П`ятниця, 29.03.2024, 15:03Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Квітень » 15 » Приваблювання голуба-синяка на територію НПП «Нижньосульський»
09:27
Приваблювання голуба-синяка на територію НПП «Нижньосульський»

Голуб-синяк, або клинтух Columba oenas L.1758, віднесений до вразливих видів, внаслідок того, що його чисельність в останні десятиріччя почала знижуватись. Саме тому цей вид занесений до останнього видання Червоної книги України, Додатоку ІІІ Бернської конвенції, а також суворо охороняється в нашому парку.

В межах НПП «Нижньосульський» голуб-синяк зустрічається в гніздовий період в невеликій кількості у листяних та мішаних лісах поблизу сіл Мохнач, Велика Бурімка, Лящівка, в урочищі Романчик, де гніздиться окремими парами.

Голуб-синяк поселяється переважно в дуплах дерев. Для гніздування обирає старі дуплисті дерева, яких в парку залишилось небагато. Оселяється окремими парами. В кладці 2 яйця. Насиджують обидва птахи пари на протязі 16-17 днів. Пташенята залишають дуплі-гнізді 25-27 днів.

З метою збереження і відтворення популяції голуба-синяка на території НПП «Нижньосульський» розроблений спеціальний План заходів, який передбачає, в тому числі і приваблювання цих голубів на територію парку за допомогою штучних гніздівель, які, на думку вчених, мають замінити синяку природні дупла.

Реалізація Плану заходів розпочата з пошуку ділянок, найбільш перспективних для розміщення штучних гніздівель, якими виявились прибережні листяні ліси поблизу села Лящівка та листяний ліс урочища Романчик. Саме в цих місцях у першій половині квітня були встановлені перші штучні гнізда для голубів-синяків (дивись фото), за заселенням яких будуть проводитись регулярні спостереження. Про результати цієї наукової роботи ми будемо регулярно повідомляти.

Начальник науково-дослідного відділу,

канд. біол. наук М.Л. Клестов

Переглядів: 596 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 18sabrinasvichkar2000  
Це надзвичайно цікаві птахи!
Як у всіх ранніх прилітних птахів, у голуба-синяка строки весняного прильоту значно коливаються в залежності від ходу весни. Під час весняного перельоту голуби-синяки летять невеликими зграями, на місцях гніздування вони часто з'являються парами або поодинці. Відразу по прильоті, в деякі роки через три-чотири дні, в місцях гніздування можна почути «гудіння» самців-синяків. «Гудять» вони зазвичай, сидячи на самому вершку старого дерева, десь на сухій гілці. Там, де синяків багато, можна чути «гудіння» одночасно трьох-чотирьох самців, але таких місць в межах України мало, й зазвичай пара від пари селиться на значній відстані.

12 anastejsabel  
Так,в наш час зменшення кількості птахів це досить велика проблема.Я навіть не знала такого виду голубів,тому ця інформація для мене стала новою і корисною.

11 zari999777555  
Птахи вражають своїм розмаїттям. Вони мешкають в усіх куточках земної кулі, у нашій місцевості багато красивих, проте рідкісних видів. До нечісленної групи належить і голуб-синяк. Клинтух вирізняється своїм яскравим забарвленням, у якому поєднано блакитно-сизий колір з пурпурно-зеленуватим металічним відливом на шиї. Голубів здавна прийнято вважати вісниками злагоди, добра та миру. Ці пернаті — одні із найбільш ранніх прилітних птахів України, та строки їхнього весняного прильоту значно коливаються в залежності від ходу весни. Під час весняного перельоту голуби-синяки летять невеликими зграйками, на місцях гніздування вони часто з'являються парами, тому якщо прислухатись в місцях гніздування можна почути «гудіння» самців-синяків, які забираються на самісіньки верхівки дерев.Прекрасним є те, що для відтворення та збереження популяції цих голубів проводять вище описані заходи. Внесок кожної організації й навіть кожного індивіда у збереження та відтворення біоресурсів важливий та незамінний.

10 zhgyrgread2000  
Дуже важко звичайній людині пощастить побачити справжнього голуба-синяка або клинтуха. Оскільки він занесений до Червоної книги і його популяція не дуже значна, побачити його в природніх умовах дуже важко. Всіх людей дуже приваблює його яскраве та своєобразне оперення та і взагалі його зовнішній вигляд: блакитно-сизе забарвлення з пурпурно-зеленуватим металічним відливом на шиї,слабо виражені смужки на крилах,на грудях розвинутий рожево-винний відтінок, дзьоб жовтий на кінці, червоний біля основи з білою восковицею, ноги червоні.
Птах дуже рідкісний для зони Лісостепу та й взагалі його популяція на території нашої країни становить 500-1500 особин.
Я дуже зраділа даній події, тому що, завдяки приваблення голуба на територію природного парку дасть дасть змогу побачити ії більше людям і , можливо , дасть надію на збереження виду,


9 dianastr2014  
За довжиною тіла голуб-синяк не такий і великий, всього 32—34 см. Це один із ранніх прилітних птахів України. В місцях гніздування голуба-синяка часто можна почути «гудіння» самців, згодом вони починають будувати гнізда. Як і у всіх ранніх птахів, строки прильоту залежать від приходу весни. Оскільки цей вид птахів є червонокнижним для України, то нарізних природоохоронних територіях створюють безліч проектів, щодо їх збереження.

8 1311darina1998  
Прикро, що їх стає все менше й менше і охороняються Бернською конвенцією (Додаток ІІІ) та Червоною книгою України (статус — вразливий). Основними загрозами для голубів-синяків є знищення старих лісів загалом, та вирубка дуплистих дерев зокрема, застосування пестицидів, а також фактор неспокою. З метою ефективнішої охорони необхідне збереження дуплистих дерев, охорона на прольоті, виключення чинника непокою, заборона полювання в усіх частинах ареалу, розвішування штучних гніздівель та організація заказників у місцях гніздування.

7 zheka1233421  
Як уже зазначалося, голуб-синяк - рідкісний птах. Але, можливо, комусь пощастить її побачити. Виглядає вона так: забарвлення дорослих птахів сіро-сизий, інколи з бурим нальотом на передній частині спини. Голова, шия і зоб темні, аспидно-сірі; боки шиї з яскравим зеленим металевим блиском, зашеек - з пурпуровим блиском, на зобі - рожево-винний наліт.

6 doroshenkoevgenia  
В результаті продовження санітарних вирубок старих дерев, навіть у зелених зонах ,у лісах і парках голуб

-синяк почав пристосовуватися до гніздування в нових і раніше не характерних для нього місцях. Ймовірно, ці нові осередки з’являються за рахунок осідання на гніздування перелітної частини північних популяцій,що,в свою чергу,може позитивно вплинути на сучасний стан чисельності виду.

5 vladagusar1103  
Клинтух відноситься до диких голубів, в Україні зустрічається в Карпатах (улюблений біотоп — старі букові ліси), Поліссі, частково в Лісостепу, Гірському Криму і, можливо, заплави Дунаю.
Шкода, що їх чисельність з часом зменшується. Це відбувається через зменшення площ старих лісів, омолодження деревостанів, вирубування дуплистих дерев, отруєння хімікатами на полях, збільшення чисельності яструба великого і куниці лісової.

4 aptyp3331999  
Дуже шкода, що птахи, та не тільки, все більше  потрапляють до Червоної книги. Колись мені пощастило побачити його. В цього голуба дуже гарний блакитно сизий колір, а на шиї забарвлення переливається зелено-металічним кольором.
Дуже сподіваюсь, що завдяки цим заходим їх чисельність збільшиться!

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz