П`ятниця, 19.04.2024, 03:31Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Вересень » 9 » Новий фенологічний профіль НПП “Нижньосульський”
10:51
Новий фенологічний профіль НПП “Нижньосульський”

 

  Фенологічні спостереження є важливою частиною наукових досліджень, які регулярно здійснюються на території НПП “Нижньосульський”. Із цією метою в районі села Плехів закладено фенологічний профіль №3, який має протяжність біля 4 км і кільцеву форму. Профіль призначений для фіксації періодичних явищ у живій і неживій природі, що пов'язані зі змінами пори року, а також сезонні фази розвитку рослин та сезонні особливості розвитку й активності тварин.

           Профіль закладено 19.03.2021 р.

          Фенологічний профіль проведений через різні біотопи – луки, пасовища, лучно-болотні ділянки, болото, фрагменти прибережного заплавного лісу та русло річки Оржиці до місця впадіння в річку Сулу. На профілі основою деревостану є акація біла, тополі біла, чорна та тремтяча, берест, клен ясенелистий, береза бородавчаста, сосна звичайна, зустрічаються кущі - бруслина європейська, бузина чорна, бузок, шовковиця чорна, верба козяча. Серед трав’янистої рослинності — проліска дволиста, чистотіл звичайний, пирій повзучий, кропива жалка, алтей лікарський, живокіст звичайний. На березі річки Оржиці зростає очерет звичайний, рогіз вузьколистий, осот болотний, хміль звичайний. Із рідкісних видів —  сальвінія плаваюча, що є тут звичайною.

          На фенологічному профілі з тварин можна зустріти свиню дику, козулю європейську, лисицю звичайну, собаку єнотоподібну, зайця сірого, а з рідкісних ссавців – видру річкову, горностая та бобра. Птахи представлені крижнем, лискою, чаплею сірою, “червонокнижною” чаплею жовтою, мартинами, крячками, куликами, а також різними лучними та лісовими птахами. Біля річки трапляються черепаха болотна, вуж звичайний та  земноводні. З комах найбільш помітні денні метелики, серед яких адмірал, павичеве око денне, сонцевик будяковий, сонцевичок змінний, підсрібник Латонія, лимонниця, головчак великий рожаний, білани ріповий та бруквяний, жовтюх осьмак тощо, а також бабки: домінує тонкочеревець криваво-червоний, трапляється лютка дрібнозуба, звичайними є сіролютка руда, тонкохвіст елегантний, тонкочеревці звичайний та південний. До кінця літа розвиваються численні прямокрилі. По водному дзеркалу річки бігають водомірки.

          Фенологічні дослідження на профілі передбачають аналіз спостережень явищ природи, пов'язаних із періодичними (сезонними) змінами кліматичних умов протягом року. Спостерігаються ознаки весни, літа, осені, зими, випадання першого снігу, пробудження рослин, почату цвітіння, дозрівання плодів і ягід, приліт і відліт птахів тощо.

          Обслуговує фенологічний профіль Нестеренко Віктор Олександрович –    природоохоронець Полтавського науково-дослідного відділу охорони НПП.

                                 Інформацію підготували

начальник науково-дослідного відділу, к. б. н., М. Л. Клєстов

та ентомолог, к. б. н., З. Л. Берест

Переглядів: 253 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 151 2 »
15 lizaslavaa  
Проводячи фенологічні спостереження за сезонним розвитком природи, юні дослідники одержують об'єктивний матеріал для пізнання відмінностей у природних умовах різних місць. Спостереження за фазам розвитку рослинності дають багатий краєзнавчий матеріал, адже строки періодичних явищ природи добре відображають відмінності в типах місцевості.

14 lera2001321  
Фенологічні спостереження проводяться кожного року ,і це на мою думку дуже важливо ,адже завдяки цим спостереженням ми можемо дізнатися про те ,що може не побачити людське око.На мою думку ці спостереження є дуже важливими!

13 uawei1024  
Велика повага працівникам за такий великий обсяг роботи ,який допомагає науковцям і студентам краще орієнтуватися у флорі та фауні рідного краю.

12 pasnichenko  
Найцінніші результати фенологічних спостережень тоді, коли є можливість тривалий час спостерігати за одними й тими самими об'єктами протягом року. Зібрані в таких походах і на екскурсіях відомості разом з даними про метеорологічні явища дають змогу судити про особливості місцевого клімату й погоди. Такі дослідження передбачають аналіз спостережень явищ природи, пов'язаних з періодичними (сезонними) змінами кліматичних умов протягом року. І дійсно фенологічні спостереження прості, не потребують складного обладнання і цілком доступні кожному. І це неймовірно цікаво.

11 tsibezovaselena567  
Доброго вечора!
Читаючи фенологічний дослід про надзвичайно гарний парк "Нижньоусульський",розкриваю не тільки своє зовнішнє бачення про парк,а й дізнаюся багато нового.Особливо цікаво було читати,про те що б
іля річки трапляються черепаха болотна, вуж звичайний та  земноводні. З комах найбільш помітні денні метелики, серед яких адмірал, павичеве око денне, сонцевик будяковий, сонцевичок змінний, підсрібник Латонія, лимонниця, головчак великий рожаний, білани ріповий та бруквяний, жовтюх осьмак тощо, а також бабки: домінує тонкочеревець криваво-червоний, трапляється лютка дрібнозуба, звичайними є сіролютка руда, тонкохвіст елегантний, тонкочеревці звичайний та південний. До кінця літа розвиваються численні прямокрилі. По водному дзеркалу річки бігають водомірки.

10 bojkooleg80  
Надзвичайно потрібна робота для розвитку біологічних наук. Дякую за вашу працю.

9 yuyiil97698  
Доброго вечора!
Дуже дякую працівникам НПП "Нижньосульський" за те що розкривають цікаві факти про НПП "Нижньосульський" за допомогою фенологічного дослідження. Дослідження дало розкрити загальне бачення про найгарніший парк.
Також, можно зробити як висновок дослідження, що на фенологічному профілі з тварин можна зустріти свиню дику, козулю європейську, лисицю звичайну, собаку єнотоподібну, зайця сірого, а з рідкісних ссавців – видру річкову, горностая та бобра. Птахи представлені крижнем, лискою, чаплею сірою, “червонокнижною” чаплею жовтою, мартинами, крячками, куликами, а також різними лучними та лісовими птахами.

8 liliapolishchuk12  
Добре , що кожного року фенологічні спостереження проводяться, адже після них ми з легкістю можемо побачити і дізнатися про те , які види тварині рослин знаходяться на певній території , про появу бруньок на весні та розвиток листя, листопад і тд. Звичайно було б класно побачити зайця сірого , видру річкову горностая , бобра та інших не тільки на фенологічному профілі , але і в реальному житті. Це все можливо, але це дуже рідко. Стаття виявилась дуже цікавою. Дякую Нестеренку Віктору Олександровичу, за його велику працю і зацікавленість в цьому ділі)

7 trofimenkoyana41  
Так, фенологічні спостереження проводяться  кожного сезону, але особливо навесні, коли пробуджується і оживає природа, найкраще в першій половині дня, в час, коли розцвітає більшість рослин, а тварини найбільш активні. Простий та водночас ефективний спосіб.

6 kokosacom76  
Фенологічні дослідження являються надзвичайно простими та доступними для кожного. Так, справді, спостерігаючи на фенологічному профілі можна побачити багато різних тварин, які при зустрічі з вами розбігаються в різні сторони, а тут ти з загадковістю дивишня на них.

1-10 11-15
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz