Четвер, 25.04.2024, 07:22Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Червень » 25 » Природні скарби островів НПП “Нижньосульський”
09:19
Природні скарби островів НПП “Нижньосульський”

У південній частині  Парку в межах Сулинської затоки розташована найбільша кількість островів. Саме на них гніздяться великі баклани  Phalacrocorax carbo (L.) та інші птахи водно-болотного комплексу.

          Спочатку направляємось до островів, що мають назви Лящівка-1 та Лящівка-2. Шлях нашого човна перетинають п’ять дорослих сніжно-білих лебедів-шипунів  Cygnus olor (Gmelin), далі постійно трапляються норці великі Podiceps cristatus (L.) із виводками симпатичних пташенят. А от і надзвичайно цікава зустріч — на всохлому дереві сидить орлан-білохвіст Haliaeetus allbicilla (L.), а неподалік кружляє ще один. Судячи по забарвленню оперення, обидва рідкісні птахи нестатевозрілі, їх вік — до 3-х років. Висаджуємось на острів Лящівка-2 на ділянці де немає рибалок, однак комарів повно. Птахів тут небагато: співають дрозди, шпаки, очеретянки, полює на комах сорокопуд-жулан Lanius collurio L.

          Ентомофауна острова дещо збіднена. Найбільше представлені бабки, а серед них — рівночеревець решітчастий Orthetrum cancellatum (L.), який зустрічається також майже на всіх островах. У цьому році спостерігається підвищена чисельність великої бронзівки золотистої Protaetia affinis Andersch, відмічена вона на цьому острові й на деяких інших островах затоки. Присутні на острові звичайна бронзівка Cetonia aurata (L.) та бронзівка волосиста Tropinota hirta (Poda). В масі на рослинах світло-зелений хрущик-крихітка Hoplia parvula Krynicki. На деревах впадає в око червоний із чорними плямами листоїд Clytra laeviuscula Ratzeburg. Звичайною є м’якотілка червононога Cantharis rustica Fallen. У колоніях попелиць хижачить сонечко 7-крапкове Coccinella septempunctata L., натомість агресивне сонечко азійське Harmonia axyridis (Pallas) нам не трапилось. На квітах відмічені нечисленні комахи-запилювачі, зокрема джміль земляний малий Bombus lucorum L. Із денних метеликів зустрічається підсрібник Латонія Issoria lathonia L. 

          Далі головний об’єкт нашої екскурсії — колоніальне поселення бакланів великих, які оселились на деревах на двох гривах, порослих тополями, в’язами, вербами та кущами бузини чорної. На першій гряді в цьому році заселено 560-580, на другій -  430-450 гнізд. До 40% пташенят бакланів вже покинули гнізда й тримаються на плесах поблизу колонії.

          Колоніальне поселення бакланів приваблює також інших водно-болотних птахів, у тому числі й рідкісних. У цю поїздку вдалось підтвердити факт гніздування квака Nycticorax nycticorax (L.). На кущі бузини чорної виявлено два гнізда цього виду з пташенятами. Почали в цьому сезоні гніздитись у колонії й мартини жовтоногі Larus cachinnans Pallas. Таким чином, кількість птахів, що гніздяться на території НПП “Нижньосульський” поповнилась ще на два види.

Інформацію підготували

начальник науково-дослідного відділу, к. б. н., М.Л. Клєстов

та ентомолог, к. б. н., З. Л. Берест

Переглядів: 197 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz