Субота, 20.04.2024, 18:31Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Березень » 20 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
11:09
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

ГНІЗДО З МОТЛОХОМ

Регулярно відвідуючи лучківську колонію чаплі сірої, про яку йшлося в попередніх публікаціях, мені щоразу в поле зору потрапляв хижий птах – шуліка чорний (Milvus migrans Boddaert), представник Родини Яструбових (Accipitridae), яка в Україні об’єднує 24 види. Сплутати його з іншими хижаками не можливо, особливо в польоті. Серед інших його вирізняє вузький, довгий хвіст з глибокою вирізкою на кінці. Особливості поведінки самця вказували на те, що десь неподалік знаходиться гніздо. Упустити шанс його знайти я не міг, тому в один із днів, відклавши всі інші справи, відправився на його пошуки. Придатні для гніздування цього виду місця були на схилах правого корінного берега Ворскли, які густо поросли деревами та чагарниками. Щоб зекономити час та спростити пошук, вирішив спочатку пройтись єдиною вузенькою стежкою, протоптаною рибалками, мисливцями та дикими свинями, яка тягнулася вузенькою змійкою від нашого біостаціонару до самої колонії чапель. Перша ж спроба пошуку дала позитивний результат. Гніздо було виявлене біля стежки на ясені, майже на самій його верхівці. Забравшись на дерево (тоді це в мене виходило дуже легко та швидко, без всякого додаткового спорядження міг залазити на височезні вільхи з голими стовбурами до самих верхівок дерев) в гнізді виявив два яйця (фото). На той час мені було відомо, що в свої гнізда шуліки тягнуть всякий мотлох. Виявивши обривки газети та якогось ганчір’я, сумнівів не було – це гніздо шуліки чорного.

Зазвичай шуліки будують гнізда самостійно, але можуть використовувати й готові, інших видів (ворон, чапель, інших хижих птахів). Вцілому їх гніздо типова споруда, проте зі специфічним наповненням лотка, в якому можуть знаходитись: шерсть тварин, кора дерев, обривки ганчірок, бинтів, паперу та мотузок, грудки землі й коров’ячого чи кінського навозу, недопалки цигарок, сухе чи свіже листя та стебла рослин, повсть, вата, пір’я птахів та навіть старі шкарпетки чи яскраві квіти.

Тягнути в гніздо непотріб – не єдина особливість шуліки чорного. У межах гніздового ареалу, який охоплює практично всю Європу, Азію, Африку та Австралію, вид проявляє різні форми поведінки в тих чи інших ситуаціях. Так наприклад, в азіатських та африканських популяціях ці птахи так сильно не демонструють жорсткий консерватизм у відношенні до інших пар під час гніздування як в європейських. Відомі не поодинокі випадки, коли в малолісистих місцевостях, але з достатньою кормовою базою, на одному дереві виявляли гнізда декількох пар шулік, які мирно вживались на спільній території, не проявляючи агресивної поведінки одна до іншої.

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 591 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 annetakraft  
Дуже цікаву особливість має цей птах. Як бачимо, теоретичні знання і практика є взаємодоповнюючими елементами пізнання навколишнього світу.

4 maks5485  
У цікавому науково-популярному оповіданні "Гніздо з мотлохом" автор, оперуючи науковими фактами й результатами своїх ґрунтовних спостережень в галузі орнітології, створив цікавий портрет шуліки чорної. Епізоди про власні польові дослідження автора публікації вкотре потверджують, що орнітолог мусить мати глибокі теоретичні знання, щоб бачити "підказки природи", які допоможуть досягнути бажаних результатів у вивчення орнітофауни рідного краю.
Особливо цікавим є фрагмент публікації, в якому розповідається про залежність звичок птахів від ареалу їх гніздування.

3 romankoanneta  
Здивувало те,  що в європейських країнах ці птахи агресивніше поводять себе ніж в африканських, азіатських. Раніше вважала що поведінка в одного виду однакова.

2 skirpotenko  
Пізнавальна стаття.Цікаво було б побачити гнізда і їх вміст цього дивовижного птаха.

1 finevichinna  
Шуліка чорний занесений до переліку нових видів тварин, які включені до третього видання Червоної Книги України.  Радує те, що він і досі  зустрічається на природно-заповідних територіях  Полтавської області.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz