка навесні у 2015 р. було виявлено - кумка червоночерева (Bombina bombina) (акустично), часничниця звичайна (Pelobates fuscus) (устн. повідомлення), рахкавка звичайна (Hyla arborea) (акустично), жаби: озерна (Pelophylax ridibundus), ставкова Pelophylax lessonae,  їстівна (гібрид) Pelophylax kl. esculentus,  черепаха болотна (Emys orbicularis) («вихід» молодняка, карпакс довжиною 2,5 см), ящірка прудка (Lacerta agilis), вуж звичайний (Natrix natrix).  За межами НПП в ок. сс. Баталий –Тімчинки (озеро біля дороги) було зафіксовано зелену ропуху (Bufo viridis) (акустично).

Раніше на території гирла Сули у псамофітно-аренних біотопах зустрічались ще 2 види – різнобарвна ящурка Eremias arguta (Щербак, 1993) та степова гадюка Vipera  renardi (повідомлення працівників НПП), але  на даний час зі змінною ландшафтів та сильним антропогенним впливом зникли придатні для існування цих видів біотопи.  Таким чином, у Верхній частині НПП зареєстровано 16 видів (100%) герпетофауни, а в Нижній частині – 13 видів (81,3%). Також у Верхній частині гирла Сули чисельність і поширеність більшості видів герпетофауни вище. Також це стосується виявлених у 2015 році видів -  тритона звичайного та вужа водяного. Але дослідження потрібно ще продовжувати

Отримані матеріали будуть використані в наступному томі Літопису природи. 

Рис. 1. Місця досліджень пониззя річки Сули у 2015 р.

Переглядів: 643 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 moroz-1996  
[img]http://https://uk.wikipedia.org/wiki/Тритон_звичайний#/media/File:LissotritonVulgarisMaleWater.JPG[/img] ось такий Lissotriton vulgaris.В даній статті йдеться про те що це новий вид для НПП,Останні дослідження у Скандинавії показали, що теперішнє зменшення чисельності земноводних, у тому числі й L. vulgaris, пов'язане з підвищенням кислотності водоймищ внаслідок посилення антропогенного пресу...так що цей вид можна вважати певним індикаторм,який вказує на те що з хім.складом даної річкової мережі все добре

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz