Середа, 08.05.2024, 13:31Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Вересень » 3 » Обліки лелеки чорного на території НПП “Нижньосульський” та прилеглих водно-болотних ділянках у серпні 2020 року
13:55
Обліки лелеки чорного на території НПП “Нижньосульський” та прилеглих водно-болотних ділянках у серпні 2020 року

На виконання наказу Мінприроди України від 11.03.2019 р. № 102 «Про затвердження Плану дій щодо збереження чорного лелеки Ciconia nigra в Україні» співробітниками Парку проводяться спостереження за перебуванням цього рідкісного, занесеного до Червоної книги України, птаха.

Причому,  в цій цікавій роботі приймають активну участь як науковці та працівники інших підрозділів Парку, так і представники мисливських організацій і небайдужі любителі природи.

За час спостережень з’ясувалось, що лелека чорний в межах території НПП «Нижньосульський»  не розмножується,  а з’являється під час сезонних міграцій.  Частіше цей рідкісний птах трапляється в наших краях в кінці літа - на початку осені, а на весняному прольоті його можна побачити нечасто – лише в окремі роки і в невеликій кількості.

У серпні поточного року обліковано понад 40 лелек чорних:

01.08 – 19 особин в районі озера Семибокове Семенівського району;

02.08 – 20 особин в районі озера Семибокове Семенівського району;

08.08 – 6 особин поблизу с. Плехів Оржицького району;

14.08 – 12 особин в районі с. Липове Глобинського району;

14.08 – 9 особин в урочищі Селецьке Оржицького району.

Слід зазначити,  що умови для перебування лелек чорних у регіоні пониззя Сули в цьому році дещо погіршились – значна кількість водойм висохла. Внаслідок чого збідніла і кормова база для водно-болотних птахів, у тому числі і лелеки чорного.

 

 

 

Переглядів: 376 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 181 2 »
18 olyakhomenko2000  
Досить прикро розуміти, що невинні птахи страждають від погіршення умов для життя. Звісно на це вплинула природа, але і сама людина докладає свої сили в погіршенні стану нашого середовища.Ми не думаємо про те, які можуть бути наслідки. Якщо й на далі водойми будуть пересихати, то багато тварин може загинути, або просто залишати свої домівки  в пошуках кращих умов для свого життя

17 katyazolotar  
Пересихання водойм дуже вагома в наш час проблема.Висихання частково зумовлене діяльністю людини, а саме, тим, люди забруднюють водойми.Це можуть бути просто відпочиваючі, що залишили сміття, а може бути діяльність підприємств, але все це пагубно впливає на стан водойм. Частково ж пересихання водойм пов'язане з дуже сухим кліматом, що зумовлений глобальним потеплінням, яке в свою чергу зумовлене, парниковим ефектом.Останнім часом середня температура значно протягом року підвищується, і в більшості випадків це взимку та влітку. Зима та літо надзвичайно теплі та відсутність дощів, що призводить до посухи. Отжеосновною причиною зменшення чисельності чорних лелек є діяльність людини. Саме вона спричиняє зміни навколишнього середовища, що призводить до повного зникнення птахів. Наврядчи птахам буде комфортно гніздитися, у місцях де забруднені водойми, та повирубувані ліси.

16 bezpalcodima  
Прикро спостерігати,що чисельність більшості пам'яток України з кожним роком все менша і менша.Звісно,зникненню цього виду посприяли і людська діяльність,куди ж без цього.Висушування боліт,часті пожежі та інші фактори і витісняють цього птаха з наших широт.Думаю,треба більш детально продумувати схеми планування і передбачати подальші можливі наслідки, щоб не сталося так,як з цим представником.

15 doroshenkoevgenia  
Головною причиною скорочення чисельності чорного лелеки є діяльність людини. Вона призводить до таких змін середовища, які можуть спричинити повне зникнення птахів. На першому місці є проблема турбування чорного лелеки людиною. Нерідкими є випадки, коли птахи залишають кладки через те, що у гніздовийперіод поблизу проводяться лісогосподарські роботи. На жаль, погане знання біології цього птаха
часто призводить до того, що під час вирубування залишають тільки
дерево з гніздом, а ліс довкола вирубують. Зрозуміло, що птах таке гніздо
полишає.

14 vladagusar1103  
Ситуація з висиханням водойм, частково зумовлена діяльністю людини, а частково погодою, аж ніяк не сприятливою для природи.
В Україні суттєво змінюється термічний режим, режим зволоження, вітру. Ріст температури помітний протягом усього року, а найбільше – взимку та влітку. Аномально тепла зима та літо та ще й нестача дощів, і як наслідок — посуха.

13 karinka101289  
Лелека чорний - це дуже гарний але і той же час дуже рідкісна тварина в нашому регіоні. Хотілося б що такі дивовижні створіння все більше і більше поповнювали ряди нашої флори та фауни.

12 090914re  
Дуже дивовижний птах, якого я б хотіла побачити наживо, а не на фотографіях в інтернеті, але якщо водойми і надалі будуть висихати, то їм не буде чим харчуватися, а якщо ще і клімат зміниться, вони можуть зовсім зникнути з Полтавщини.

11 dianastr2014  

Через засуху, яка була цього літа, чимало водойм обміліло або взагалівисохло. На жаль, це є негативним наслідком зміни клімату. Відповідно
страждають як дикі представники фауни та флори, так і сільськогосподарські.
Сподіватись, що наступне літо буде прохолоднішим та з більшою кількістю осадів –
марно. Що казати про Україну, якщо у Даніїї (скандинавській країні, де влітку
зазвичай термометр не підіймається вище ніж +20) цього року літо вдарило спекою
в +30/+35 градусів по Цельсію! Тож нам залишається лише шукати шляхи вирішення
проблеми, що пов’язана з відповідністю умов існування певних видів на нашій території.

10 olja88113  
Лелека чорний, надзвичайно рідкісний красивий птах, він є трішки меншим від білого лелеки та селеться поблизу водойм, де й знаходиться його основна кормова база.На відміну від білого лелеки намагаєть уникати людей, тому представників цього виду рідко можна побачити.

9 viktoriasamoid  
Малодосліджений. через свій прихований спосіб життя чорний лелека майже повністю зникає з боліт Полтавщини.По-перше.я вважаю це пов"язано з погодніми умовами. по -друге із навколишнім середовищем.Подивіться скільки зараз від людської недбалості виникає пожеж.особливо на болотах та луках.Звичайно хотілося його на власні очі побачити.

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz