Четвер, 25.04.2024, 14:29Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Вересень » 18 » ОСТРІВ ЖОВНИНО - ВОЛОДІННЯ ОРЛАНІВ
08:29
ОСТРІВ ЖОВНИНО - ВОЛОДІННЯ ОРЛАНІВ

 

          Острів Жовнино – віддалений і важкодоступний куточок НПП Нижньосульський”, дістатися до нього можна лише на човні. Тому навіть співробітники Парку не часто відвідують його. І от, нарешті, така можливість з’явилась  на початку вересня, науковці Парку були доставлені на жаданий острів.

          Ще під час під’їзду до острова нас вразила кількість орланів, які ширяли у небі. Одночасно ми спостерігали близько 15 орланів-білохвостів! Вражаюча картина, якщо взяти до уваги, що цей вид є дуже рідкісним і охороняється на національному та міжнародному рівнях. Під час обстеження острова нас вразило, що орлани були скрізь: постійно чулись їхні крики, вони сиділи на прибережних деревах (фото), пролітали і ширяли на великій висоті.

          На всіх ділянках острова, які ми обстежили, були наявні пір’я цих птахів, а це означає, що острів є важливим місцем, де орлани скупчуються під час линьки у кінці серпня – на початку вересня. Користуючись нагодою ми суттєво поповнили колекцію пір’я цих чудових рідкісних птахів, які слід вважати цінними сувенірами, що довго будуть нагадувати про відвідування володіння орланів.

          Дослідження показали, що на острові мешкає чимало видів хребетних тварин, таких як козуля європейська, лисиця звичайна, “червонокнижна” видра річкова, птахів: лунь болотний, чаплі сіра, руда та велика біла, крижень, ластівка берегова. Із лісових птахів найчастіше траплялись дятел великий, дрізд співочий, мухоловка сіра, синиця велика, повзик. На прибережних мілинах у значній кількості скупчуються баклани великі та мартини (звичайні та жовтоногі).

          У вересні зустрічається вже не так багато комах, проте численні прямокрилі — коники й кобилки вистрибують з-під ніг, і мабуть далі всіх плигає-летить пластинокрил, розкриваючи свої світло-зелені крила. Літають бабки, серед яких домінують самці тонкочеревця криваво-червоного, що вирізняються яскравим “пожежним” забарвленням. На невеликому болоті трапились самець та самичка бабки лютки дрібнозубої, а серед лісу — тендітна сіролютка руда, що є звичайним мешканцем цього біотопу, та більш рідкісна сіролютка Брауера, включена до Міжнародного Червоного списку та Додатку IV “Оселищної директиви.

          Всюдисущі білани без проблем перелітали з острова на протилежний берег, або ж у зворотньому напрямку, як і німфаліди - адмірал і павичеве око денне. Невеликий червонець плямистий оживляв доволі похмурий куточок лісу біля болота. Довелось спостерігати й рідкісне явище: більше десятка адміралів кружляли у верховітті височенної майже всохлої верби, сідали на її стовбур, мабуть ласували соком, що витікав із тріщин кори. Зараз адмірали та інші німфаліди хизуються своїми яскравими крилами. Це особини, що тільки-но вийшли з лялечок.

          На жаль день закінчувався й довелось прощатись із островом та його мешканцями, проте ми сподіваємось, що відвідаємо його ще не один раз, адже подальші дослідження, безсумнівно, принесуть ще безліч несподіваних відкриттів! 

          Інформацію підготували

начальник науково-дослідного відділу, к. б. н., М. Л. Клєстов

та ентомолог, к. б. н., З. Л. Берест

         

 

Переглядів: 235 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 171 2 »
17 lizaslavaa  
Дивовижно, що в наш індустріальний час, залишися такі місця, де можливе спокійне та гармонічне існування тварин. Чим  більше зростає  кількіть людства та урбанізується землі, тим менше залишається "вільного" місця для братів наших менших...

16 mega_kononenko123  
Орлани є досить популярними птахами. Білоголовий орлан є національним символом США. Орлан-білохвіст зображений на гербі Польщі.

15 lera2001321  
Неймовірно приємна інформація ,цей острів ніби особливий куточок ,де немає зла
Я думаю що ці краєвиди заворожують,нехай острів і надалі кількість птахів і тварин тільки збільшується.

14 bojkooleg80  
Як добре що залишилися такі місця як острів Жовнино, де такі рідкісні птахи можуть спокійно оселятися і не хвилюватися про діяльність людей.

13 uawei1024  
Я не очікувала що в наш час ще залишилися такі куточки живої дикої природи, та ще й на острові, неймовірно. Сподіваюся острів Жовтино буде і далі розвиватися і жити.

12 tsibezovaselena567  
Доброго дня!
Як добре,що є такий надзвичайно казковий куточок на цій землі,як Острів Жовнино.Особливо,вразило те,що що на острові мешкає чимало видів хребетних тварин, таких як козуля європейська, лисиця звичайна, “червонокнижна” видра річкова, птахів: лунь болотний, чаплі сіра, руда та велика біла, крижень, ластівка берегова. Із лісових птахів найчастіше траплялись дятел великий, дрізд співочий, мухоловка сіра, синиця велика, повзик. На прибережних мілинах у значній кількості скупчуються баклани великі та мартини (звичайні та жовтоногі).Сподіваюся,що в майбутньому відвідаю казковий острів.

11 liliapolishchuk12  
Шкода, що дуже важко потрапити на такий острів. Як добре, що люди турбуються про природу і мають змогу на човні вирушити на острів. 15 орланів побачити на мою думку , це багато, , якщо вони ще рідкісні. Із задоволенням буду чекати статті про це місце та їх мешканців.

10 julia1308december  
Завжди цікаво спостерігати за відкриттям таких прихованих куточнів світу, наче потрапляєш на невідомий острів) Найприємніше, що ми бачимо таку різноманітність видів, що охороняються, адже це означає, що у них є шанс! Але одночасно і сумно, оскільки таку прекрасну картину мы можемо побачити тільки на безлюдних шматочках землі.

9 trofimenkoyana41  
Не перестаю вражатись масштабам НПП Нижньосульський. Навіть не дивлячись на те, що співробітники парку не взмозі часто відвідувати цей куточок, у них добре виходить підтримувати його в прекрасному стані. Цей факт доводить наявність там чималої кількості тварин.

8 yuyiil97698  
Саме про цей острів дізналася з цієї статті. Дуже чудово, що є такий острів, який важкодоступний людині, адже скільки прекрасного вбиваємо навіть не підозрюючи цього і навіть не думаємо про те що приносимо шкоду живим створінням, які не менше нас заслуговують на існування на нашій планеті. Надіюсь на те що таких місць набагато більше чим ми думаємо і на далі наші співмешканці цієї планети зможуть збільшувати своє населення. не зменшувати.

1-10 11-17
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz