П`ятниця, 29.03.2024, 07:50Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Січень » 18 » Сонячний окунь звичайний Lepomis gibbosus (Linnaeus, 1758) в пониззі річки Сули
07:33
Сонячний окунь звичайний Lepomis gibbosus (Linnaeus, 1758) в пониззі річки Сули

На нашому сайті вже неоднарозово висвітлювались питання актуальності та доцільності вивчення чужорідних (інвазійних) видів тварин з метою встановлення їх впливу на екосистеми та біорізноманіття НПП «Нижньосульський».

Одним із таких видів є окунь сонячний, який в останні роки за участі людини з’явився в Кременчуцькому водосховищі і вважається небажаним компонентом іхтіофауни водойм регіону.

Важливим завданням співробітників парку є розроблення науково-практичних заходів по унеможливленню розселення окуня сонячного на території нашої установи.

На жаль, не всі усвідомлюють небажаність присутності окуня сонячного в природних водоймах, особливо тих, що входять до складу об’єктів природно-заповідного фонду. Неприємним випадком, що стався восени минулого року поряд із територією НПП «Нижньосульський», став випуск (02.11.2018 р.) зазначеного виду риби під час зариблення річки Сули в районі понтонної переправи поблизу с. Тарасівка, Оржицького району Полтавської області.

На запит нашої установи щодо цього випадку Інститут зоології НАНУ повідомив:

«Сонячний окунь звичайний належить до вкрай небажаних інвазійних видів риб як для Європи, так і для України зокрема.

Негативний вплив цього виду на аборигенні рибні угруповання полягає у хижацтві (виїдає молодь та ікру риб) та конкуренції за харчові ресурси з молоддю аборигенних видів риб.

Враховуючи вищезазначене, радимо в подальшому не допускати випуски сонячного окуня до природних водойм».

Адміністрація НПП «Нижньосульський» звертається з проханням до організацій, що здійснюють зариблення в регіоні пониззя річки Сули, враховувати наведену вище інформацію і не допускати випуски сонячного окуня в природні водойми.

Інформацію підготував начальник науково-дослідного віддіу М.Л. Клестов

Переглядів: 898 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 111 2 »
11 gmary598  
Така красива риба, ніколи її не зустрічала. Переглянувши фото, спершу подумала , що у наших водоймах зустрівся новий вид. Сумно, що вона виявилась настільки шкідливою, бажаю успіху знайти правильне вирішення цієї проблеми.

10 tatjanaisackova  
Складається враження наче він приплив з якоїсь казки - просто неймовірної краси створіння!

9 vova30146  
Цікаво, чи згодиться ця риба для поселення в акваріум річкового типу. Можливо, серед відвідувачів сайту знайдуться спеціалісти, які допоможуть з цим питанням

8 maxsemenko25  
Ця публікація є вкрай важливою для поширення не тільки на сайті НПП "Нижньосульський", а й у регіональних медіях, щоб якомога більша аудиторія знала про те, яку шкоду можуть завдати аборигенним видам певного природного ареалу інвазійні види тварин.

7 svetaz280210098  
Така бусічка судячи по зовнішності. Життя - оманлива річ. Хто б подумав який він шкідливий для наших водойм і мирних мешканців  даної екосистеми.

6 olja88113  
Риба то цікава. Але здійснювати перешкоджанні випуску риби на даний час уже не доцільно , даний вид добре себе почуває у наших умовах, їхній ареал поширення на території України займає майже кожну водойму. Сонячний окунь пристосувався до наших умов. Його успіх полягає в тому ,що у водоймах нашої країни хижі види риб не широко вживають в свій раціон ,а деякі види не зацікавленні вживанні їх в їжу. На свої батьківщині даний вид потрапляє під тиск хижих риб. У рибалок любителей і професіоналів України даний вид набирає популярності. Найбільшої шкоди ця рибка завдає ціним промисловим рибам як у природніх умовах так і підприємств ,де розводять промислові види риб. Вона може мандрувати з водойми до водойми зарахунок того, що в них липка ікра і вона прилипає до лап і тіла водоплавних птахів. Потрапивши в нову водойму ікра відпадає від своїх перенощиків і уже успішно займає цю територію

5 aptyp3331999  
Дійсно красива та незвична риба для наших водойм. Дуже прикро що крім цієї краси вона не несе ніякої користі, а навпаки приносить тільки шкоду, поїдаючи молодь та ікру риб. Якщо не знати, що це саме ця риба приносить таку шкоду можна і не здогадатись хто саме шкодить аборигенним видам риб, адже на перший погляд це дуже гарна безпечна особина.

4 rozenmarm  
І знову людина здійснює вчинок, не здогадуючись про наслідки... За її участі така гарна та хижа риба з’явився в Кременчуцькому водосховищі та знищує навіть тих особин, які входять до об’єктів ПЗФ. Натрапляла на цьому сайті на схожу ситуацію, коли люди привезли разом з деревами ( якщо я не помиляюсь) комаху шкідника. І тоді у мене з’являється кілька питань: чи потрібно взагалі щось ввозити ? як добре треба перевіряти те, що ввозиться та думати про наслідки? а чи погано це взагалі, адже все змінюється з часом?

3 potapovaasya1810  
Під час відпочинку біля річки Псел була свідком того, що рибалки виловили сонячного окуня( назву від них і дізналася). Дійсно красива риба, але новиною для мене стало те, що вона може приносити таку школу. Дивно, що кількість цього виду зростає, промислового значення не має, а натомість знищує молодь цінних промислових риб.

2 uriypyschyta  
Сонячний окунь, звичайно, вражає своєю красою, блакитні плями з неоновим відливом прикрашають все тіло риби. У нього золотисто-жовті плавники, а на зябрової кришці кидається в очі чорна з червоною окантовкою цяточка. Але не завжди красиве є корисним.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz