Субота, 20.04.2024, 05:53Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Серпень » 8 » ОМАН ВИСОКИЙ INULA HELENIUM L. -РЕГІОНАЛЬНО РІДКІСНИЙ ВИД НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
13:31
ОМАН ВИСОКИЙ INULA HELENIUM L. -РЕГІОНАЛЬНО РІДКІСНИЙ ВИД НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

              Оман високий також відомий як дивосил, дев'ятисил, ґалаґан тощо. Це багаторічна рослина висотою 1,5-2 м.. Відмінною прикметою оману є його яскраві жовті або помаранчеві квіти, які розпускаються в другій половині літа, а плодоносить рослина починає з серпня по жовтень.
Росте на вологих луках, лісових галявинах, серед чагарників, по канавах, берегах річок, струмків і озер, в долинах річок. Також, дехто розводить з декоративною метою.
           На території національного природного парку «Нижньосульський» оман високий (занесений до переліку регіонально рідкісних видів в Полтавській обл..) зустрічається по всій території. В поточному році працівниками Парку було проведено моніторинг популяції даного виду. Було візуально встановлено, що чисельність особин оману високого збільшився в порівнянні з 2013 роком, коли можна було зустріти поодинокі особини в різних частинах Парку. Також було встановлено, що на ділянках де проводилося раннє прокошування чисельність особин даного виду збільшилась.
          Вважається цінним лікарським видом з малою чисельністю популяції.

Ю. М. Галушка
молодший науковий співробітник НПП «Нижньосульський»

Переглядів: 851 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 111 2 »
11 samsonenkoviktorija  
Не рідко зустрічаю оман у нашій місцевості. Великі, яскраві жовті квіти важко не помітити здалека. Пам’ятаю цю рослину на території мого дитсадку, малою, була впевнена, що то соняшник, чомусь здавався схожим на нього biggrin

10 stefa123430  
Оман високий - це найдавніша лікарська рослина, яка описана ще Гіппократом. У стародавній Греції та Римі його використовували як ліки та їжу. Дуже велике значення Оман високий має у тибетській та китайській медицині, цілителі стверджують, що ця рослина здатна вилікувати будь-яку хворобу. В Україні Оман високий, також широко використовують у народній медицині та при виготовленні ліків. Так лікарські препарати мають протизапальну, антисептичну, сечогінну, відхаркувальну та заспокійливу дію. Також він є дуже гарним препаратом проти гельмінтів. Але перше чим робити настоянки, потрібно пам'ятати про дозування, бо при неправильному приготуванні будь-яка лікарська рослина може стати отруйною та небезпечною для людини.

9 pirokhoksana  
Хотілося б почати трішки з міфології. Рослина, яка сьогодні в народі відома як оман високий, якщо вірити легенді, виросла завдяки сльозам дочки Зевса. Збір оману можна знайти в будь-якій аптеці, але його можна заготовляти і в домашніх умовах. Рослина славиться тим, що має протизапальну дію, поліпшує апетит, а також має ще ряд цілющих ознак. Однак, незважаючи на сказане вище, оман має і певні протипоказання. Зокрема, його не рекомендується вживати в їжу людям, які мають непереносимість даної рослини та вагітним жінкам.

8 olja88113  
Оман високий росте розсіяно майже по всій території України. Полюбляє узлісся, чагарники, лісові луки, береги річок, вологі місця́.Кореневище і корені оману високого містять інулін (до 44%) та інші полісахариди (псевдоінулін, інуленін), смо́ли, камедь, сліди алкалоїдів, сапоніни, органічні кисло́ти й ефірну олію (до 4,3%), у складі якої є біциклічні сесквітерпенові лактони (алантолактон, ізоалантолактон, дигідроалантолактон), алантол, проазулен і α-токоферол.Розповсюджений переважно в чорноземній зоні, у лісостепу, рідше в степу. Рослина популярна в народі й з-за посиленого збору кореневищ зараз зустрічається в невеликій кількості. Зберігайте цю рослину, допомагайте їй розсіюватися! Рослина ця часто розводиться по горо́дах і садах, де легко дичавіє. Цвіте́ від кінця червня по вересень.
Уважається в народі відхаркувальним засобом, легким потогінним і сечогінним, поліпшує травлення й обмін речовин.

7 linakulko  
Оман високий росте розсіяно майже по всій території України. У коренях оману містяться вітаміни Е і К і такі елементи, як магній, кальцій, залізо, калій і марганець. Його можна використовувати для лікування органів травлення і легенів, при нерегулярних менструаціях і головних болях, а також для загоєння ран. Дивосил відомий своїм властивістю підвищувати апетит, тому його застосування актуально при недостатній масі тіла або після виснажливих захворювань.

6 irinadasenko678  
Не дивлячись на те, що Оман високий є лікарським видом з малою чисельністю, він досить поширений на території південної Європи, західної й середньої Азії. Це широко інтродукована та культивована рослина в Європі, США, півдні Канади, Китаї, західному Сибіру, Новій Зеландії. Адже Оман лікарська, ефіроолійна, харчова, медоносна, фарбувальна, декоративна рослина.

5 dianastr2014  
Корені оману мають досить складний хімічний склад. Вони містять: полісахариди, сапоніни, алкалоїди, слизові смоли та гіркі речовини, вітамін Е, ефірну олію (до складу останньої входять геленін або алантопикрин). На смак кореневища гіркуваті та мають своєрідний, дещо неприємний аромат. З оману отримують препарат алантон, який складається з суми сесквітерпенових лактонів. Він здатен посилювати кровообіг у слизовій оболонці шлунка, також  надає позитивної дії при загостренні виразкової хвороби шлунка та  кишечника. В народній медицині  настоянку з кореневищ оману використовують для лікування малярії; а сік оману,який змішують з медом використовують при кашлі або бронхіальній астмі. Припарки зі свіжих кореневищ цієї рослини здавна використовують при ревматизмі.

4 tatianabratkevich  
Як і з більшістю лікарських рослин, з дивосилом жарти погані. Застосовувати будь-які препарати дивосила не можна, якщо не було консультації з лікарем. Настій і відвар протипоказані при вагітності та хворобах нирок, серцево-судинних захворюваннях. Передозування приведе до появи типових симптомів отруєння. Тому жартувати з цією рослиною небезпечно!

3 anzhelkasklyar  
У ветеренарії відвар оману використовують як кровоспинний, відхаркувальний, глистогінний засіб при лікуванні коней, овець, свиней і собак, а також як апетитний засіб при порушенні травлення. Міцним відваром лікують хвороби шкіри у тварин. Ефірна олія, що міститься в стеблах, листках і кореневищах, має антисептичні, протизапальні і протиглистні властивості, а також фітонцидну дію.

2 alkabilyk737  
Окрім медицини з кореневищ і коренів оману отримують синій барвник для тканин (настій змішують з калій карбонатом). Кореневища використовують в лікеро-горілчаній промисловості для підфарбовування і ароматизації вин, служать сировиною для консервування кондитерських виробів. Можна використовувати як пряність, як замінник імбиру. У казахській народній ветеринарії кореневищем лікували сап (інфекційна хвороба однокопитних тварин, що характеризується  лихоманкою, виснаженням і розвитком в паренхіматозних органах, частіше в  легенях, слизових оболонках і шкірі сапних вузликів і вирозок). Також він відмінний медонос. Садові форми (Не лікарські) оману високого використовують для насаджень та декорування вологих місць в парках, лісопарках, уздовж шосе і залізниць.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz