П`ятниця, 26.04.2024, 20:32Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Вересень » 11 » ПОЛЬОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ТЕРИТОРІЇ ГІДРОЛОГІЧНОГО ЗАКАЗНИКА ВЕЛИКОСЕЛЕЦЬКИЙ, ТА УРОЧИЩІ РОМАНЧИК, ЯКІ ВХОДЯТЬ ДО ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРО
13:52
ПОЛЬОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ТЕРИТОРІЇ ГІДРОЛОГІЧНОГО ЗАКАЗНИКА ВЕЛИКОСЕЛЕЦЬКИЙ, ТА УРОЧИЩІ РОМАНЧИК, ЯКІ ВХОДЯТЬ ДО ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРО

  

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета дослідження: Основною метою дослідження було вивчення та дослідження рослинного світу, території в районі Селецької сільської ради (гідрологічний заказник) та Онішківської сільської ради (урочище Романчик), які входять до території НПП «Нижньосульський». Вивчення: типового водно-болотного комплексу в заплаві річки Сула, та видів флори, грибів та лишайників занесених до Червоної книги України та списків регіонально рідкісних видів.

Поставлена мета передбачала вирішення наступних завдань:

- проведення польових досліджень для характеристики рослинного світу, ліхенофлори та мікобіоти на даній території;

- інвентаризація флори, ліхенофлори, мікобіоти території НПП.

Отримані дані будуть використані для формування томів Літописів природи

Отримані результати:

Свої дослідження, 2-3 вересня 2015 року, проводили молодші наукові співробітники відділу науки Кропивка О. І. та Лукяненко Ю. М. Першого дня було здійснено дослідження на території гідрологічного заказника Великоселецьке.

Великоселецький масив заплави річки Сули включає комплекс великих мілководних озер, оточених високотравними угрупованнями. Так як і скрізь, основним фактором у формуванні рослинного покриву виступає рівень ґрунтових вод та засоленість ґрунтів.

За літературними даними було визначено, що на дана територія є місцем  збереження та охорони місцязростання та існування занесених до Червоної книги України видів рослин (пальчатокорінник Фукса, пальчатокорінник м’ясочервоний, зозулинець болотний), але нажаль на даний час ці дані залишаються непідтвердженими.

Для кращого і більш досконалого вивчення фіторізноманіття даної території потрібно провести польові дослідження у весняний та літній період року.

Тереторії ландшафтного заказника місцевого значення «Онішківський», а саме - урочище Романчик є досить цікавою, особливо вразила екосистема дубового та заплавного вільхового лісу. Велика кількість лучного, запашного різнотрав’я. Приємними були знахідки червонокнижних видів косариків тонких (Gladiolus tenuis M.Bieb.), та орхідеї-  коручки широколистяної (Epipactis helleborine), які нажаль на даний час вже відквітували.

Відбувається також оновлення лісу, в підліску зустрічаються молоді пагони клена, ліщини, в`язу, ясена та дубу.

У цілому фіторізноманітність даної території НПП характеризується високими показниками ценотичного та флористичного різноманіття.

Вищі судинні рослини є обов’язковими асоційованими організмами для грибів, які розвиваються на живих і відмираючих рослинах (гриби облігатні паразити та факультативні сапротрофи, мікоризоутворювачі, інші симбіонти), а також на мертвих рослинних залишках (різні групи грибів-облігатних сапротрофів). Завдяки наявності на території НПП значного пулу ландшафтів тут сформувалися різноманітні фітоценотичні умови, представлені лісовою, лучною, болотяною і водною рослинністю, що забезпечило достатній вибір біотопів та еконіш для розвитку грибів і грибоподібних організмів з різних таксономічних та екологічних груп, що дає змогу очікувати високу видову різноманітність мікобіоти . Але на жаль, в ході даного польового виїзду не вдалося значною мірою відстежити видове різноманіття грибної флори даної території, що було спричинено несприятливими погодними умовами (засуха).

Майбутні дослідження на даній території дозволять значно доповнити видовий список мікобіоти та ліхенофлори парку.

 

Матеріали підготував: Молодший науковий співробітник Лукяненко Ю. М. 

Переглядів: 662 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz