Субота, 20.04.2024, 15:20Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Травень » 30 » РЕЗУЛЬТАТИ КОНТРОЛЬНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ТАРАСЕНКІВСЬКОГО ЕНТОМОЛОГІЧНОГО ЗАКАЗНИКА
11:01
РЕЗУЛЬТАТИ КОНТРОЛЬНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ТАРАСЕНКІВСЬКОГО ЕНТОМОЛОГІЧНОГО ЗАКАЗНИКА

       Ентомологічний заказник — природно-заповідна територія, що створюється задля забезпечення охорони природних комплексів, місць проживання (біогеоценозів), збереження рідкісних, зникаючих видів комах та інших безхребетних тварин.

      На території Оржицького р-ну на даний час існує лише 1ентомологічний заказник і це Тарасенківський,оголошений рішенням облвиконкому  № 75 від 14.03.89 року, він знаходиться між селами Чутівка-Тарасівка в напрямку до райцентру-Оржиця, займає невелику площу- всього 3 га., але являється досить цікавим як у фауністичному так  і у флористичному відношенні і входить до території Національного природного парку «Нижньосульський».

        Із комах під час останнього обстеження виявлені жук-олень Lucanus cervus та багато видів метеликів, фауну яких ще слід вивчити.

       На незначній площі представлена велика, насичена флористична різноманітність. Серед рідкісних рослин занесених до Червоної книги України в Тарасенківському ентомологічному заказнику налічується 7 видів, а саме: шафран сітчастий Crocus reticulatus, ковила Лесінга Stipa lessingiana, ковила пірчаста Stipa pennata, ковила волосиста, або тирса Stipa capillata , сон чорніючий (сон-трава) Pulsatilla pratensis, горицвіт весняний Adonis vernalis, астрагал шерстистоквітковий Astragalus dasyanthus (який був відмічений зовсім недавно). Також, є невелика кількість рослин які є регіонально рідкісними для Полтавської обл.., а саме гіацинтик блідий Hyacinthella leucophaea, проліска дволиста Scilla bifolia, анемона лісова Anemone sylvestris.

      

 
  • На території Заказника забороняється діяльність, що суперечить його цільовому призначенню і загрожує збереженню природного комплексу.
  • Всі види природокористування, що проводяться на території Заказника здійснюються за дозволами держуправління екології та природних ресурсів в області в межах лімітів, затверджених в установленому порядку.
  • Порушення законодавства України про природно-заповідний фонд тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність, що встановлюється згідно з діючим законодавством.
  •  Юридичні і фізичні особи зобов’язані в установленому порядку відшкодувати шкоду, заподіяну порушенням режиму території Заказника в розмірах, визначених спеціальними таксами, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

 

                    Укладачі: Начальник відділу науки  Клєстов М. Л.

                   молодший науковий співробітник Лук'яненко Ю. М.

Переглядів: 756 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 3
3 katyalinnyk1997  
Як добре,що існують такі місця,за допомогою яких людство може зберегти вимираючі види! Такого красеня знайшла у бабусі в саду (Котелевський р-н, с.Милорадове) той самий жук-олень "Lucanus cervus"https://www.instagram.com/p/BFGhuDvskQcUGw8rupwLqSQyOpW7hwPIw8Gn4c0/

2 olyayakimenko1998  
Люди, будьте обережні)

1 adidok199680  
Ентомологічний заказник — це територія, що створена для охорони комплексів, тому Люди, не порушуйте заповідний режим, адже Ви несете відповідальність згідно діючого законодавства.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz