П`ятниця, 29.03.2024, 00:21Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Серпень » 8 » ОКРАСА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» - ОКОЛИЦІ СЕЛА МОХНАЧ
13:38
ОКРАСА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ» - ОКОЛИЦІ СЕЛА МОХНАЧ

            Мальовничі околиці села Мохнач вже давно полонили серця любителів природи, і село стало регіональним центром дачного відпочинку. Окрім красуні річки Сули, різнобарвних луків, багатих тваринами лісів та боліт, що оточують це старовинне село, тут можна побачити дивовижно, з любов’ю оформлені подвір’я місцевих жителів та дачників. Крім того, село Мохнач – рай для рибалок-любителів.

 

            Кожний приїзд у цю багату в природному відношенні місцевість дарує масу різноманітних вражень та цікавих зустрічей. У старому сосновому лісі тебе зустрічають граціозні козулі європейські, тут постійно мешкають борсуки та лисиці звичайні, зайці сірі. Звичайними є дятли, повзики, різні види синиць, в тому числі і гостя з півночі – синиця-московка, а також безліч співочих птахів.

            Із порогів будинків, що розміщені над Сулою, можна спостерігати за життям водоплавних та біля водних птахів – качок, численних лисок, великих білих та сірих чапель, послухати спів очеретянок та красуні синьошийки. На різнотравних яскравих луках вас зустрінуть жовті плиски, чекани лучні, а з хижих птахів боривітер звичайний та інші. Стрімкі береги Сули у великій кількості заселяють ластівки берегові, спостереження за життям колоній яких приносить неабияке задоволення.

            На луках милують око різнобарвні метелики. Потурбований синявець Ікар, як і його невгамовний тезка, злітає у синє небо. Ближче до води, на вологих луках, тримається червонець  непарний, занесений у Міжнародний та інші червоні списки. Завжди поспішаючи, пролітає жовтюх лучний. Ховається серед трави маленький прочанок Памфіл, а очняк волове око, не покладаючись на своє захисне забарвлення, воліє податись від ваших ніг якомога далі. На лісових галявинах літає також синявець бурий. А в гущавині лісу можна натрапити на стрічкарку — досить крупну совку з красивою кольоровою перев'яззю.

            Над квітами гудять домашні бджоли. Збираючи нектар із квітів пижмо, вони мовби одягнули оранжеві штанці з пилку. Тут і невеличкі дикі поодинокі бджілки, які теж заклопотані збиранням солодкого наїдку, а також і басовитий величенький джміль земляний. Копіюють бджілок і ос мухи-повисюхи, або дзюрчалки, що час від часу зависають у повітрі, немовби підвішені на невидимих ниточках. Якщо зазирнути у вінчики квітів, можна побачити безліч невеликих жучків, які копирсаються у пилку.

            Хижі бабки, присівши на стебло чи листок, видивляються своїми величезними очима здобич. Серед звичайних мешканців лук тонкі стрілки та лютки, більш міцні бабки справжні, великі коромисла — їхні хижі личинки зростали в тихих затоках Сули. В траві стрибають незліченні саранові та коники, десь співає свою нескінченну пісню цвіркун. Він прославляє безмежний світ, уквітчані луки та свою затишну нірку, що так чекає на господиню. 

            Начальник  науково-дослідного відділу, к. б. н.  М. Л. Клєстов,

науковий співробітник парку, к. б. н.  З. Л. Берест

 

Переглядів: 424 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 samsonenkoviktorija  
Приголомшлива краса і впевне, що це далеко не весь опис! Скільки ж всього цікавого є навколо нас, неймовірно багатий тваринний світ, від дрібних комах до пишних вродливих птахів та ссавців, а рослинний світ? Здається про нього можна окремо написати не аби-яку розповідь!

5 stefa123430  
Мальовничі околиці села Мохнач - це рай для тих хто хоче відпочити від міської метушні, насолодитися красою та мальовничістю Полтавщини. Для творчої людини, яка полюбляє природу, це місце є вдалим вибором для проведення фотосесій, написання пейзажів. Саме тут можна відновити свої сили, та зібратися із думками.

4 pirokhoksana  
Це просто неймовірне місце для відпочинку. Тут ти можеш обрати те,що тобі до душі: чи то помилуватися красою Сули, чи просто спостерігати за лісовими мешканцями. Особливо зачаровує різноманіття метеликів, які кружляють навколо цієї прекрасної місцевості. Це просто рай для фотографа. Околиці села Мохнач вражають. Тут можна зробити неймовірні кадри, які будуть милувати око. Тож, для тих, хто любить відпочити душею, це справжня знахідка.

3 barannik1999bk  
Околиці села Мохнач дійсно вражають своєю красою. Ми сім'єю часто любимо приїжджати туди, відпочивати на природі, купатися у водах Сули, порибалити і це приносить неабияке задоволення.

2 karinkasviatobog  
Яка гарна фотографія соснового лісу! До того ж частково спостерігається ярусність лісу. Перший,або верхній,ярус- сосна. У другий ярус входять менш високі дерева- береза, а можливо, за межами фотографії, ростуть дикі яблуні, горобина. У третьому ярусі знаходиться підлісок з чагарників ліщини. В четвертому -різні трави і гриби. Лісова підстилка тут складається з потужного шару відмерлого листя дерев і стебел трав.

1 emaildownloadmi  
На території нпп можна вирощувати сільскогосподарські культури?
Хто посадив кукурудзу за річкою мохнач в напрямку сули?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz