П`ятниця, 26.04.2024, 13:34Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Листопад » 13 » НАСЛІДКИ ЗАБОРОНИ ПОЛЮВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
12:31
НАСЛІДКИ ЗАБОРОНИ ПОЛЮВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

        Створення більшості національних природних парків (НПП) України, в тому числі і НПП «Нижньосульський»,  відбувалось на базі цінних у природному відношенні територій, ресурси яких, в тому числі і запаси мисливської дичини, довгий час планово використовувались. Враховуючи те, що НПП є об’єктами природно-заповідного фонду багатофункціонального призначення,  до складу яких входять території інших землекористувачів, де разом із втіленням природоохоронних заходів, продовжується господарська діяльність (лісогосподарські та сільськогосподарські підприємства тощо). На цьому фоні слабо обґрунтованою вдається заборона ведення мисливського господарства на територіях НПП.

        Вивчення наслідків заборони полювання на території НПП «Нижньосульський» переконує, що вони мають як позитивні, так, на жаль, і негативні сторони.

До позитивних сторін заборони полювання слід віднести значне зменшення фактору непокою в угіддях НПП у сезон полювання, а також більш ефективну боротьбу з браконьєрством силами служби державної охорони парку.

        До негативних сторін заборони полювання відносяться ускладнення відносин НПП з місцевими громадами та мисливськими організаціями. Більшість місцевих громад негативно ставляться до створення НПП саме із-за того, що з його організацією було заборонено полювання на водно-болотну дичину, яким традиційно займалась значна частина чоловічого населення регіону.

        Виникли непорозуміння і конфлікти із мисливськими організаціями, угіддя яких увійшли до складу НПП.  

        Актуальною і важливою проблемою, спільною для всіх національних природних парків України, є законодавчо не вирішенні питання, що пов’язані з орендованими на багато років мисливськими угіддями, які включені до складу територій НПП.

        З одного боку, згідно Закону України «Про природно-заповідний фонд України», мисливство на території НПП заборонено і це закріплене в Положенні про національний природний парк та відображено у режимі охорони його території.

        З іншого боку, мисливські організації мають не скасовані багаторічні договори оренди мисливських угідь, які знаходяться на території НПП і прагнуть проводити там свою діяльність. Все це призводить до виникнення серйозних конфліктів із службою державної охорони НПП, а в окремих випадках, враховуючи наявність зброї у порушників режиму, може призвести до трагічних наслідків.

        В цілому,  не визначеність питання з ділянками, які до створення НПП використовувались мисливськими організаціями, дуже заважають, якщо не унеможливлюють, встановленню нормальних взаємовідношень між природоохоронними установами і мисливськими організаціями.

        Загалом, доцільність прийняття рішення про заборону полювання як на територіях ПЗФ в цілому, так і в межах НПП «Нижньосульський», на нашу думку, є дискусійним.

        Згідно наших багаторічних спостережень (1979-2015 рр.) на території регіону пониззя річки Сули полювання, як регульоване використання ресурсів мисливської дичини, особливо гусей, качок, лисок та куликів, є дуже важливим для місцевого населення.

        На території НПП «Нижньосульский» зосереджені значні запаси окремих видів мисливських тварин,  які в останні роки практично не використовуються. Наслідком цього є надмірна,  не контрольована концентрація кабанів, єнотоподібних собак та лисиць, що шкодить екосистемам НПП, а також може призвести до виникнення небезпечних епізоотій, в тому числі сказу та африканської чуми.

        Реальним виходом із ситуації, що склалася не тільки в пониззі річки Сули, а й в інших регіонах України, на нашу думку, є відміна огульної заборони на полювання в межах територій НПП, які є самодостатніми державними багатофункціональними установами,  із своїми адміністраціями, службою державної охорони, науковцями та Науково-технічними радами.

        НПП має бути надано право самостійно визначатись з доцільністю проведення полювання на власних територіях, або регулюванням чисельності окремих видів тварин іншими засобами.

        Відновлення полювання в межах НПП може бути реалізовано, після відміни заборони полювання Верховною Радою та внесення відповідних змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд»,  шляхом укладання договорів із місцевими мисливськими організаціями, або створенням власного мисливського господарства в структурі НПП.

 

Начальник відділу Науки

НПП «Нижньосульський»                                           Микола Клестов

 

 

Переглядів: 1091 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 finevichinna  
На мою думку, потрібен компроміс… Я не говорю,що всім треба видати рушниці і знищити все,що рухається. Ні в якому разі не можна залишати все на самоплин. Та дійсно шкода тих людей,зокрема чоловіків( батька,дідуся), які за все життя тільки і мають одну  справу для душі,своє хобббі - хоч раз на рік витягти стару рушницю та підстрелити якусь дичину. Зробити когось крайнім-справане з важких,а  спробувати погасити невдоволення і ці постійні суперечки не кожному під силу…

3 alla_oleynik_96  
На мою думку в природі все взаємо змінне і ріст однієї пополяції тварин призведе до зменшення іншої ,а та популяція яка буде занадто великою покине ті мешкання і перейде в інше місце, щоб такого не виникало звичайно можна задіяти мисливців які будуть зменшувати популяцію тих чи інших тварин, але часто так буває що мисливці не знають міри і намагаються отримати максимальну кількість трофеїв за відведений час ліцензії і це дуже прискорбно.

2 nskstchenkovsktorsya  
Щодо розвитку африканської чуми, то, дійсно, питання стоїть досить гостро...не зважаючи, що її спалахи спостерігаються у Київській області навіть Волинські лісівники обговорили питання необхідності відстрілювання диких кабанів.

2 вересня в приміщенні залу засідань Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась нарада лісівників Волині щодо питання африканської чуми у свиней в Україні.

Зокрема, головний спеціаліст Волинського ОУЛМГ Руслан Люшук зазначив, що ця чума поширилась від диких тварин, тому у Києві було прийнято рішення про зменшення кількості диких кабанів у волинських лісах шляхом відстрілювання. Вже є відповідний протокол, де вказано, що роботу зі зменшення кількості диких кабанів треба провести до 31 грудня 2015 року.

1 dporuygkjh  
Мисливство для деяких людей є їньою необхідністю або захопленням. В свою чергу мисливці деякою мірою є регуляторами чисельності певних видів тварин. Наприклад, як сказано вище, не контрольована концентрація кабанів, єнотоподібних собак та лисиць шкодить екосистемі та може спровокувати значне поширення небезпечних захворювань. З іншого ж боку, не контрольване полювання, може значно скоротити окремі види тварин, або навіть повністю знищити. Що може призвести до небажаних наслідків.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz