П`ятниця, 29.03.2024, 10:47Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Вересень » 30 » НЕОБЕРЕЖНЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕМ СТАЛО ПРИЧИНОЮ ПОЖЕЖІ В ЕКОСИСТЕМАХ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
08:38
НЕОБЕРЕЖНЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕМ СТАЛО ПРИЧИНОЮ ПОЖЕЖІ В ЕКОСИСТЕМАХ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

14 вересня 2021 року в урочищі «Рогозів кут», що на території національного природного парку «Нижньосульський» між селами Наріжжя, Новий Калкаїв та Тукали Кременчуцького р-ну, Полтавської обл. виникла пожежа на відкритій території. На місце виникнення пожежі було викликано підрозділ ДСНС в Полтавській області.

Рятувальники, які прибули на виклик з’ясували, що вогнем охоплено 15 га. поверхневих покладів торфу, глибиною залягання 0.03-0.04м.

Станом на 28.09.2021 року пожежа повністю ліквідована. Фактів загибелі тварин не встановлено.

В результаті пожежі знищено 25 га. сухої рослинності водно-болотних угідь території НПП «Нижньосульський» чим завдано збитків державі на суму близько 41250.

Шановні громадяни! Адміністрація НПП «Нижньосульський», вже вкотре звертається до Вас з проханням дотримуватися правил поводження з вогнем під час відвідування території Парку та не провокувати виникнення пожеж.

 Памятайте, що очеретяні зарості –  це не сміття, а важлива складова природних екосистем національного природного парку «Нижньосульський», який є гордістю і багатством Середнього Придніпровя.

Також, звертаємо Вашу увагу на те, що кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність!

У разі виявлення пожежі, свідком якої Ви стали, просимо викликати Державну службу України з надзвичайних ситуацій, або телефонувати до адміністрації Парку (05357) 92-5-17.

Дякуємо за розуміння та співпрацю!

Переглядів: 291 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 171 2 »
17 maculaanna02  
Здебільшого, загорання у природних екосистемах виникають внаслідок випалювання сухої рослинності, порушення громадянами правил пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських робіт на власних присадибних ділянках, перебування в лісових масивах і на торфовищах. Особливу небезпеку становить саме випалювання пожнивних залишків на полях після завершення зернозбиральної кампанії, адже такі дії призводять до виникнення масштабних пожеж. Вогонь швидко може перекинутися на поруч розташовані населені пункти, лісові масиви.

Слід зазначити, що одними з найбільш дошкульних є пожежі на торфовищах. Адже на ліквідацію горіння торфу затрачаються значні матеріальні та людські ресурси, а під час таких пожеж наноситься значна шкода навколишньому середовищу, адже задимлюються великі території, а в разі ускладнення ситуації і стрімкого розвитку можуть опинитись в зоні лиха і люди, які проживають в місцях примикання лісосмуг і торфовищ до населених пунктів.
Торфові (ґрунтові або підземні) пожежі виникають частіше як продовження низових або верхових лісових пожеж. Заглиблення низової пожежі починається біля стовбурів дерев, потім поширюється у боки зі швидкістю від кількох сантиметрів до кількох метрів на добу. Дерева при цьому гинуть внаслідок оголення і обгорання коріння. Пожежі можуть виникати і незалежно від лісових у районах торфорозробок і торф’яних боліт. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди. Вони можуть тягнутися місяцями і в дощ, і в сніг, адже торф містить до 25% бітумів, які під час пожежі зосереджуються біля поверхні, що горить, і при охолодженні водою цементують частинки вугілля. Як наслідок, виникає водонепроникний шар, а під ним залишається тління навіть при невисокому вмісті кисню в повітрі. Це явище значно ускладнює гасіння пожеж.

Ще однією з небезпек є те, що в процесі горіння утворюються порожнини (прогари), зазвичай з жаром, їх глибина може сягати 2-3 метрів, і в них можуть провалитися люди, тварини і техніка.
Ознакою підземної торф’яної пожежі є характерний запах, а з під землі місцями просочується дим, а сама земля нагрівається. Температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів.

16 sofiaolef7  
Шкода, що ми зараз живимо в такому столітті де людям байдуже на природу та навколишнє середовище. Кожного дня ми тільки слухаємо про те, що наша планета потопає у вогні, але нічого не робимо для того щоб уникнути цієї проблеми. Люди палять траву, сміття не замислюючись, що знищюють багато різних комах, звірів та птахів, знищуємо різновид квітів та дерев, забруднюють повітря. Ми самі ж шкодемо нашій планеті, і робимо їй тільки гірше та гірше з кожним днем! Тож потрібно задуматися про свої вчинки вчасно, аби потім не було жахливих наслідків.

15 mega_kononenko123  
Щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і народному господарству. Більше 95 відсотків лісових пожеж в області виникає з вини людини. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняний період. У вихідні і святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

Проблема охорони лісів від пожеж ускладнена тим, що в останні десятиріччя на тисячах гектарів створені штучні насадження хвойних порід.

Щорічно в області виникає близько 300 лісових пожеж на площі понад 60 га.

14 julia1308december  
Жахливо, що через людську недбалість страждає природа! І лише завдяки діям небайдужих вдасться хоч якось підтримувати баланс.

13 lera2001321  
Я вважаю що люди недбало ставляться до нашої екології.І саме через людську недбалість виникає багато пожеж .Дуже шкода ,що більшість людей не розуміє наскільки маштабні негативні наслідки для екології та самих людей

12 kokosacom76  
Сумно усвідомлювати той факт, що люди, незважаючи на такі застереження та звернення, продовжують робити те, що потрібно лише їм... Здавалося, що там такого!? Але вони навіть не усвідомлюють всю серйозність проблеми. Хотілося, щоб до кожного такого правопорушника завітали в гості та вручили виписку зі штрафом. Можливо б тоді бодай щось та й змінилося.

11 bojkooleg80  
Для того щоб зменшити кількість таких випадків не достатньо лише інформувати людей про про не безпеку і наслідки їх діяльності. Потрібно посилити покарання за вчинення злочинів проти природи

10 uawei1024  
Всі люди прекрасно розуміють можливі наслідки спалювання листя, очеретів,але і далі продовжують робити це. Я вважаю що якщо людина не хоче це розуміти і приймати ,то ніякі заклики, прохання та аргументи не допоможуть. Вся відповідальність лягає на плечі кривдника,добре якщо обмежиться маленький полум'ям яке швидко загасять, а що буде з тими хто постраждає від великого?

9 pasnichenko  
Люди, не спалюйте траву! Під час випалювань гине насіння рослин як на землі, так і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, заглушаючи при цьому ослаблену іншу флору.
При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту.

До речі, гинуть і ті, що беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також винищують різних шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам.

Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий, неприємний – їсть очі, неприємно пахне. А спалюючи траву у місті, ви спалюєте й солі важких металів що осіли на листі – такий дим просто отруйний. До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання.

Трав’яні пожежі є одним з головних джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують, що спалювати траву корисно помиляються самі і вводять в оману інших.

Кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

8 tsibezovaselena567  
Доброго дня!
Дуже добре, що працівники НПП «Нижньосульський» турбуються про безпеку мальовничого парку «Нижньосульський».Мені дуже сумно та шкода, що відвідувачі парку не дотримуються правил поводження з вогнем (провокують виникнення пожежі), особливо не дотримуються та не зберігають навколишнє природне середовище парку, а саме забруднюють сміттям. Я неодноразово відвідувала даний неймовірно прекрасний парк та з гордістю можу сказати, те що дійсно, очеретяні зарості та суха рослинність – це не сміття, а важлива складова природних екосистем національного природного парку «Нижньосульський», який є гордістю і багатством Середнього Придніпров’я.Сподіваюся, що відвідувачі парку будуть не байдужими до навколишнього середовища парку та будуть дотримуватися правил поводження з вогнем під час відвідування території Парку. Я в свою чергу обов'язково повідомлю про пожежу, якщо стану свідком пожежі на території парку «Нижньосльський».

1-10 11-17
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz