П`ятниця, 26.04.2024, 05:10Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Жовтень » 20 » ПЕРШ, НІЖ ПАЛИТИ ЛИСТЯ - ЗАДУМАЙТЕСЬ!
19:44
ПЕРШ, НІЖ ПАЛИТИ ЛИСТЯ - ЗАДУМАЙТЕСЬ!

Осінь – чудова "золота" пора року, знову опадає листя з дерев, готуючись до зимівлі, але для декого з нас це стало справжньою проблемою. Якщо в містах це питання вирішується організовано - збирають та вивозять, то в сільській місцевості спалювання осіннього листя вже стало «доброю» звичкою майже для кожного «хорошого господаря».

 Ми не замислюємось, яку шкоду наносимо собі та природі спалюючи листя та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

 Коли горить деревина, сміття, пластик з димом у навколишнє середовище виділяються токсичні речовини. Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються у повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази можуть сильно впливати на здоров’я населення. В результаті можуть виникнути подразнення очей або носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Люди з серцевими хворобами, астмою та іншими респіраторними захворюваннями є особливо чутливими до забруднення повітря вищезазначеними речовинами. Вплив на здоров’я в основному відбувається при концентрації забруднювачів повітря у зоні дихання. Спалення листя (особливо разом із сміттям) може спричинити й довгострокові проблеми зі здоров’ям.

Зелені насадження є не тільки "легенями” планети, киснем яким дихає все живе на Землі. Вони також виконують важливу роль біологічного фільтру, який очищує навколишнє середовище. Подібно фільтрувальному паперу, вони затримують на собі величезну кількість забруднювачів, про що свідчать наступні показники. Так, листя рослин на 1 кг насаджень поглинають за сезон вегетації:

200-400 кг сірчистого газу (1 кг листя тополі у перерахунку на суху масу відфільтровує у середньому 150 г, ясеню – 18 г, липи – 10 г, акації білої – 69 г, в’язу – 39 г);

5-10 т вуглекислого газу (25-річне дерево тополі поглинає 44 кг, дубу - 28 кг, липи -16 кг, ялини - 6кг);

від 14 до 65 кг. пилу (доросле дерево в’язу осаджує 28 кг, верби – 38 кг, клену – 28-33 кг, тополя – 34 кг, шовковиці – 31 кг, ясеню – 27 г, каштану – 16 кг);

370-380 г свинцю (тобто стільки, скільки його викидається автотранспортом при спалюванні 450-600 л етильованого бензину).

Крім свинцю, листя затримує і інші токсичні метали - мідь, кобальт, цинк, марганець, залізо і ін. В цілому одне доросле дерево "чистить" майже 20 тис. м3 повітря на висоту до 10 м від поверхні ґрунту.

Завдяки фільтруючій здатності рослин, вміст шкідливих речовин в атмосферному повітрі знижується на відстані 1 км від джерела забруднення на 25-29 %, на відстані 2-2,5 км - на 45-60 %, на відстані 5 км - на 75-86 %.

Питання  можливості спалювання  опалого листя врегульовані в чинному законодавстві   України. Опираючись на ст. 50 Конституції України, що гарантує кожному  безпечне для життя й здоров'я навколишнє середовище, кожний з нас має законне право боротися з підпалами.

 Ст. 16, 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання листя. У п. 3.3 й 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень міст й інших населених пунктів України, категорично забороняється спалювання листів на території зелених насаджень. Така ж заборона встановлена й Державними санітарними  правилами охорони атмосферного повітря населених пунктів.

 Подібну норму містить ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» і  ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», що вказує, що спалювання сухої  природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища  забороняється.

 Чинним законодавством України встановлена відповідальність за порушення цих заборонних норм. Так, ст. 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення  передбачає відповідальність за самовільне спалювання листя у парках, скверах без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища або з порушенням такого дозволу. Така діяльність спричиняє накладення штрафу на винних.

Ми закликаємо Вас не палити листя, не завдавати шкоди навколишньому середовищі, а також Вашому здоров’ю!




Молодший науковий співробітник Ю. М. Лук'яненко 

Переглядів: 1990 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 181 2 »
18 karinkasviatobog  
Читаю статтю и розумію яка вона актуальна на данний момент. Саме зараз над Україною зависла хмара з чадним газом. Це спричинено масовим спалюванням листя та пожежами торф'яників. Зараз концентрація чадного
Газу в Україні перевищує всі норми!! І знаходиться на рівні промислових районів Китаю і США. Це може призвести до жахливих наслідків,це спричинює ракові пухлини, і тяжкі хвороби організму.

17 lukava_lilya  
Потрібно усвідомлювати свої дії та вчинки. Насамперед ц стосується тих, хто залишає багаття після відпочинку в лісі, не розуміючи всіх тих наслідків, які настануть, якщо це багаття перейде на інші рослини. Також, дим, руйнує озоновий шар, а дерева знаходяться у небезпеці. Потрібно бути обережними із зеленими насадженнями, адже вони дають нам кисень.

16 AnnaZamaziy  
Спалювання листя шкідливо впливає на НПС! під  час його згорання не тільки забруднюється атмосфера, але й відбувається руйнування грунтового
покриву. На поверхні грунту утворюється зола, яка є поганим добривом.
 Продавати листя селянам, це звісно є варіантом, але він має дуже малі перспективи.

15 БогатиР  
Після збору листя пропоную відразу завозити його до "молодих лісів", де ще грунти являються збіднілими і штучно підживляти їх таким добривом.

14 фахівець відділу екоосвіти  
БогатиР! Продавати селянам - як варіант. А Ваші варіанти?

13 БогатиР  
Фахівець відділу екоосвіти, це гарна ідея, але хто із селян захоче купувати добрива коли його і так в селищі велика кількість.

12 фахівець відділу екоосвіти  
Звозити листя на сміттєзвалище - це не вихід. Там його спалюють, а це велика шкода довкіллю. Мені здається, що листя, після того як його зібрали, слід складувати з метою отримання компосту, який можна:
1) продати у магазини, теплиці;
2) продати всім бажаючим (селянам);
3) продати фермерам, які займаються вирощуванням екологічно чистої продукції;
4) використати для підживлення насаджень у селі;
5) ваші пропозиції .....

11 Галина Прокопенко  
Якщо по селах, то на мою думку потрібно заохочувати до цієї проблеми голів сільських рад, бо вони мають вагомий вплив на селян. Можуть заборонити спалювання листя, а в замін на те надати машину яка буде збирати листя і вивозити на сміттєзвалище.

9 Олександр Черкасов  
Щоб селяни не палили листя, треба скуповувати його у них.

10 БогатиР  
Ви особисто пожертвуєте свої кошти для скупу листя?

8 Анонім  
людство - громадна куча гімна, яка забруднює і вбиває все навкруги! Ні для кого це не секрет!

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz