Середа, 24.04.2024, 17:25Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Липень » 18 » ЩОДО БУДІВНИЦТВА ВОДОРЕГУЛЮЮЧОЇ СПОРУДИ НА СУЛІ
09:41
ЩОДО БУДІВНИЦТВА ВОДОРЕГУЛЮЮЧОЇ СПОРУДИ НА СУЛІ

    Інформація про наміри щодо будівництва греблі на р. Сула в околицях с. Тарасівка Оржицького району на нашому сайті  висвітлювалась 04.06.15 р. Засідання технічної ради, яка була створена для координації дій з цього питання, відбулося 16.07.15 р. у м. Полтава в приміщенні Полтавського обласного управління водних ресурсів. На розгляд присутніх, головним інженером Державного регіонального проектно-вишукувального інституту «Дніпрогіпроводгосп» В.В.Дем’яновим, був представлений проект гідроспоруди та моста з детальною викладкою геотектоніки даної місцевості, особливостей гідрологічного режиму ріки та перспективні проектні можливості будівництва. Найбільш жвавими в обговоренні були питання, що стосувалися перспективного рівня води, площі затоплюваної території, стану (наповнюваності) ріки нижче греблі, можливості проходу риби на нерест через дану споруду тощо. Згідно проекту рівень води буде піднято лише  на 70 см від існуючого (щоб не затопити навколишні села), в той же час це дасть можливість відновити гідрологічний режим заплави Сули на площі понад 5 тис. га угідь, які нині висохли і постійно випалюються місцевим населенням. Конструкцією дамби передбачено, що риба протягом усього року зможе вільно здійснювати міграції, в тому числі й на нерест. Проектант також запевнив, що водотік нижче греблі не буде меншим, ніж він існує на даний час.

    Проте, найбільш дискусійним був кошторис будівництва, загальна вартість якого сягне 150 млн. грн. (по 75 млн. грн. на спорудження греблі та моста). Депутати обласної ради та голова Оржицької РДА висловили думку, що такий кошторис не під силу обласному бюджету, тому потрібно йти шляхом значного здешевшання запропонованого проекту, або розробити інший, менш вартісний.

    На запитання щодо того як керівництво НПП «Нижньосульський» відноситься до будівництва гідроспоруди, мною була висловлена позиція адміністрації парку, яка полягає в наступному: в цілому відношення позитивне, оскільки р. Сулу потрібно рятувати, що не можливо без зміни її гідрологічного режиму; зарегулювання ріки позитивно вплине на біорізноманіття через підвищення чисельності популяцій водних та біляводних видів; вирішиться соціальна проблема (будівництво моста замість порому), і найголовніше – проектування та будівництво потрібно проводити з дотриманням всіх норм природоохоронного законодавства.

 

    Матеріал підготував: член НТР «Нижньосульський» Віктор Попельнюх

Переглядів: 648 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 moroz-1996  
Одним  з найбільш поширених антропічних факторів впливу на екосистеми річок є гідротехнічні трансформації русел річок,у  ому числі створення гідротехнічних споруд ,днопоглиблювальні і спрямлюючі роботи.Ці заходи часто здійснюються як ''природоохоронні'' ,часто за рахунок природоохоронних коштів бюджету .Прицьому,покращення стану річок не спостерігається

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz