П`ятниця, 26.04.2024, 14:39Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Квітень » 26 » ПЕРША ЗНАХІДКА ЗМОРШКА СТЕПОВОГО НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
15:51
ПЕРША ЗНАХІДКА ЗМОРШКА СТЕПОВОГО НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

  Останнім часом особливої актуальності набувають дослідження, пов’язані із виявленням та збереженням рідкісних та зникаючих видів, в тому числі і грибів. Нещодавно працівниками науково-дослідного відділу НПП «Нижньосульський» в межах гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Рогозів кут» було виявлено рідкісний сумчастий гриб – зморшок степовий ( лат. Morchella steppicola), який занесений до Червоної книги України та до червоних списків багатьох країн. Вперше він був знайдений на території України видатним ботаніком, академіком НАН України, завідувачем кафедри нижчих рослин Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, д.б.н., професором Д.К. Зеровим у 1930 р. в ок. м. Карлівка Полтавської області і описаний як новий для науки вид його дружиною – визнаним в Україні у 1950-1980 -х рр. фахівцем з вивчення грибів-макроміцетів, д.б.н., професором М.Я. Зеровою. Від інших видів зморшок степовий відрізняється морфологією шапинки, зокрема комірок. Вони вузькі, глибокі, неправильної форми, звивисті з перетинками, горбкуваті по краю, брудно-буровато-сірого кольору. У молодому віці ребра комірок розташовані так близько, що шапинка має мозкоподібний вигляд. Ніжка суцільна, порожнина в ній не утворюється. Пізніше коли плодове тіло розростається, в ніжці утворюються невеликі порожнини, а зовні вона частіше ребриста.

   Взагалі зморшки заслуговують на те, що їм присвятити окрему книгу – стільки цікавого і невідомого приховують вони про своє життя. Ось що пише про них російський письменник В. Солоухін у своїй книзі «Третє полювання»: «Зморшок для мене дещо таємниче. Гадаю, що цей гриб, як папороть або хвощ, - залишок інших епох, іншого стану землі. Недарма він росте одночасно з квітінням вовчого лика, реліктового викопного чагарника».

  Список використаних джерел: Сухомлин М.М. Джаган В.В. Гриби України: Атлас довідник, 2 -е видання / Ред. Д.В. Лукашов, Н.А. Бісько; Наук. Ред. Гелюта. – К.: Видавнича група КМ- БУКС, 2017. – 240 с.

 

Оксана Кропивка 

Молодший науковий співробітник

Переглядів: 854 | Додав: Oxana | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 241 2 3 »
24 zhgyrgread2000  
Існує біля 30 видів зморшків, але вчені, шляхом досліджень, звузили кількість до 4 найбільш придатних видів для вирощування. У південних регіонах країни зустрічається Зморшок степовий (Morchella steppicola), що може стати ще одним прибутком для невеличких ферм та власників фруктових садів.

23 alkabilyk737  
Я була дуже здивована, коли прочитала про те, що цей гриб вперше знайшли в околицях м Карлівка, яке є моєю домівкою. Ще раз спіймала себе на думці про те, скільки всього цікавого нас оточує. Хотілося б трішки добавити. Смак зморшка польового  дуже приємний, але вживати в їжу можна лише після відварювання (відвар зливати). Можливо, саме через смакові якості цього гриба, його занесли до Червоної книги України.

22 ilonawlokh01  
Гриб доволі невеликий за розмірами. Поширений у Київському, Одеському, Полтавському, Миколаївському та Херсонському регіонах. В певних місцевостях трапляються доволі часто. Іноді утворюють цілі галявини, які в народі називають "відьмині кола", що досягають до 7-8 метрів в діаметрі. Окрім того, що гриб доволі смачний, він має велике ґрунтотворне значення.

21 alinaoleksienko523  
Дякуєм, за дуже відкриття! Цікаво спостерігати за ними.

20 dpolovunka  
Взагалі це дуже небезпечний гриб

19 karinakrutko98  
Цікаво, що ж ще можна дізнатися про цей чудернацький гриб? Буду чекати на продовження

18 nataliya030996  
Яка захоплюючи публікація! Надіюся цього року побачити цього особливого грибочка.

17 karinagrischenko1999  
Я також мала нагоду бачити такий гриб навесні в Полтавському районі. Він вразив мене своїм цікавим виглядом, поодиноко ріс у траві, між деревами.

16 margarita24081997  
Зморшки з'являються рано, буває, що вдається їх знайти поряд із залишками снігу, але зазвичай масовий підріст зморшків приурочений до теплішого періоду весни.У нас зморшки вважаються умовно-їстівними, а за смаковими даними відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами.

15 gmary598  
Незвичайний та дуже цікавий на зовнішній вигляд гриб. Хотілось би дуже подивитись на нього не тільки на фото. Шкода, що він занесений до Червоної книги України , хотілось би щоб більше людей знали про існування такого "особливого " гриба.

1-10 11-20 21-24
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz