Четвер, 28.03.2024, 23:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Квітень » 13 » РЕНАТУРАЛІЗАЦІЯ ЧАСТИНИ ЗАПЛАВИ РІЧКИ СУЛА СИЛАМИ ВЕЛИКОСЕЛЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ
19:44
РЕНАТУРАЛІЗАЦІЯ ЧАСТИНИ ЗАПЛАВИ РІЧКИ СУЛА СИЛАМИ ВЕЛИКОСЕЛЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ

Великоселецьке болото — типовий природний комплекс заплавної рослинності з багатою флорою та специфічними засоленими ділянками, який розташований у правобережній заплаві річки Сули і пригирловій частині річки Оржиці.
У 1980 році на цій території створено Великоселецький гідрологічний заказник загальнодержавного значення площею 100 га. Територія заказника поділяється на дві частини: Великоселецьку та Малоселецьку. Заказник з 2010 року входить до НПП «Нижньосульський» і віднесений до його господарської зони, в межах якої дозволяється проведення господарської діяльності та заходів спрямованих на виконання покладених на Парк природоохоронних завдань.
В результаті невдало проведеної у 70-ті роки минулого століття меліорації та впливу останніх посушливих років біота водно-болотних угідь (ВБУ) заказника значно збідніла. Особливо це позначилось на водно-болотних птахах та ссавцях. Значно збідніла і іхтіофауна.
Така ситуація не влаштовувала місцеву громаду. Великоселецька сільська рада звернулась з ініціативою та конкретними пропозиціями щодо покращення гідрологічної ситуації на території заказника до адміністрації НПП «Нижньосульський» і була почута.
Після проведення спеціальних досліджень території заказника науковцями Парку спільно із місцевими консультантами і розгляду пропозицій Великоселецької громади на Науково-технічній раді Парку був наданий дозвіл на проведення робіт по ренатуралізації ВБУ заказника.
Технічні роботи були успішно здійснені силами і коштами місцевої громади взимку минулого року і дали позитивні результати.
Незважаючи на малосніжну зиму, розчистка джерел, каналів та встановлення додаткових водоходів дозволила наповнитись заповідному болоту водою. На ділянки заказника, які останні роки були зневоднені, прийшла риба, з’явилися водоплавні птахи. Болото буквально ожило, дякуючи небайдужим мешканцям сіл Великоселецьке та Малоселецьке.
Велика Вам шана!

Начальник науково-дослідного відділу,
зоолог М.Л. Клєстов
Молодший науковий співробітник, ботанік Ю.М. Галушка

Переглядів: 409 | Додав: npp-ns | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 121 2 »
12 annakulyk2015  
На середину минулого століття припадає пік гідромеліоративних робіт, які не завжди були вдалими, і залишили нам у спадок висушені болота, висохлі річки, знищену флору та фауну. І на це сумно дивитися.  Тому добре, що є люди, яким ця ситуація небайдужа. Так тримати!!

11 galenko2018  
Дуже приємно читати статті, де пишеться про щось позитивне. Особливо, про те, що робота виконана не дарма і що вона принесла гарний результат.
Цитата: "На ділянки заказника, які останні роки були зневоднені, прийшла риба, з’явилися водоплавні птахи" - це не може не радувати.
Як то кажуть головне бажання, завжди знайдуться ті, хто захоче допомогти. Бажаю подальшого розвитку нехай з кожним роком примножуються і птахи, які відвідують болото і риба, яка могла б жити і розмножуватися.

10 polebkakhomenko1  
Повага та шана тим людям, які допомагають в ренатуралізації місцевості. Дбаючи про птахів, тварин, водоймища вони дбають і про своє життя, насичуючи його фарбами природи. Якщо до вашої роботи підключиться більша частина України, то стан навколишнього середовища буде тільки кращати.

9 natalialiakhman99  
Людина істота рушійної сили,яка може як знищити,так і створити. Ренатурація Великоселецького болото - один із прикладів цього дійства. Прекрасно коли громадяни прагнуть покращити природу навколо себе,а не зруйнувати її. Побільше б таких історій.

8 aulko99  
Все таки є на світі люди, які дбають про наше навколишнє середовище! Приємно читати такі позитивні новини! Будемо сподіватись, що саме такі справи, будуть поштовхом та подихом тих людей, які тільки шкодять нашій природі!!!

7 bezkorovaina_oksana2000  
Як добре, що є небайдужі люди до стану навколишнього середовища. Так працівники НПП «Нижньосульський», які боролися з цією проблемою, великі молодці, бо за такий короткий час змогли хоч трохи покращити стан боліт і відновити природнє середовище існування тварин.

6 slavaglushik  
Людина знає, що вона робить, і робить це на найвищому рівні,дуже гарна стаття , а ще дуже цікава!

5 tatyanamohun  
Дуже радісно читати цю публікаю , адже , в наш нелегкий час , люди забули про хороші вчинки. І громаді великий уклін , за те ,що наполягли  на  покращенні гідрологічної ситуації !!!!

4 karinkasviatobog  
Які гарні новини! Все ж,є ще добрі люди яким не байдужа природа,і це не може не радувати мене, молодці!

3 alkabilyk737  
Безкінечно радується душа, що людей ще цікавить не тільки руйнація навколишнього, а й допомога. Молодці, так тримати!

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz