Субота, 27.04.2024, 00:34Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2022 » Лютий » 22 » ПРОВІСНИК ВЕСНИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
10:07
ПРОВІСНИК ВЕСНИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

На календарі ще зима, проте перший провісники весни на території національного природного парку «Нижньосульський» уже дав про себе знати.

Місцеві називають цю квітку підсніжник, насправді, зветься вона шафран сітчастий (Crocus reticulatus). Ранньовесняна червонокнижна степова рослина родини Півникових. Обидві видові назви, українська та латинська, вказують на характерну ознаку цього виду, а саме: добре помітну сіточку волокон, що вкриває нижню частину бульбоцибулини.

Весняний ефемероїд заввишки 8-30 см. Бульбоцибулина з грубосітчасто-волокнистими, нерідко розірваними оболонками. Листки (3-4) вузькі, шилоподібні, з’являються одночасно з квітами і після цвітіння дуже видовжуються. Квіти білі або блідо-фіалкові з ніжно-бузковими смужками, приймочка жовтогаряча. Цвіте у березні-квітні. Плодоносить у травні-червні. Розмножується бульбоцибулинами та насінням.

Рослина світлолюбна, морозостійка, помірно вологолюбна.

На чисельність шафрану негативно впливають: весняні пали, випасання худоби, збирання квітів для букетів, оранка, рекреаційне навантаження.

Нагадуємо, що жодний закон не в змозі вберегти та захистити природу без нас, без нашого усвідомлення її цінності. І найсуворіші засоби впливу порушників природоохоронного законодавства не врятують природу від руйнування та знищення. Лише національна свідомість і внутрішня культура кожного можуть посприяти цьому. Тому не будьмо байдужими, бережімо природу рідного краю!

Укладач та автор фото: КОЗАЧКОВА Оксана 

Переглядів: 385 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 krutoholova  
Велика шкода, що більшість людей не усвідомляє, а може й навіть не намагалась усвідомити, що вони раз і назаважди знищити популяцію цих квітів. Адже ніякі наказання не зможуть їм вбити в голови той факт, що вони знищують оточуючу їх щоденно екосистему.

9 bogynych  
Дуже шкода, що люди не думають про те, що це червонокнижні квіти і їх не можна рвати, це нікого не хвилює. Це все рано чи пізно призведе до зникнення таких рідкісних видів. Потрібно якимись методами усвідомлювати людей, що вони наносять величезну шкоду, але поки що це, мабуть, є неможливим.

8 pasnichenko  
Як тільки но з'являється первоцвіти, на вулицях міста нажаль з'являється люди які займаються незаконним продажем цих квітів. Важливо розуміти що первоцвіти охороняються регіональними червоними списками та Червоною книгою України, проте деякі з цих рослин знаходяться на межі повного зникнення. Квіти виривають з цибулинами, щоб продовжити свіжість букетів, а відновлення рослин після цього в природі неможливе. Також шкідливі прикореневі зрізки, які призводять до генетичного виродження рослин Охорона навколишнього середовища має бути першочерговим завданням кожного громадянина. Тільки така співпраця допоможе зберегти та відновити природне різноманіття нашої держави.
Пам'ятайте що незаконний збір та реалізація, рідкісних , занесених до Червоної книги України, ранніх квітучих рослин заборонені законом України про " Червону книгу України" та Кодексом України про адміністративні правопорушення і передбачають накладення штрафу.

7 yamchnskaulia  
Коли на дворі розстає останній сніг, вже видніється перша весняна квітка, наприклад як в Нижньосульському парку: шафран сітчастий. Це ранньовесняна червонокнижна рослина. У багатьох людей з'являється бажання зірвати білосніжний букет, весняних квітів. Але багато хто не знає, що вони на межі знищення і занесені до червоної книги. Кожен рік кількість видів цих дивовижних квітів зменшується. Збирання первоцвіті дуже шкодить природі рідного краю щей тим, що не дають цим рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до певного знищення. Через 8-10 років їх може зовсім не стати. Тому маємо усвідомити, що далі так нешанобливо, по-хижацьки відноситись до довкілля ми не маємо права.Аби ще раз застерегти від необдуманих вчинків свідомих чи несвідомих губителів природи, винищувачів первоцвітів, наголошуємо, що продаж всіх первоцвітів є незаконним і карається низкою статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, статтями 88, 88‑1, 90. Так, за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. І посилання на незнання, що зірвані квіти належать до "червонокнижних", не допоможуть уникнути відповідальності за шкоду, завдану природі. Давайте разом берегти природу!

6 lizashtanko200412  
Повністю погоджуюся з тим фактом, що і найсуворіші засоби впливу порушників природоохоронного законодавства не врятують природу від руйнування та знищення.
Але люди нехтують будь якими установами і не надають значення якої шкоди можуть завдавати, та не обдуманими вчинками знищувати природні ресурси.

5 annakushnirchuk13659  
Серед причин зменшення популяції первоцвітів є той факт, що люди зазвичай не мають почуття власної міри, що призводить до винищування первоцвітів у великих масштабах. Охорона навколишнього середовища має бути першочерговим завданням кожного громадянина. Тільки така співпраця допоможе зберегти та відновити природне різноманіття нашої держави.

4 maculaanna02  
Не дивлячись на те, що за вікном ще лютий, сонячне проміння протягом дня все більше й більше прогріває землю. Найбільш яскравими та, мабуть, найбільш очікуваними є весняні квіти. Вони після снігового покриву та зимових холодів не залишаються не поміченими між сухих трав і торішнього листя. Заради декілька-денного букету з квіток підсніжника, шафрану чи інших первоцвітів ми завдаємо природі великої шкоди.
Поки що не всім рослинам загрожує загибель, деякі з них є дуже поширені. Але є види з досить обмеженим місцезростанням, з вузьким ареалом поширення. Разом з ними є й рослини, що занесенні до Червоної книги України – вони й потребують нашого спільного захисту.
Відповідно до вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України» щороку природоохоронці, правоохоронці та лісівники Львівщини долучаються до проведення акції «Первоцвіт», контролюють недопущення збору та заготівлі рослин, занесених до Червоної книги України..

3 pysmenna  
Ранньою весною,на 2-3й день після того,як розтане сніг,починає розквітати багато рослин,які зимують під землею,тобто зимують їхні кореневища,цибулини,бульби і тд.Такі рослини називають ранньоквітучими або первоцвіти.Саме до таких рослин можна віднести і шафран сітчастий,який є вісником теплої пори року.
На жаль,господарська діяльність людей змінює умови життєдіяльності росли.Наприклад,на місці лісів люди будують заводи або кар’єри,на місці полів та лугів влаштовують ферму,випаси для худоби.
Також,дуже багато первоцвітів стають рідкісними через те,що люди рвуть їх заради гарних квіток.Саме тому такі види рослин не дають плодів та насіння.
Інколи трапляються випадки того,що люди навіть не зриваючи рослини,завдає їй шкоду.Причина цього-витоптування.Наприклад,іде людина лісом і не помічає,як у неї під ногами ламаються крихкі,молоді трави.До того ж,під ногами людей ущільнюється ґрунт,тим самим ускладнює проростання рослини.
Щоб зберегти в наших регіонах красу первоцвітів,недостатньо не рвати квіти і не дозволяти робити це іншим.
Тому,закликаю людей шанувати,оберігати та цінувати кожну рослину,не важливо занесена вона до Червоної книги чи ні.

2 dziabienko  
Поява перших квітів, в особливості шаврана сітчасного, є признаками перекрасної пори року - весни. Однак з приходом весни з'являється вельми актуальна проблема, а саме бажання багатьох людей нарвати букет цих прекрасних квітів, деякі хочуть забрати його до своєї оселі, а деякі просто рвуть і кидають на лісовій стежині. Нажаль більшості нашого нарожу не було привито уміння бачити красу не знищуючи її. Введення штрафів як санкції проти знищення першоцвітів на мою дкмку являється малоефективним, адже скільки випадків залишаються не зафіксованими.Хотілосяб аби більшість людей навчились цінувати красу першоцвітів не зриваючи їх, і якщо і поширювати їх то лише через фотографію або відео.

1 xmargo25  
Щороку в Україні стартує акція охорони первоцвітів. Тому що у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, занесеними до Червоної книги України. Більшість первоцвітів належать до рідкісних видів рослин і перебувають під загрозою зникнення. Серед таких рослин: підсніжник звичайний, проліска сибірська, горицвіт весняний, тюльпан дібровий, усі види сон-трави і сам шафран сітчастий.
Квіти виривають з цибулинами, щоб продовжити свіжість букетів, а відновлення рослин після цього в природі неможливе. Також шкідливі прикореневі зрізки, які призводять до генетичного виродження рослин. Тому українців закликають відмовитися від покупки первоцвітів, їх збирання та продажу. З 2012 року є закон, забороняючий це робити. Але важливо не тільки карати порушників штрафами, а і закласти у підсвідомості молодого покоління любов і повагу до природи. Як, наприклад, в Японії, де дітям з ранньої пори вселяють: зірвати, викинути або розтоптати квітку може тільки погана людина. Щовесни під час цвітіння сакура японські сім'ї піднімаються в гори, щоб помилуватися її квітами. Саме помилуватися, а не принести в будинок оберемок квітів, які будуть викинуті найближчими днями. Це і є проявом загальнолюдської культури спілкування з природою.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz