Четвер, 25.04.2024, 08:27Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Листопад » 21 » ПОВИТИЦЯ - ОБ'ЄКТ КАРАНТИНУ
09:32
ПОВИТИЦЯ - ОБ'ЄКТ КАРАНТИНУ

На суміжних із НПП “Нижньосульський” територіях відмічений один із найбільш небезпечних бур'янів, об'єкт внутрішнього карантину — повитиця. Вона обвиває рослини, глибоко занурюючись у них своїми гаусторіями (присосками), і за рахунок високого осмотичного тиску клітинного соку висисає поживні речовини із рослини-хазяїна. Сама повитиця не має коріння, а про листя нагадують тільки невеликі лусочки на тонкому ниткоподібному стеблі, жовтому або червонуватому, адже хлорофіл у цієї паразитичної рослини відсутній, чому вона й нездатна до фотосинтезу. Насіння повитиці зберігає схожість 8-10 років, і не втрачає її навіть при проходженні через травний тракт тварин. Насіннєва продукція колосальна — одна рослина дає від 3 до 20 тис. насіння! Причому, в процесі адаптації повитиця виробила здатність маскувати своє насіння під насіння тієї культури, на якій вона паразитує.

Зародок у насінині примітний: спірально закручений, ниткоподібний, без сім'ядолей та корінця, занурений у драглисту білкову масу. При набуханні насіння він розпрямляється, потовщеним кінцем вростає у ґрунт і всотує воду, а протилежний кінець вивільняється з насіннєвої оболонки, піднімається вертикально і починає здійснювати обертові рухи, шукаючи жертву. Та шукає він її не навмання — останні дослідження показали, що повитиця може знаходити свої жертви по запаху. Натрапивши на відповідного хазяїна, повитиця швидко розростається, охоплюючи цілі масиви культури.

Обірвані й кинуті на землю шматочки стебел можуть дати нові пагони. Навіть шматочки стебла довжиною 10-30 мм, які мають лише одну гаусторію, спроможні дати життя новій рослині. Тому виявлену повитицю краще за все спалювати. На сьогодні в Україні відомо 14 видів з цього паразитичного роду. Розрізняються вони будовою стебла та квітки, а також по рослинах-хазяях.

Паразитує повитиця на різних сільськогосподарських культурах, кормових травах, бур'янах, деревах та кущах. Максимальна шкодочинність повитиці відмічається на посівах сої, конюшини, люцерни, посадках картоплі, на овочевих і баштанних культурах. В той же час слабко вражаються пшениця, ячмінь, овес, кукурудза та багаторічні злакові трави. Повитиця не лише суттєво знижує врожай, але й негативно впливає на якість продукції. Наприклад, скошене сіно, заражене повитицею, пліснявіє, а при годівлі ним тварин, викликає захворювання, іноді навіть загибель.

Боротьба із повитицею важка й часто закінчується знищенням рослини, ураженої нею. Тому потрібно строго дотримуватись карантину, сівозміни, ретельно очищати посівний матеріал. Розповсюджується повитиця з тарою, сільськогосподарськими машинами, транспортом, з не перепрілим гноєм тощо. Розносять її насіння дикі та домашні тварини й птахи. Нерозкриті коробочки можуть розсіюватись вітром, змиватись дощовою водою. Та основним джерелом зараження є ґрунт, де накопичується насіння. Очищають його шляхом глибокої оранки, стимулюванням проростання насіння повитиці осінніми та весняними провокаційними поливами, після яких сходи знищують, а на цьому місці висівають пшеницю або овес. Там, де відмічена найбільша кількість повитиці, усі рослини необхідно скосити, підсушити, а потім спалити. Не можна удобрювати ґрунт свіжим гноєм, а треба використовувати перегній — у процесі його компостування насіння повитиці гинуть.

Впоратись із повитицею можуть лише деякі гербіциди, причому вони скоріше подіють на молоду рослину. Перед застосуванням треба добре полити рослину, або ж обробляти ними після дощу. Якщо ділянка вже звільнена від культурних рослин, можна застосувати 20% розчин аміачної селітри. Ґрунтові гербіциди (Рейтар, Зенкор Ліквид, Гезагард та ін.) застосовуються проти повитиці на картоплі, томатах та перці. На моркві — суміш гербіцидів Рейтар і Стомп. Добре зарекомендували себе препарати швейцарський Тітус і японський Тарга. Однак, щоб досягти стійкого результату, треба застосувати разом профілактичні, агротехнічні та хімічні методи боротьби.

канд. біол. наук З.Л. Берест

Переглядів: 650 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 ivanukt1122  
Повитиця-рослина-паразит, що завдає значної шкоди домашньому господарству. Злісний бур'ян перекочував до нас з екваторіальної Африки і тропічної Америки. Зазвичай такі рослини знаходять собі основу, обвивають її і мирно з нею сусідять. На відміну від інших в'юнків, повитиця знаходить свою жертву і харчується її соком.
Якщо поруч не виявляється такої рослини, то вона гине, оскільки існувати самостійно бур'ян не може. Коли знаходиться відповідна опора, він швидко приживається і пристосовується до будь-яких кліматичних умов. Потрібно проводити ефективні методи боротьби з нею, але без шкоди для врожаю.

8 svetaz280210098  
Згодна з усіма коментаторами щодо шкідливсті даної рослини,. Проте, и є гуманним впливати на дану рослину гербіцидами? Чи не нашкодить це культурним рослинам? Потрібно вигадати покращений варіант боротьби з цим небезпечним буря"яном.

7 supernata-yatsiniuck2014  
Дуже небезпечна рослина, стало цікаво чи у нашому районі вона була- то слава богу наші рослини від неї не страждали.

6 kripakmaxx  
Дуже підступна рослина , вдалось колись за нею спостерігати на фермі , на щастя вдалося її вивести за допомогою гербіцидів та ядів.

5 anniklyuchykova  
щоб не горювати вхопившись за голову потрібно не забувати про профілактичні заходи. До них належить попередня обробка насіння до початку посівної, оскільки існує ризик засмічення насіння шкідником. Якщо вам удалося виявити сліди бур'яну на городі, то намагайтеся не використовувати насіння, зібране біля цього місця. Такий посівний матеріал може негативно вплинути на врожай, тому оптимальним варіантом буде придбання якісного насіння у магазинах, що займаються продажем товарів для дачі й саду.

4 cmelevnikolaj16  
Не важко уявити якого збитку завдає повитиця видовій різноманітності рослин на природоохоронній території.На мою думку,потрібно приділяти більше уваги боротьбі з нею,для того щоб рослини поряд не відчували її негативного впливу.

3 masakdkmasa  
Важко і уявити, скільки сприятливих умов для життя собі створила повитиця. Те, що вона маскує своє насіння, це мене прямо таки вразило. Ще спробуй її знищити, на це піде багато часу та сил. А скільки вона може знищити рослин, це жах якийсь!

2 matvyikchuknina  
Дійсно, повитицю можна вважати проблемою всіх сільськогосподарських культур, дерев, кущів та кормових трав. Вона всім відома, як рослина-паразит, яка швидко розмножується, не потрибує гарних умов для розвитку та вміє добре маскувати своє насіння, але в той же час завдає велечезної шкоди домашній рослинності, на яку люди витрачають велику кількість часу та зусиль, щоб отримати гарний врожай.

1 uriypyschyta  
Повитиці вміють маскувати своє насінння,роблячи його схожим на насіння окупованих нею рослин,і ви ризикуєте власноруч посадити навесні разом із квітами або зеленню цей злісний бур'ян.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz