Четвер, 28.03.2024, 22:54Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Липень » 23 » ЩОРІЧНА ЗАГИБЕЛЬ ГНІЗД ПТАХІВ ВНАСЛІДОК АНОМАЛЬНО НИЗЬКОГО РІВНЯ ВОДИ В СУЛЬСЬКІЙ ЗАТОЦІ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО ВОДОСХОВИЩА
11:23
ЩОРІЧНА ЗАГИБЕЛЬ ГНІЗД ПТАХІВ ВНАСЛІДОК АНОМАЛЬНО НИЗЬКОГО РІВНЯ ВОДИ В СУЛЬСЬКІЙ ЗАТОЦІ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО ВОДОСХОВИЩА
        Кінець квітня - початок травня період масового розмноження  на територій Сульської затоки і НПП "Нижньосульський" значної кількості видів водно-болотних птахів, таких як гуси, качки, лиски, мартини, кулики та інші.

        Згідно даних багаторічних спостережень в цей період рівень води у Кременчугському водосховищі і в межах парку має дещо перевищувати нормальний підпорний горизонт, зарості очерету та іншої надводної рослинності повинні бути підтоплені. Тобто  рівень води у Сульській затоці має наблизитись до максимального і в подальшому тільки зменшуватись. Саме такий весняний рівень води слід розглядати, як оптимальний для розмноження водоплавних
і біля водних птахів.

        Нажаль на практиці, рівень води в затоці в сезон масового розмноження майже на 1 метр (фото 1,2) нижче норми, що дуже негативно позначається на успішності розмноження птахів.

        Таким чином, встановлений в останні 4 роки режим рівня води у Кременчуцькому водосховищі, і відповідно в Сульській затоці, є дуже несприятливим  для розмноження птахів, вказаних вище екологічних груп. По суті водоплавні птахи штучно позбавлені нормальних умов для розмноження. В результаті качки і лиски починають гніздитися в незатоплених очеретяних та рогозових заростях, по суті
на суходолі. В таких умовах як дорослі птахи,  так і їх кладки,  стають легкою здобиччю лисиць, єнотоподібних собак, а  іноді навіть кабанів. Часто гнізда птахів гинуть від весняних палів, які відбуваються в останні роки регулярно (фото 3).

        В подальшому різке підвищення рівня води у водосховищі в кінці травня – на початку червня (фото 4) призводить до затоплення залишків гнізд, що чудом збереглись.

        Внаслідок цього загальна кількість раніше багато чисельного виду - лиски скоротилася в рази, значно менше стало гніздитися крижнів та чирків, практично зникли гуси. Репродуктивна здатність Сульської затоки щодо мисливських птахів значно знизилась, що наносить шкоду як справі охорони природи в цілому, так і мисливському господарству зокрема.

   Колектив національного парку «Нижньосульський» пропонує місцевим громадам, природоохоронним організаціям та мисливцям об’єднати зусилля і звернутися до обласних державних адміністрацій з проханням допомогти вирішити  це,  надзвичайно важливе для охорони природи та братів наших менших,  питання.

 

Фото 1, 2. Рівень води у середині квітня. Околиці с. Лящівка, 2013 р.


Фото 3. Весняні пожежі в 2008 році поблизу с. Велика Бурімка.


Фото 4. Рівень води на початку червня. Околиці с. Лящівка, 2013 р.




Науковий співробітник,канд. біол. наук                    М.Л.Клєстов

Ф

Переглядів: 558 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz