П`ятниця, 26.04.2024, 01:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Травень » 15 » ПРО ЗАВЕРШАЛЬНИЙ ЕТАП ВЕСНЯНОЇ МІГРАЦІЇ ПТАХІВ У ПОНИЗЗІ СУЛИ
14:41
ПРО ЗАВЕРШАЛЬНИЙ ЕТАП ВЕСНЯНОЇ МІГРАЦІЇ ПТАХІВ У ПОНИЗЗІ СУЛИ

В травні завершується весняний приліт птахів в Середне Подніпров`я,  в тому числі і на територію нашого національного парку. В цей час відбувається остання хвиля весняної міграції птахів - з`являються переважно спеціалізовані комахоїдні птахи.

Слід зазначити,  що не всі види співочих птахів починають співати прибувши на місця гніздування. Може пройти декілька днів поки вони наважаться сповістити про свій приліт.

Відзначимо також, що цього сезону деякі види птахів, які зазвичай з`являються у травні, прилетіли раніше – в кінці квітня. Це такі птахи як вивільга Oriolus oriolus (L.1758),  крячок річковий Sterna hirundo L.1758 та припутень Columba palumbus L.1758.

Послідовність прильоту птахів у травні цього року була наступною:

- першими на початку місяця з`явились рибалочки звичайні Alcedo atthis (L.1758) та бджолоїди звичайні Merops apiaster L.1758;

- в кінці першої декади прилетіли болотні крачки, найбільш численними з яких були крячки чорні Chlidonias niger (L.1758) , а також очеретянки, першими із них сповістили співом про свою появу очеретянки великі Acrocephalus arundinaceus (L.1758). Прилетіли і кропив`янки – сірі Sylvia communis Latham, 1787 та чорноголові Sylvia atricapilla (L.1758);

- в середині травня з`явились ластівки міські Delichon urbica (L.1758) та берегові Riparia riparia (L.1758), а також зозулі звичайні Cuculus canorus L.1758.

В другій половині травня слід очікувати появу сорокопудів - жулана Lanius collurio L.1758 та чорнолобого Lanius minor Gmelin, 1788,  кобилочок, берестянок та деяких інших птахів.

Нагадаємо, що регулярні спостереження за сезонними міграціями птахів проводяться на території парку з 2011 року поблизу села Лящівка, Чорнобаївського району, Черкаської області. Приліт птахів визначають візуально і по голосах. Після узагальнення дані по фенології сезонних міграцій включаються до чергового тому Літопису природи нашої установи у розділ «Календар природи».

 

Інформацію підготував М.Л. Клєстов

Переглядів: 459 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 141 2 »
14 linakulko  
Комахоїдні птахи надзвичайно корисні, зокрема у садах. Збираючи та ловлячи собі різних комах вони тим самим зберігають плодові, а також інші дерева, які часом страждають від нападів шкідників. У такі моменти розумієш наскільки все збалансовано в природі.

13 annamereida899  
Міграція птахів-це дуже цікаве явище у природі.Адже пташки долають величезний шлях на шляху до місць їхнього зимування чи навпаки повернення.Міграція невід'ємна частина життєвого циклу багатьох видів.Без неї у них не відбудеться багатьох складових їх життя.Організми цих птахів вміють орієнтуватися без карт або якоїсь іншої навігації вони орієнтуються у просторі.Це все складний процес,яких вимагає високу організацію,колективізм.
Але для більшості людей повернення весною птахів це чарівна подія яка несе звістку про тепло.Цього року погодні умову були специфічними для України тому зовсім недивно що деякі види птахів повернулися раніше ніж звичайно.Зміна клімату у подальшому внесе багато коректив до міграційних шляхів птахів і їхнього життя.

12 potapovaasya1810  
Кожен весняний приліт птахів дуже важливий, дивлячись на цьогорічні погодні умови, час їхнього прибуття змінюється , але дуже добре що вони знову і знову прибувають у ці місця, адже спостереження за ними завжди захоплюючий процес.

11 makarchukvika24  
Міграція птахів – дивовижне явище, особливості якого не до кінця з'ясовані і по сьогодні. Птахи летять вдень і вночі, зграями або поодинці. Долаючи тисячі кілометрів шляху, вони повертаються з місць зимівлі  додому,  до місць гніздування. Було б чудово, щоб  в школах проводили заходи до цього дня, адже вони можуть бути досить цікавими. Учням можна повідати пізнавальну інформацію про методи обліку птахів, способи кільцювання, їх вилову та дати можливість закріпити свої знання, розпізнаваючи птахів різних видів за їх особливими ознаками та співом.

10 polebkakhomenko1  
Приліт птахів в цьому році нас дивує. Взимку ми не побачили багатьох представників, які ніби завжди були поряд з нами в холодні пори року. Але весна все таки подарувала нам прекрасний спів пташок. Я гадаю, що не всі птахи бажають прилітати в таку прохолодну пору як зараз, але можливо скоро ми побачимо всіх представників.

9 galinakovlagina  
Чудова пора,саме коли повертаються плахи і як добре,що ми можемо це спостерігати.

8 yanamagda03  
Мені дуже подобається пора весняної міграції птахів. Відразу помітно і чутно коли вони виспівують свої мелодійні пісні. Завжди слухаючи їх спів у мене підіймається настрій. Вони прилітаючи до нас приносять неабияку користь навколишньому середовищу. У мене вдома біля будинку живе сімя журавлів, вони кожного року повертаються до нас. Це так приємно.

7 natalialiakhman99  
Обожнюю, коли повертаються птахи. Завжди піднімаю голову, щоб побачити їхні прекрасні польоти. Одразу піднімається настрій.  Ластівки щебечуть, журавлі кружляють...Прекрасна пора.

6 annakulyk2015  
Це добре, що міграція перелітних птахів так відслідковується, адже вони як комахоїдні приносять велику користь навколишньому середовищу.

5 galenko2018  
Завжди приємно слухати спів птахів, а особливо після довготривалої зими. Весна це можливість відпочити на дачі чи в лісі гуляючи. Приліт птахів завжди сповіщається їхніми співами. Більшість співочих птахів легше почути, ніж побачити.  Світ, що оточує людину, повний звуків і серед них особливе місце займають звукові сигнали пернатих,
які можуть багато про що розповісти спостерігачеві, особливо про своє
життя. І це дуже цікаво.

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz