Четвер, 25.04.2024, 18:32Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Березень » 13 » ПОЖЕЖІ ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ"
18:01
ПОЖЕЖІ ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ"

    Кожного року навесні горять очеретяні зарості Посулля, що наносить велику шкоду його рослинному і тваринному світу. Під час цих пожеж гинуть дерева і кущі, численні види дрібних безхребетних тварин, які мешкають в очеретяних заростях. У страшних муках гине молодь зайців, лисиць, собак єнотоподібних, козуль, кабанів та інших тварин. Гинуть  гнізда птахів (гусей, качок, лисок, сорок тощо).

При пожежах, які захоплюють острови, свої гнізда кидають навіть птахи, що розташовують їх на високих деревах, в тому числі такі рідкісні, як орлан-білохвіст.

   Із створенням Національного природного парку в пониззі Сули з’явились додаткові можливості для збереження та охорони природних комплексів. Співробітники парку прикладають зусилля для запобігання пожеж на власній території: займаються роз’яснювальною роботою серед місцевого населення, чергують на пожежо-небезпечних ділянках.

 Приходиться, на жаль, займатися і тушінням пожеж.  Хочеться заручитись розумінням та підтримкою місцевих громад щодо недопущення підпалів очеретяних масивів, які дають притулок багатьом тваринам у різні сезони року, в тому числі під час розмноження.

   Слід пам’ятати, що очеретяні зарості - це важлива складова природних екосистем Національного природного парку «Нижньосульський», який є гордістю і багатством народу України.

  Необхідно пам’ятати також про цивільну та кримінальну відповідальність за підпали.

Стаття 771. Кодексу України про адміністративні правопорушення. Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Випалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття посадовими особами, які одержали дозвіл на випалювання сухої природної рослинності або її залишків, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".     

Адміністрація Національного природного парку «Нижньосульський» просить громадя вразі виявлення випалювання сухої природної рослинності, повідомляти за телефонами:

- 05341-91-1-08 - Адміністрація НПП «Нижньосульський»

- 101 – Пожежно рятувальна служба.

- 102 – Районний відділ внутрішніх справ.

-  органи місцевого самоврядування.

 

 

 

 

 

     

Переглядів: 731 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 12
12 Васіліаді  

11 Мирошниченко  
більшість паліїв це люди в нетверезому стані, що відпочивають в НППНС... увас не дуже давно такі постраждали. Прокоментуйте це.

10 OLEXANDR_SHERASOV  
Да, стариків важко переконти, бо вони думають що старі  - тому завжди праві. Необхідна ще не одна зміна поколінь, щоб почало щось змінюватись.

7 Капустян  
Найдивніше те, що багато "паліїв" - це люди старшого віку, а їх переконати в неправильності своїх дій марно(((

9 БогатиР  
Чому ви вважаєте що марно? Якщо залучити їх до вирішення цієї проблеми то все цілком можливо.

4 РойТетяна  
Тобто люди приходять на територію ПП, підпалюють очерет, мотивуючи це допомогою природі, і йдуть собі?? Чому б тоді не підпалити власне село, керуючись своєю логікою? Люди б нові хати збудували, кращі!

5 БогатиР  
Шановна Рой Тетяна! Ці питання слід задавати тим хто не усвідомлює проблеми! Ви б краще запропонували спосіб як запобігти таким проблемам та заходи боротьби з ними!!!

6 РойТетяна  
Шановний БогатиР, в статті вказано, що роз'яснювальні бесіди вже проводяться. Але можна окремо розвісити інформаційні стінгазети, розмістити статті у місцевих газетах, встановити таблички безпосередньо біля водойм. Пояснити людям, що підпалами вони навпаки шкодять природі.
Я також із задоволенням послухаю Ваші ідеї, БогатиР.

8 БогатиР  
особисто в своєму селі я планую створити громадську спілку по вирішенню різних екологічних проблем.

3 БогатиР  
Більшість людей не усвідомлює яку шкоду приносять підпали очеретяних заростів. Проводячи невелике опитування серед мешканців с. Новооріхівки було виявлено, що люди не усвідомлюють наслідків підпалів, переважно більшість були впевнені, що підпали сприяють кращому розвитку очеретяної рослинності (на місці спаленої рослинності виросте нова ще краща)... Тобто я хочу сказати що ця проблема з'явилася через екологічну несвідомість громадян нашої країни.

2 сергій  
пал ять і один на одного говор ять

1 OLEXANDR_SHERASOV  
А чому саме на весні горять очеретяні зарослі, та ще  кожного року? Їх що хтось навмисне підпалює?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz