Середа, 24.04.2024, 22:56Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Грудень » 22 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
11:32
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

(продовження)

Польова практика з зоології спочатку передбачала оглядові екскурсії, на яких ми знайомились з видовим складом хребетних тварин околиць біостаціонару, а потім виконання групових чи індивідуальних досліджень. Оскільки у мене були самі серйозні наміри щодо вивчення водної та біляводної орнітофауни, мною були вибрані індивідуальні спостереження, на яких міг розраховувати лише на свої сили.

Тим паче дехто з моїх однокурсників вбачав у польовій практиці лише спосіб відпочинку на лоні природи, що корінним чином йшло в розріз з моїми прагненнями, уподобаннями та переконаннями.

Для досліджень мною була вибрана водна тематика, оскільки саме з неї розпочинався мій шлях зоолога-еколога в шкільні роки, що відображено у попередніх публікаціях з цього циклу.

В пониззі Ворскли найпотужнішим був і залишається водно-болотний природний комплекс, утворений у результаті формування Дніпродзержинського водосховища в другій половині  минулого століття. Всю його красу та велич усвідомлюєш, коли споглядаєш з так званої Зміїної гори на  безмежні панорамні краєвиди, які розкриваються перед очима (фото).

Вцілому ж пониззя Ворскли – надзвичайна територія, яка знаходиться на межі Лісової та Лісостепової зон, що й визначає не лише видове, а й біотопічне різноманіття. Крім водно-болотних комплексів, воно репрезентовано заплавними лісами (змішаними та хвойними), луками (заплавними та засоленими), агроценозами (полями та сіножатями), пустирями, ярами та схилами, які були штучно заліснені з метою уникнення водної ерозії. До того ж, околиці стаціонару тривалий час знаходились під потужним пресом вівчарства, яке інтенсивно розвивалось на той час. В окремі роки там одночасно випасалось до 20 тисяч овець (за свідченнями пастухів точної цифри ніхто не знав). Така кількість тварин не могла не впливати на стан навколишньої рослинності, яка на окремих ділянках знищувалась ними повністю.

Мені пощастило – вівці аж ніяк не могли вплинути на об’єкти моїх досліджень. Тому, в моєму розпорядженні були чаплі, мартини, крячки, водоплавні, хижі біляводні птахи (шуліки чорні, луні очеретяні, орлани-білохвости) і велика кількість дрібних горобцеподібних, які повсюдно снували у прибережній рослинності.

(Продовження буде).

Фахівець відділу екологічної освіти

Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 764 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 9
9 marinasharavar  
Дякую, Вам, за таку чудову розповідь. Польова практика має велике значення в професійній підготовці студентів, але за сучасною програмою практики дуже мало.

8 skirpotenko  
Дуже цікава та захоплююча розповідь.Чекаю на неменш цікаве продовження)

7 dporuygkjh  
Очень жаль, что с каждым годом полевая практика сокращается до недель. Больше всего беспокоит,что с такими тэмпами она вообще исчезнит. И последующие поколения смогут лишь перечитывать такие вот захватывающие истории, как в уважаемого Виктора Васильевича, но уже без такого яркого представления как у самого наблюдателя. Рассказы очень захватывающие! С нетерпением ждём продолжения!

6 fred1x  
Захоплива розповідь, повчальна і мотивуюча , особливо для студентів природничого факультету, з нетерпінням чекаємо на продовження:)

5 nazarenko2510  
Читаючи цю статтю ,була дуже зосереджена і уважна, тому що була дійсно цікава історія, чекатиму продовження)))

4 elisabet  
Коли читаю статті,що стосуються практики, всі думки про те, що хочу скоріше бути там.

3 valeriyapishchita  
Для мене ця історія цікава і заохочуюча,з нетерпінням чекаю продовженя цієї історії.

2 zhenyafak123  
Цікаво було дізнатися з чого саме починався  ваш шлях як зоолога еколога, чекаю продовження!!

1 aptyp3331999  
Дуже цікава стаття, чекаю продовження.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz