Четвер, 28.03.2024, 22:50Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Січень » 20 » Особливості зимівлі птахів на території НПП «Нижньосульський» в умовах аномально теплої зими
13:38
Особливості зимівлі птахів на території НПП «Нижньосульський» в умовах аномально теплої зими

Формування зимовок птахів з початку грудня 2019 року розпочалось, як зазвичай, з появи снігурів, дроздів-чикотнів, граків, галок та поодиноких зимняків і червонокнижних сорокопудів сірих.
Погода на початку грудня також порадувала невеликими морозами та снігом, мілководні ділянки Сулинської затоки замерзли, зявились закраїни вздовж узбережь. Але русло Сули та більша частина затоки були без льоду, що дозволяло мартинам та качкам безперешкодно добувати корм і вони не поспішали видлітати. Крім того, крижні регулярно вилітали кормитися на прилеглі поля.
Під час традиційних зимових обліків водоплавних та біля водних птахів в районі мосту через Сулу (південна межа НПП) значних скупчень птахів не спостерігалось. Так, наприклад, 06.12.2019 р. тут обліковано близько 12 норців великих, 35 крижней, 20 черней чубатих, 20 лутків, 200 мартинів звичайних, 32 мартина жовтоногих, 11 мартинів сизих та 3 орлана-білохвіста.
В той же час, на значній відстані постійно, в пошуках корму, переміщались зграї мартинів, пролітали качки. Невеликі скупчення звичайних мартинів (до 50 особин) спостерігались над затокою в районі с. Лящівка та інших місцях.
Вже до кінця першой декади грудня сніг розтанув і встановилась плюсова денна температура. Це дозволило місцевому угрупованню голуба-синяка залишитися на зимівлю в районі с. Велика Бурімка, де і досі тримається до 70 особин цих червонокнижних птахів.
В останні зимові сезони не відлітають південніше і більшість канюків звичайних, а цієї зими - граки та галки.
Слід зазначити, що цієї зими ми ще не бачили, таких типових зимуючих птахів як луні польовий та лучний (обидва занесені до Червоної книги України, омелюхів, чечіток звичайних, чижів та інших зимових гостей. Значно менше стало зимувати у нас і снігурів.
Вивчення зимуючих птахів на території НПП «Нижньосульський» продовжується і згодом ми побачемо, які сюрпризи нам в цю зиму підготувала Матінька Природа.

Начальник науково-дослідного відділу,
М.Л. Клєстов

Переглядів: 368 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 polebkakhomenko1  
Раніше причиною відсутності снігурів була їх мала популяція. І зараз поки немає умов для того, щоб снігурі поприлітали у міста. Треба
врахувати, що ці птахи живуть у лісі і мають вдосталь корму й там. Лише
під час лютої зими, коли ягоди закінчуються, снігур може перебратися до
міста. Так що констатуємо: снігурів немає, бо немає нормальної зими.

7 samsonenkoviktorija  
Тепла зима дійсно сприятлива для пошуку корму птахам. І як бачимо немало пернатих затрималось у нас саме завдяки таким змінам погоди, шкода що всім відомі снігурі, омелюхи та деякі інші не спостерігалися, але сподіваємось, наступної зими і їх побачити на Сулі!

6 mobistyle2467  
У країнах Європи навіть на державному рівні заборонена підгодівля диких качок. Таким
чином там турбують про навколишнє середовище. У нас же поки що все залишається
на рівні наукових досліджень і просто людського фактору. А поки зима не сувора,
крижні харчуються рослинною їжею та дрібною рибою. Запрогнозами синоптиків, протягом третього тижня лютого в Полтаві буде по-весняному тепла погода.

5 natalialiakhman99  
Наш клімат постійно змінюється під впливом різних факторів. Зими стають теплими,впливаючи як позитивно так і негативно на сезонні перельоти птахів. Добре бачити довше наших типових птахів,але шкода,що типових зимуючих птахів все менше і менше. Сподіваюся,що ще вдасться зафіксувати цих прекрасних пернатих представників.

4 alkabilyk737  
Так, зима цього року дивує без меж не тільки людей, а й перелітних птахів, які почали добре себе почувати і при нинішній температурі. Дуже цікаво, чим закінчиться така поведінка Матінки Природи.

3 aulko99  
З настанням зими видовий склад птахів, які нас оточують, суттєво змінюється. До сезонних міграцій птахів спонукає у першу чергу доступність їжі, а температура та погодні фактори є другорядними: при нормальному харчуванні морози та сніг можна пережити. В цьому році зима була більш сприятлива для добування їжі, і я рахую це великим "+".

2 karinkasviatobog  
Дійсно, як зазначено в статті снігурів у нас тепер зимує набагато менше,адже прилітають вони до нас на зимівлю, в той час як багато птахів, навпаки, відлітають у теплі краї. Нажаль, для зимових птахів уже й наші широти — це теплінь, тому у парках та міських садах ми їх майже не бачимо цієї зими.

1 anzhelkasklyar  
Дуже інформативна стаття. Було цікаво дізнатися про зимівлю птахів в умовах аномально теплої зими. Буду і далі спостерігати за успіхами цих досліджень.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz