П`ятниця, 26.04.2024, 07:07Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Квітень » 5 » Шакал звичайний (Canis aureus) на території  НПП “Нижньосульський”
11:07
Шакал звичайний (Canis aureus) на території  НПП “Нижньосульський”

Перші відомості про появу шакалів на прилеглій до НПП території – Бугаївських риборозводнях ставах (Глобинський район Полтавщини), з’явились в січні цього року. За свідченням місцевих мисливців під час полювання на лисиць була помічена зграя невідомих хижаків. Одного звіра вдалося застрелити і визначити як шакала. За даними співробітника Черкаського природоохоронного  науково-дослідного відділення НПП А.А. Данько, досвідченого слідопита-мисливця, 23.02.2021 р. поблизу заповідного урочища Чубарове було виявлено сліди 4 шакалів, які задрали козулю. Вночі в цьому районі місцеві жителі чули незвичні, моторошні крики, що лунали з очеретяних заростів, які нагадували плач дитини. Саме таки крики характерні для шакалів.

 

Зазначимо, що поява нового виду на території природно-заповідного об’єкту не завжди сприймається як позитивна подія. Інвазійні види тварин можуть бути небезпечними для місцевої біоти та екосистем в цілому. Особливо якщо ми маємо справу з таким активним і пластичним хижаком як шакал. Про наслідки появи шакала в нашому парку поки що говорити рано, як кажуть – поживемо побачимо.

Шакал звичайний, або азійський,, золотистий (Canis aureus) — вид родини псових (Canidae), ряду хижих. Вид, що активно розселюється в Європі.  Принаймні в останні 20 років шакал розселяється на північ, і наразі відомий на більшій частині країн Східної Європи до Естонії включно. Цей соціальний хижак всеїдний, споживає різноманітну їжу -  від плодів і комах до різноманітних птахів та малих копитних (козуля європейська, лань). Може займати нори аборигенних видів ссавців, таких як борсук та лисиця звичайна.

Ареал у світі. Широко розповсюджений (завдяки всеїдності) у Туреччині, на Балканському півострові, на Аравійському півострові й далі по всій південно-західній Азії до В'єтнаму.

Мешкає в найрізноманітніших місцях проживання, це можуть бути напівпустелі, заплави річок, савани, ліси, мангрові ліси, узбережжя, сільськогосподарські й приміських місця проживання в Індії та Бангладеш. Шакали уникають безводних пустель, але їх можна знайти на краю пустель або в оазисах. Вони витримують морози до -25 й більше градусів, але не адаптовані до глибокого снігу.

Сучасний ареал шакала звичайного

 

 

Динаміка поширення шакала в Україні (за: Zagorodniuk, 2014)

 

 

Починаючи з 1998—2000 років, цей вид почав розселення (експансію) територією України. Найбільш стабільні поселення шакала сформувались в приморських регіонах, зокрема в заплавах Дунаю, Дністра, Бугу і Дніпра, а за останні 20 років він широко розселився Україною і виявлений навіть у Поліссі.

Інформація підготував зоолог, канд. біол. наук М.Л. Клєстов

      

 

 

Переглядів: 234 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 211 2 3 »
21 chetveryk  
Не здогавувався що шакал може проживати на нашій території, для мене це була якась екзотична тварина яку я зміг би зустріти лише в зоопарку, а тут така інформація, дякую.

20 snizhanaboiko2002  
Я навіть на думці не мала ,що такі тварини є на території Полтави .Та це й не дивно .Якби не було б браконєрства , популяція була б більшою .

19 dianazavruk  
Не дивлячись на те, що стаття було невеликою, але вона виявилась дуже цікавою.
Так, на відміну від інших тварин шакал не уникає людей, анавпаки, часто селиться поблизу поселень, розорюючи плантації і крадучи домашню
птицю.

Сподіваюся, що поява такого незвичного звіра в наших околицях нікому не нашкодила.

18 girmandara02  
Чула про те що на нашій території були помічені шакали , бо я з Глобинського району . Цікаво про подальшу долю цих тварин.

17 julia1308december  
Цікава і змістовна інформація. Цікаво як експансія цього виду впливає на фауну України у місцях його поширення, оскільки даний вид був інтродукований, наскільки я зрозуміла.

16 uawei1024  
Ого,соромно, але я навіть не знала про існування цих тварин на території України . Потрібно частіше цікавитися фауною нашої країни.

15 olegauser  
Ого я навіть не здогадувався що шакали мешкаються на території Полтавщини.Будемо сподіватись що вони зможуть збільшити свою популяцію.

14 lera2001321  
Одночасно цікава та страшна інформація.
Ніколи не задумувалася над тим що шакали можуть мешкати в нашій місцевості.Найбільше лякає те,що шакали не бояться людей.
Офіційної інформації про напади на людей я щє не бачила ,але страшно вечерами в лісі знаходитись.
Важливо щоб від таких жителів не страждали люди та фауна

13 trofimenkoyana41  
Цікавий факт, узбецька притча пояснює, чому шакал відчайдушно виє, гавкає і плаче людським голосом. Справа в тому, що до людини прийшли 2 шакала: одного він приголубив, і той став собакою, а іншого прогнав, і той залишився шакалом і тепер не може пробачити образи.
Дійсно, цікава тварина. З нетерпінням чекаю на нову інформацію про цей вид.

12 gerasenkoula2  
хмм,досить цікаво,не знала,що на нашій території є ці тварини.Дуже цікава стаття

1-10 11-20 21-21
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz