П`ятниця, 29.03.2024, 10:23Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Березень » 19 » СОНЯЧНІ КРАПЛИНКИ НА СИНІХ КВІТАХ ПРОЛІСКИ
10:07
СОНЯЧНІ КРАПЛИНКИ НА СИНІХ КВІТАХ ПРОЛІСКИ

Після нетривалого, але подекуди жорсткого, морозяного періоду знову світить весняне сонце! В його теплих променях купаються проліски. Піднімають голівки дивовижно сині квіти, бо навіть їхні тичинки забарвлені густою синьою фарбою. Та треба нахилитись, щоб збагнути ніжність і вишуканість кожної квітки кетягу. Над квітами знову дзижчать невгамовні домашні бджоли, яких не видно було в минулі холодно-похмурі дні. Серед звичайних бджілок, ніби краплини сонця, літають, шукаючи де ще лишився солодкий нектар, бджілки-осмії, трохи схожі на джмелів у своїх пухнастих шубках, але менші за розміром, та й більш сумирні.

          Осмія рудочеревцева Osmia cornuta Latreille, перший гість на синіх квітах. Самичка цього виду має чорний кожушок із довгих волосків на спинці, довгі чорні на голові, а черевце в яскравих червоно-оранжевих довгих волосинках. Ось і з’являються ці маленькі краплинки сонця то на одній синій квітці, то на іншій. Натомість у самців голова спереду в довгих густих сріблясто-сірих волосинках, а черевце — в рудуватих. Хоча осмія й маленька комашка, але запилює квіти багатьох видів рослин, і дуже цінується садівниками, бо хто краще за неї зможе потурбуватись про майбутній врожай. Тому прихильники органічних технологій намагаються будь-що принадити її в свій сад. Навіть створюють для неї штучні гнізда.

          Але в Національному природному парку “Нижньосульський” ніяких штучних “будівель” для осмій можна не створювати, адже тут вистачає покрівель із рогозу і сухих стебел та гілок. Навіть, якщо осмія зробить гніздо в землі, її не потурбує гуркіт трактора. Трохи пізніше почнуть літати осмії інших видів, басовито задзижчать джмелі. Вони теж будуть шукати солодкий нектар та місце для майбутнього дому. Поки ж літають над синіми квітами проліски дволистої дуже симпатичні незлобливі осмії, за якими так приємно спостерігати.

          Ентомолог парку, к. б. н., З.Л. Берест

Переглядів: 388 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 121 2 »
12 yanamagda03  
Читаючи цю публікацію зявляється радість світлих весняних днів. Я не знала раніше ро осмій-перших гостей на синіх квітах. Дуже приємно, що в нашій місцевості ще залишилися такі прекрасні місця, де можна помилуватися природною красою.

11 galenko2018  
Читаючи статтю ніби поринаєш у той весняний ліс, мимовільно чуєш дзищання бджілок над квітами. З весною все оживає. Так приємно прогулятися весняним лісом та вдихнути аромат первоцвітів, після довгої зими. Ліс - це місце куди хочеться повертатися знову і знову)

10 annakulyk2015  
Люблю весняний ліс, коли природа прокидається від довгого сну... Ваша стаття надихає...

9 polebkakhomenko1  
Дуже сподобався Ваш літературний стиль розповіді. Весна дійсно чарівна пора року. Я дуже полюбляю гуляти весняним лісом і спостеригати цю красу на власні очі. Осмія рудочеревцева справді дивовижна комаха, спражня трудівниця. Дякую за таку цікаву информацію.

8 ivanukt1122  
Гарна публікація! Полюбляю
ходити до весняного лісу, щоб помилуватися пролісками. Шкода, що вони знаходяться на межі зникнення, люди чомусь ідучи до лісу не задумуютьсся коли рвуть оберемками, що ця краса не вічна.Дуже прикро...

7 slavaglushik  
Дуже гарна публікація. Можна відчути всю спокійну та чаруючу атмосферу, яка панує в цьому гарному місці. На душі стає тепліше, коли я знаю, що в нашій країні ще залишилися такі прекрасні місця, коли хочеться просто спостерігати за чаруючими краєвидами живої природи.

6 samsonenkoviktorija  
Нещодавно, разом з меншим братом, стала свідком, як група хлопчиків, яким не більше десяти років, вправно розмахували палками в лісі над першоцвітами. Була вражена їхньою поведінкою, тому не витримала, підійшла й запитала в чому річ. Як виявилось, вони рятували квіти від бджіл, хотілось їм розповісти про їх користь, але цим зайнявся менший брат. Була приємно здивована, як він з серйозністю розповідає про користь цих комах, не менше вразила і реакція  юнаків. Чи то на них так вплинула "лекція" на декілька років старшого хлопця, чи може просто злякались, але впевнена, що про їх значення запам'ятали на довго!)

5 pirokhoksana  
Нарешті весна... Перш за все подобається ця пора року тим, що пробуджуються перші весняні квіти. Сонячними днями приємно ходити до лісу і спостерігати за цією красою. Якщо чесно, до того часу, поки не прочитала публікацію, навіть не знала про "перших гостей на синіх квітках"- осмій. Приємно дізнаватися щось нове з таких інформативних публікацій. )

4 anzhelkasklyar  
З приходом весни з'являється радість світлих сонячних днів. Я завжди на початку весни спішу до лісу помилуватися неповторною красою природи, та найбільше мене манять оті маленькі яскраві квіти - первоцвіти.

3 karinkasviatobog  
Весна до нас завітала,починає вирувати життя довкола і це не може не милувати наше око. Іноді спостерігаю у бабусі на клумбі, де якраз кожен сезон гріються на сонечку першоцвіти, цих  бджілок і лише зараз дізналась їх назву. Вони справжні трудоголіки!

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz