Четвер, 25.04.2024, 21:34Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Листопад » 25 » МОНІТОРИНГОВИЙ ВІДСТРІЛ ДИКИХ КАБАНІВ НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
13:12
МОНІТОРИНГОВИЙ ВІДСТРІЛ ДИКИХ КАБАНІВ НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

        Відстріл диких кабанів на території парку здійснюється на підставі рішень №3, №4 Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській обласній державній адміністрації від 18.09.2015 р. та 27.10.2015 р.відповідно, а також листа Мінприроди України №5/1-9/13154-15 від 23.10.2015 р. Здійснюється він первинними користувачами мисливських угідь, що знаходяться на території НПП «Нижньосульський», під контролем служби державної охорони парку.

Ці превентивні заходи пов’язані із спалахом небезпечної хвороби – африканської чуми свиней (АЧС), яка вже охопила 7 областей України (рис.), в тому числі і Полтавську область.

          Доведено, що розповсюджуватись АЧС може також і через диких кабанів. Саме тому головою Полтавської ОДА Валерієм Головко ініційовано розробку обласної програми профілактики африканської чуми свиней, що включає і заходи по контролю за поголів’ям диких кабанів, які вже реалізуються на території НПП «Нижньосульский».          

          АЧС, як хвороба, є безпечною для здоров’я людини, але смертельною для свиней. Вакцини від АЧС ще не розроблені, лікування – заборонено. При виявлені осередку інфекції практикується тотальне знищення хворого поголів’я, а також ліквідація всіх свиней у радіусі 2 км та їх спалювання.

Необхідно усвідомлювати, що подальше розповсюдження АЧС в Україні може нанести ще більш серйозні збитки народному господарству.

 

Укладач М. Клестов

 

 
Переглядів: 581 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 7
4 kirataran  
Лікування АЧС дуже важливе,адже ця хвороба є безпечною для здоров’я людини.
Вона передається  через пасовища, корм, воду, предмети догляду, засоби пересування, які були забруднені виділеннями хворих тварин. А також через продукти забою заражених свиней і трупи полеглих тварин.
А збудником будник африканської чуми свиней - вірус сімейства Asfarviridae, роду Asfivirus-розмір вірусної частки від 175 до 215 нм. Характеризується варіабельністю вірулентних властивостей, дуже стійкий до факторів зовнішнього середовища - висушування, заморожування, гниття.

3 380992764565  
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в  господарства всіх форм власності Державна служба ветеринарної медицини Київської області рекомендує:
1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.
5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
6.Постійно вести боротьбу з гризунами.
7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів,що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
9. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицин.,
10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.
12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої  державної установи ветеринарної медицини.
13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
14 Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону україни «Про відходи».
15.  Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
16. Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин
17.  Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
18. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

1 alo4ka1997  
Заподіюючи окремим сільським господарствам надзвичайно серйозну шкоду, кабани приносять сільському господарству в цілому і деяку користь. Вони винищують немало шкідливих комах і шкідливих гризунів, яких добувають з-під дернового шару, розкопуючи землю. Думаю, що вони здатні принести і відчутну користь, як винищувачі сарани, - адже цілі стада кабанів з'їдять її немало.

2 yananesterova97  
Алла, я не зовсім з тобою згодна. Так, звичайно дикі кабани може і приносять користь народному господарству, але проблема африканської чуми свиней як в нашій країні, так і в країнах закордону стоїть дуже гостро. Адже вперше цю хворобу було виявленно в Португалії більше 50 років тому, і за цей час інфекція поширилася на багато інших високорозвинених країн. На жаль на даний час лікування таких тварин заборонено не лише в нашій країні а і в бгатьох інших країнах, тому влада просто змушенна встановлювати такі крайні міри щодо цього. Я гадаю, що Литва прийняла дуже мудре рішення щодо того щоб встановити на своєму кордоні загородження щоб припинилося розповсюдження інфікованих кабанів, а в самій країні провести поголовне знищення хворих тварин.  Адже ця інфекція в подальшому може становити серйозно загрозу для економіки країни, бо вже на даний час в нашій країні питання експорту м*ясної продукції є проблемним. Тому  я гадаю, що до цього потрібно віднестися досить серйозно і вже найближчим часом провести масову перевірку і знищення інфікованих тварин не лише в певних областях країни, а всюди, поки територія зараження не є такою великою,бо якщо зараз не поставитися до цього серйозно, то це може нести за собою негативні наслідки.

5 alo4ka1997  
Звичайно, африканська чума дуже серйозне захворювання, але відстріл здорових особин, на мою думку, може негативно вплинути на чисельність популяції диких кабанів.

6 bomba777771  
При чому тут чюма до кабанів, у людей теж була чума, треба було теж всіх вбити?

7 alo4ka1997  
Я теж так думаю))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz