П`ятниця, 26.04.2024, 09:49Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Березень » 2 » НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» - П’ЯТЬ РОКІВ З ДНЯ ПІДПИСАННЯ УКАЗУ
13:30
НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» - П’ЯТЬ РОКІВ З ДНЯ ПІДПИСАННЯ УКАЗУ

        10 лютого 2010 року був підписаний УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 155/2010 «Про створення національного природного парку «Нижньосульський», який організований з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів Середнього Придніпров'я.  Відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» національний природний парк «Нижньосульський»  є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення. Розпочав свою роботу 11 листопада 2011 року.

       За п’ять років існування, а за 3 роки діяльності колективу парку, вдалося організувати природоохоронну, еколого-просвітницьку та наукову роботу, яка проводиться як в межах парку, так і на прилеглих територіях. Налагоджені зв’язки з місцевими громадами, з колективами інших природоохоронних (Голосіївський НПП, НПП «Прип’ять-Стохід», РЛП «Диканський», «Кременцуцькі плавні»),  наукових установ та вузів (Академічні Інститути:  зоології, ботаніки, гідробіології; Кременчуцький та Черкаський університети та інші), іноземними організаціями (Франкфуртське зоологічне товариство). В парку функціонують два природоохоронних відділення – Полтавське та Черкаське, діє служба державної охорони, відділ господарського забезпечення та рекреаційного благоустрою, відділи екологічної просвіти та науки, а також інші структурні підрозділи.

        Парк приділяє велику увагу екологічному вихованню підростаючого покоління – налагоджені постійні робочі зв’язки із школами регіону. В селі Худоліївка Семенівського району створюється еколого-просвітницкий центр, а поблизу озера Судебське розроблена еколого-пізнавальна стежка, де вже проводяться цікаві екскурсії. В різних куточках парку створені рекреаційні пункти та інші місця відпочинку. І це тільки початок розбудови інфраструктури парку, яка буде сприяти розвитку організованих форм туризму, рекреації, в тому числі любительсько-спортивного рибальства, а згодом і любительського полювання.

        Проектом організації території НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ», ОХОРОНИ, ВІДТВОРЕННЯ ТА РЕКРЕАЦІЙНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЙОГО ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСІВ І ОБ’ЄКТІВ,

в розробці якого активну учать приймали співробітники парку, передбачено створення дієздатної туристичної інфраструктури, починаючи від сучасного візит-центру, мережі туристичних маршрутів і екологічних стежок, системи кордонів та наметових містечок, будинків рибалок і закінчуючи пунктами прокату туристичного обладнання та оглядовими вежами.

        До головних завдань служби охорони та природоохоронних відділень відносяться:

- охорона, збереження та стале використання території парку, його природних і історико-культурних комплексів та окремих природних ресурсів;

- забезпечення дотримання природоохоронного режиму.

Відділ господарського забезпечення та рекреаційного благоустрою НПП «Нижньосульський» налічує 4 працівники. За 3 роки роботи НПП, відділом, спільно з службою охорони, відділами науки, екологічної освіти проводилась роз’яснююча робота з населенням, яке проживає на територіях прилеглих до парку. Власними силами та з допомогою небайдужих людей до природи, збудовано 11 навісів для відпочинку, заготовлено будматеріали для продовження цієї роботи в 2015 році. Регулярно проводиться прибирання сміття на узбережжях р. Сула. Кожен рік виставляємо більше 1000 віддушин на зимувальних ямах та озерах для збереження рибних запасів. Збудовано 5 підгодівельних майданчиків для лосів, косуль та диких кабанів і 20 солонців для мінеральної підгодівлі. 

На протязі 3 років заготовлено 2000 кормових віників, виготовлено та встановлено 1400 штучних гнізд для водоплавної птиці, заготовлено 2 т. сіна. Прокошено 15 га. очеретів поблизу островів, для кращого проходження риби в нерестовий період.

Спільно з учнями шкіл виготовлено та встановлено 80 шпаківень в лісах. Безпосередньо за участю працівників відділення висаджено сосну звичайну на території Лубенського держлісгоспу площею в 1 га. Власними силами виготовлено та встановлено 2 шлагбауми для обмеження проїзду по території парку в зимово – весняний період.

        Відділ екологічної просвіти сприяє підвищенню екологічної обізнаності та виховання населення, широко використовуючи можливості сайту парку та співпрацю із ЗМІ.

Відділ екологічної освіти складається з 4 працівників: начальник відділу екологічної освіти Нестеренко І.І., фахівець з туризму Козлов М.І., фахівці з екологічної освіти II категорії  Слинько О.А.  та  Попельнюх В.В. Всі працівники старанно та відповідально ставляться до своїх службових обов’язків. 

Постійно працівники відвідують та проводять екологіні заняття,  як в загальноосвітніх навчальних закладах так і дошкільних.  Проводять щорічні екологічні акції (“Збережемо первоцвіти разом”, “Посади дерево разом з нами”, “Збережи зимову красуню – ялинку”, “Годівничка для синички”, “Побудуй оселю птаху” та ін.) , конкурси  ( до дня водно-болотних угідь, Всесвітнього дня Землі, Всесвітнього дня лісів, Всесвітнього дня води та ін), виставки (дитячих малюнків та фотографій територій парку в різні пори року), свята (День села, Миколая, Новий рік, 8 березня, Зустріч птахів, Різдво, Івана Купала). Займаються спільно з учнями виготовленням шпаківень, годівничок та проводять підгодівлю тварин в зимку. Проводять роботи по відновленню  скверів, парків, а також насаджують нові.

На базі сільського клубу с.Тарасівка  (Оржицький р-н., Полтавська обл.) уже  2 роки працює екологічний гурток – “Юні природолюби”, керівник Слинько О.А.  Минулого року спільно з вихованцями гуртка та їх батьками  було створено в  с.Тарасівка  дитячий майданчик – “Щасливе дитинство”.Також на базі Худоліївської ЗОШ I-IIIст. існує гурток – Юні лісівники”, керівник Козлов М.І.

        Науковці відділу науки - зав. відділом, кандидат біологічних наук, зоолог Микола Клєстов та два молодших наукових співробітники - ботанік Юлія Лук’яненко та фенолог Оксана Кропивка,  займаються інвентаризацією флори і фауни, вивчають рідкісні види рослин та тварин, фенологічні явища, а також досліджують вплив різноманітних факторів на екосистема парку та окремі види. Отримані наукові матеріали науковці узагальнюють і подають до Літопису природи парку, публікують у вигляді наукових та науково-популярних статей, на їх основі готують доповіді, які озвучують на наукових форумах.

        Все зазначене вище робиться в надскладних умовах сьогодення, без достатнього забезпечення транспортними засобами, пальним, обладнанням, часто на голому ентузіазмі.

        І все ж таки, незважаючи на численні труднощі, колектив парку виконує покладені на нього державою завдання по забезпеченню  збереження надзвичайно цінної ділянки Посулля, яка входить до складу НПП «Нижньосульський».

Переглядів: 573 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz