Вівторок, 23.04.2024, 16:46Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Січень » 20 » НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» - СКЛАДОВА ЧАСТИНА ЗАГАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ СМАРАГДОВОЇ МЕРЕЖІ
10:55
НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» - СКЛАДОВА ЧАСТИНА ЗАГАЛЬНОЄВРОПЕЙСЬКОЇ СМАРАГДОВОЇ МЕРЕЖІ

    

Смарагдова мережа Європи (англ. Emerald Network Europe) — це низка територій особливого природоохоронного значення, які визначають і зберігають біологічне різноманіття країн Євросоюзу, Східної Європи і деяких африканських держав.

Створена Смарагдова мережа рішенням Бернської конвенції у1979 р. і підтримується державами — членами Ради Європи з урахуванням того, що Європа - це мозаїка країн з відносно перетвореним ландшафтом. Як екосистеми, так і процеси, що впливають на біологічне різноманіття, зазвичай не замикаються в державних кордонах. У силу цієї обставини заходи, що приймаються на місцевому, регіональному чи національному рівні, часто недостатні, а то й зовсім неефективні. Необхідна міжнародна система координації та підтримки ініціатив по збереженню біорізноманіття та ландшафтів. Тому Рада Європи та Європейська агенція довкілля в 2005-2008 роках розробила програму розвитку Смарагдової мережі в Південно-Східній Європі. Програма була спрямована на виявлення 100% потенційних ділянок Смарагдової мережі (територій особливого природоохоронного значення) в Албанії, Боснії і Герцеговині, колишній Югославській Республіці Македонія, Сербії, Хорватії та Чорногорії. Слідуючи цьому вдалому досвіду співробітництва, Рада Європи та Європейський Союз через бюро зовнішнього співробітництва, започаткувала в 2008 нову спільну програму Смарагдової мережі, спрямовану на формування мережі «Емеральд» в шести країнах східного сектора добросусідського співробітництва Євросоюзу і Російської Федерації. Її мета - виявлення та охорона природних місць існування, які повинні стати частиною Смарагдової мережі у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії і Україні.
            За результатами програми на 32-му засіданні Постійного комітету Бернської конвенції 30 листопада 2012 року 151 об'єкту ПЗФ України надано статус офіційно номінованого кандидата на вступ в Смарагдову мережу Європи. Серед них і Національний природний парк "Нижнбосульський" (об’єкт UA0000082).

На даний час проводиться оцінка відповідності кожного об'єкта зі списку кандидатів на відповідність основним критеріям «територій особливого природоохоронного значення».
             Рада Європи планує завершити роботу по оцінці всіх кандидатів в Смарагдові об'єкти в 2016 році.

Слід підкреслити, що мета цього масштабного проекту — виділити і взяти під охорону місця проживання рідкісних видів тваринного і рослинного світу. При оцінці території для включення до Смарагдової мережі Європи враховується:

- наявність видів рослин і тварин, що знаходяться під загрозою зникнення;

- чи є територія важливим пунктом зупинки на шляхах міграції птахів, або інших тварин;

- чи відрізняється територія високим рівнем біорізноманіття;

- чи зустрічається в межах території унікальні біотопи.

Не викликає сумніву, що всім цім критеріям в повній мірі відповідає територія НПП «Нижньосульський».

За результатами інвентаризації флори та фауни парку на сьогодні встановлено:

● флора нараховує близько 680 видів вищих та нижчих рослин;

● рідкісні та зникаючі види рослин представлені 15 видами судинних рослин, у тому числі занесеними до Червоної книги України – 12, до Червоного списку МСОП – 1, до Європейського Червоного списку – 2, до Додатку І Бернської конвенції – 4 види (Червона книга України);

● фауна включає 238 хребетних тварин, із яких 39 видів, занесено до Червоної книги України, 3 – до Європейського червоного списку, 3 – до Червоного списку МСОП (без категорії LC – низький ризик), 102 – до Додатку ІІ Бернської конвенції, 66 – до Боннської конвенції, 15 – до Вашингтонської конвенції, 19 видів птахів – до Угоди про збереження афро-євразійських водно-болотних птахів і 11 видів кажанів – до Угоди про збереження кажанів у Європі.

Дослідження території НПП довели, що вона є важливим місцем:

● масового нересту та нагулу риб;

● масової  зупинки водно-болотних птахів;

● мешкання кажанів;

● мешкання горностая та видри річкової.

На території НПП наявні унікальні біотопи, які трапляються в межах рідкісних типів природних середовищ , таких як засолені степи та луки, материкові степи тощо.

 

 

 

 

 

Укладач: Начальник відділу Наука                                                           М. Л. Клестов

Переглядів: 678 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz