Четвер, 25.04.2024, 17:45Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 22 » “Соня” лимонниця
14:37
“Соня” лимонниця

Ще трохи, ще кілька днів, і зима відступить, прийде довгоочікувана весна. Хоча місцями лежатиме сніг, а температура вночі іноді буде нижче нуля, та тільки пригріє вдень сонце, як почне літати жовто-зелений метелик — лимонниця або цитринець. Цей дуже симпатичний метелик відноситься до звичайнісіньких біланів, та як приємно побачити його після довгої білої зими! За теплої погоди ми зустрінемо лимонницю вже в першій декаді березня, хоча пізніше, якщо повернуться холоди, вона знову сховається, але стане тепліше, і метелик буде літати й шукати перші весняні квіти, щоб поласувати нектаром. На квітці лимонницю можна добре роздивитись. Усі чотири її крила як листочки, і на кожному з них по одній оранжевій плямі, наче листок чимось ушкоджений. Жилки на крилах добре видно, як і у справжнього листка. Сяде лимонниця на кущ — спробуй знайди! Захисне забарвлення спрацьовує добре.

Однак у такого здавалось би простого метелика є загадка. Починає літати вона на початку липня й літає до травня-червня наступного року. Таким чином, живе вона дуже довго по масштабам метеликів — 10-11 місяців! Та ще й крила в неї не обтріпані. І як їй це вдається? Виявляється, метелики нової генерації, що з’явились на початку літа, через два тижні шукають собі затишне місце, забираються у схованку, і в них настає літня діапауза, тобто вони в цей час перебувають в стані глибокого спокою - анабіозу. Спить так метелик кілька тижнів. Наприкінці літа - на початку осені лимонниця знову літає, а з настанням холодів ховається в якусь щілину — у неї настає друга, зимова діапауза. І тільки після зимівлі метелик стає здатним до розмноження. Відкладає самичка яйця на крушину ламку, жостер, терен, на них і вигодовуються гусениці лимонниці.

З.Л. Берест

Переглядів: 958 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 181 2 »
18 tatjanaisackova  
Таких метеликів зустрічаю дуже часто, і вони, наче прості і непримітні за своїм зовнішнім виглядом завжди привертають увагу і змушують зупинитися і помилуватися своєю легкістю і грацією

17 irakolo1998  
Цікаво дізнаватися про таких "маленьких жителів" нашої планети. Хоч я і, напевно, не зустрічала такого метелика, як лимонницю, та сподіваюсь, що знайду її серед квітів і розгляну детальніше.

16 maxsemenko25  
Батоманіття "країни метеликів" вражає своїми загадками. такою загадковою є лимонниця- одна з довгожителів серед метеликів. Ентомолог З.Берест своїм науково-популярними публікаціями робить важливу просвітницьку місію.

15 karina_S  
Після перегляду подібних фото, я все більше дивуюсь над ювелірною роботою матінки Природи, в якій вона створює малесенькі "діаманти" у вигляді ось таких крихіток, як лимонниця.

14 anastejsabel  
Дуже гарний метелик,ця стаття мене вразила і тому я знайшла ще деякі цікаві факти про цього метелика.Я дізналася, що у перекладі з латині лимонниця означає «Янтар».Також,ціпрекрасні метелики приносять величезну користь рослинам, так як ранньою весною Лимонниця старанно запилюють рослини в той час, коли інші комахи, які займаються запиленням, ще сплять або малоактивні. Розмах крил метелика досягає 62 мм. Вони мають три пари лапок і довгий хоботок, яким приймають рідку їжу. Передні крила в довжину можуть досягати 32 мм.

13 svetaz280210098  
Яка крихітка. Ніколи не помічала такої. Дещо дивне у неї життя бідолаги, посеред літа - спить.

12 suhomlynnastiya734  
Хм,цікава інформація щодо лимонниці, навіть не могла уявити що проживає вона 10-11 місяців!

11 doroshenkoevgenia  
Цікаво знати, що лимонниці починають своє пробудження  дуже рано навесні(десь в середині березня), одними з перших метеликів, тому виходить, що досить велика кількість весняних квітів запилюється саме ними. Життєвий цикл дуже особливий. Лимонниця є довгожителем серед метеликів - живе до 9 місяців. Восени вони знаходять затишне місце, зазвичай у чагарниках плюща, де впадають у стан заціпеніння, що нагадує зимівлю. Взимку у дуже сонячні і теплі дні лимонниці можуть прокинутися від зимового заціпеніння і літати над снігами. Навесні самці починають шукати самок. Це супроводжується шлюбними перельотами цих метеликів - самка летить попереду, а самець слідує за нею. Запліднені самки відкладають яйця. Гусениці, що вилупилися з яєць, 3-7 тижнів харчуються, декілька разів линяють, поки не настане час перетворення на лялечку.

10 potapovaasya1810  
Однин з найпрекрасніших видів метеликів дійсно можна вважати лимонницю. Часто зустрічала цього представника як вдома влітку, так і на польовій практиці. Читаючи цю статтю мені здалося, що цей метелик більше, ніж всі інші, любить сонце. Надіюсь на нову зустріч з нею цієї весни, адже вже так хочеться тепла.

9 zari999777555  
Значення метеликів у природі важко переоцінити. Це наче коштовна знахідка! Адже хто, як не вони запилюють величезну кількість рослин (більшість рослин земної кулі належать до ентомофільних), а цитринець запилює весняні рідкісні квіти—первоцвіти, бо дуже рано залишає зимову домівку). Хто, як не ці маленькі створіння пробуджують трепетіння у серці, ледь почнеться відлига та не вспіє закінчитися весняна крапель! Це диво природи просто не може не викликати захоплення: глянеш на мереживо ніжних, наче шовково-бархатистих крилець — подих захоплює! Таке маленьке, таке ніжне...На жаль, багато видів метеликів уже втрачено, бо більшість з них дуже чутливі до зміни розмаїття рослинності ареалів їхнього проживання. Цитринець проте не такий вже й рідкісний гість у наших українських краях. Пам'ятаю як у дитинстві в мене було хоббі— колекціонування комах і я ловила сачком на луках різнобарвних летючок, на рахунку й "дрімаючі" лимонниці, як я тоді ганялася за ними, не дивлячись навіть під ноги! Звісно, я тоді не розуміла наскільки важливо захищати і берегти природу! Тоді я думала тільки про миттєвий захват красою метеликів.Ми повинні робити все можливе, все, що у наших силах аби зберегти дорогоцінне надбання природи для наших нащадків!

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz