П`ятниця, 26.04.2024, 15:41Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Листопад » 29 » Сова болотяна Asio flammeus (Pontoppidan, 1763) в пониззі річки Сули
09:31
Сова болотяна Asio flammeus (Pontoppidan, 1763) в пониззі річки Сули

Починаючи із 60 років минулого століття чисельність сови болотяної в Україні почала знижуватись, а 2009 році її, як рідкісний вид, було нанесено до Червоної книги України. В пониззі річки Сули ця сова у невеликій кількості (від 1 до 5 особин) трапляється переважно в осінній період з вересня по листопад.

        Під час обстеження системи ярів поблизу села Кліщинці Золотоніського району (21.11.2021 р.) було виявлено скупчення сов болотяних,  в якому нараховувалось понад 30 особин. Птахи в денний час тримались на дні яру в густих чагарникових заростях. Виявлення такої кількості цих рідкісних червонокнижних птахів в наших місцях - надзвичайно хвилююча подія для зоолога, яка запам’ятається надовго.

Інформацію підготував М.Л. Клєстов

 

 

Переглядів: 210 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 181 2 »
18 yamchnskaulia  
Як на мене Сова болотняна це дивовижний птах: таємничий, красивий і незвичайний. Крила досить довгі, знизу світлі, з широкими білими полями, чорними плямами на згинах. У цього птаха в польоті крила зігнуті в кисті, однак кут згину достатньо тупий .Пташенята сови на території України з'являються вже наприкінці травня.  Вони з'являються за 24-28 діб. Кладку насиджує тільки самка.  В місячному віці вже літають. Дорослі птахи продовжують годувати молодь до 2-місячного віку. Також знаю цікавий факт, що в сови очі не рухомі ,тому їй  необхідна така гнучка шия. Шкода, що цей вид занесена до червоної книги України. Тож бережімо природу!

17 sofiaolef7  
Ці сови дуже гарні, і мені сумно, що вони занесені до Червоної Книги України. Скорочення чисельності спричиняють сільгоспроботи з використанням техніки, випасання худоби, випалювання рослинності у весняний період та безпосередній відстріл мисливцями.

16 mega_kononenko123  
Сова болотня птах середніх розмірів (трохи більший за голуба Columba livia), схожий на сову вухату. Забарвлення з домінуванням жовтуватих або вохристих тонів. Верх рудо-бурий, низ світлий з вузькими довгастими плямами (без поперечних штрихів). Низ грудей, черевце та підхвістя білі. «Вушка» дуже маленькі, ледь помітні (вночі їх притискає). Лицевий диск рудий, з ледве помітними бурими штрихами, чітко не обмежений, через що часто зливається. «Лице» витягнуте, на відміну від плоского лицьового диска сови вухатої.

15 kozloinna14  
Болотяна сова - хижий птах, який з давніх-давен вважалася символом мудрості, супутницею бога Велеса. На грецьких монетах зустрічаються зображення цієї дивовижної птиці. Вона зачаровує цією таємничістю, великими очима, пронизливим поглядом. Загальна чисельність популяції виду в Україні точно не відома, ймовірно вона становить 850-1700 пар. Скорочення чисельності спричиняють сільгоспроботи з використанням техніки, випалювання рослинності у весняний період та безпосередньо відстріл мисливцями.

14 lizaslavaa  
СОВИНІ ВОРОГИ

Як і всі живі істоти на планеті, має своїх ворогів і болотна сова. 
До самим закоренілим ворогам відносяться наземні хижаки - лисиці, вовки, скунс. Також дуже підступні хижі денні птиці, що винищують болотних сов в світлий час доби. До них відносяться соколи, яструби, орли, беркути. Також відомі випадки, коли совиними вбивцями ставали ворони.
Звичайно ж, сови проявляють агресію, якщо зустрічають ворога у свого гнізда. Незалежно від розміру хижака, вони нападають на нього, б'ють крилами, кігтями і дзьобом. Відомо чимало випадків, коли в результаті совиних атак дослідники отримували серйозні травми і навіть гинули.
Досить часто як дорослі птахи, так і пташенята, щоб відлякати ворога, приймають страхітливу позу - розпускають крила і нахиляються. Тоді вони здаються в кілька разів більше і відлякують дрібних хижаків.

13 irazhytchenco  
З кожним роком все більше птахів потрапляють до Червоної книги, як вимираючі види. Це дуже сумна
статистика, адже це загрожує цілісності багатьох екосистем, особисто для людини
це загрожує зменшенню ресурсів для її виживання. Беручи до уваги, що саме через
людську діяльність вимирання загрожує тисячам видам тварин та рослин, ми і
повинні все виправити. Добре що існують різне заповідні зони, де тварини можуть
перебувати в безпеці й новина про сову болотяну показує нам, що не все ще втрачено
і є надія на те, що крім цього виду інші вимираючі тварини також зможуть
відновити свої популяції.

12 pasnichenko  
Сова болотяна - сілий і кочовий птах. Заселяє заплавні і суходільні луки, низинні болота, дрібнолісся біля кинутих полів, вирубки. Гнізда влаштовує на землі, часто на купинах, під кущами верби чи низькорослих дерев.
Загальна чисельність популяції виду в Україні точно не відома; ймовірно, вона становить 850-1700 пар. З 1960-х рр. відбувається значне зниження щільності гніздування. Відносно звичайним буває тільки у роки підйому чисельності основних видів жертв - мишоподібних гризунів. Скорочення чисельності спричиняють сільгоспроботи з використанням техніки, випасання худоби, випалювання рослинності у весняний період та безпосередній відстріл мисливцями.
І таке виявлення в ярах поблизу села Кліщинці дійсно приємно дивує та неймовірно радує.

11 lobachevskaya  
Дійсно, така подія надовго запам'ятається нашим зоологам, адже було виявлено таку велику кількість Сови болотяної, яку було занесено до Червоної книги. Цей вид має не тільки чарівний вигляд, а і цікавий спосіб життя! У них є одна цікава відміннсть, на відміну від багатьох інших сов часто полює вдень, зазвичай же в сутінках. Скорочення чисельності Сови болотяної спричиняють сільгоспроботи з використанням техніки, випасання худоби, випалювання рослинності у весняний період та безпосередній відстріл мисливцями. Потрібно проводити заходи і просвітлювати розуми людей, щоб зберегти хоча б те, що залишилося у наш сумний для природи час!

10 julia1308december  
Цікаво, що вплинуло на повну такої кількості сов саме на цій територі. Але головне, що така подія сталась, вітаю вас із такими надбаннями!)

9 liliapolishchuk12  
Нещодавно проводила урок у 7 класі, дітлахи вперше познайомились із класом Птахи і які ряди відносяться до цього класу. Один із них був ряд « совоподібні». Діти дуже захопились цим рядом. Вони дізнались багато цікавих фактів про сов, а особливо їх здивувало, що сови літають безшумно. Шкода , що болотня сова почала втрачати свою чисельність. Тепер буду знати, що вона належить до ЧКУ.

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz