П`ятниця, 26.04.2024, 10:01Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Травень » 10 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ
08:02
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

ФАНТОМ СЕРЕД ПТАХІВ

  Щоб не лякати читача, відразу з’ясуємо, що      ж означає таке загадково-фантастичне слово «фантом». Воно походить від французького «fantome», яке в свою чергу – від грецького «phantasma», що в перекладі означає – «бачення, примара». Тому ним називають те, чого насправді немає або воно невидиме і невловиме. Серед пернатих нашого краю є один птах, який найбільше претендує на таке звання, хоча він і мешкає на всій території України, за виключенням лише гір Криму та Карпат. Ним є бугай (Botaurus stellaris L.) – нічний мігрант, до того ж веде переважно нічний спосіб життя і постійно перебуває серед густих заростей очерету – справжня невидимка, яка в поле зору потрапляє лише випадково. Про його присутність можна здогадатись лише весною, під час шлюбного періоду, коли самець видає потужне «іп-прумб-іп-прумб», що ехом розноситься на багато кілометрів навкруги. Схожість його своєрідної «пісні» з голосом бугая (мається на увазі велику рогату худобу) – визначило його видову назву. Бугай – досить крупний птах розміром з курку, але з довшими шиєю та ногами та масивнішим гострим зеленувато-жовтим дзьобом. Забарвлення в цілому рудувато-вохристе з поздовжніми та поперечними темними смугами, що надає птаху абсолютного камуфляжу. Є ще одна притаманна лише не багатьом видам особливість – злітати тільки в крайніх випадках. За наявності небезпеки птах зазвичай намагається уникнути зустрічі втечею пішки, чи затаївшись серед очерету, стоячи на ногах витягує вертикально тулуб та на всю довжину свою довгу шию з дзьобом, і нерухомо спостерігає за ворогом (людину часто підпускає на витягнуту руку, і лише тоді, коли загроза неминуча, різко вертикально злітає вгору, змахуючи короткими заокругленими крилами). Як правило цей політ низький та короткотривалий, не більше декількох десятків метрів, після чого птах різко «падає» в зарості.

Бугай веде настільки скритний спосіб життя, що навіть не кожному орнітологу доводилось знаходити його гніздо. Мені пощастило. Я не тільки знайшов його з кладкою (фото), але й вдалося сфотографувати дорослу особину, яка її насиджувала (фото, відзняте з засідки «фото-снайпером» на базі фотокамери «Зеніт – 12 С», об’єктивом «Таїр-3S» з фокусом 300 мм). Дуже символічно, що цей матеріал пишу 9 травня, а фотографування проводилось рівно 35 років тому (09.05.1982 р.) на Городових луках в околицях Котельви, куди я частенько навідувався будучи вже студентом. Адже це луки мого дитинства, де починалися мої перші дослідження.

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 564 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 9
9 tatjanaisackova  
Прочитавши опис поведінки бугая, захотілося особисто поспостерігати за ним, бо уявляти - це одне, а побачити вживу - зовсім інше)
Якщо цей птах не здатен до тривалого польоту, можна навіть сказати неповороткий, чому так складно його зустріти?

8 korynevych96  
Вперше чую про цього птаха... Тому ця стаття є пізнавальною і дуже корисною для майбутніх фахівців.

7 karinakrutko8  
Цікаві відомості про птаха! І гарні фото!

6 maks5485  
Науково-популярне орнітологічне оповідання "Фантом серед птахів" приваблює читача уже з перших рядків  невимушеним стилем викладу, коли сухі наукові факти подаються у цікавій емоційній формі. Кожен, хто прочитає цей текст може легко  запамятати звички птаха, особливості його способу існування. Органічно вплітаюся в розповідь про птаха й особисті спогади автора оповідання.

5 nskstchenkovsktorsya  
З приводу назви водяного бика, то це дійсно так. Адже, рано насвітанку, коли ще все тільки просинається, по річці розноситься лише звучання цього потайливого птаха схоже на рев.

4 lena_shuba  
Стаття є не тiльки дцже пiзнавальною, а й корисною, ранiше не доводилось зустрiчати бiльш цiкаву iнформацiю про цього птаха. Добре було б побачити його на власнi очi.

3 skirpotenko  
Цікава розповідь.Дуже б хотілося побачити цього птаха вживу і почути його голос.

2 kirataran  
Цікава інформація. Хотілося б побачити цього птаха - проте це зробити незважаючи на його великі розміри, дуже нелегко. Майже все своє життя цей птах проводить у заростях очерету. Проте  зараз серйозну загрозу існуванню бугаїв становить господарська діяльність людини.
    Меліорація земель, призводить до зникнення великих заростів очерету.  Забруднення вод, спуск води зі ставків та інших водойм з наступною очисткою дна та випалюванням очерету також залишає бугаїв без природного середовища існування.

1 annetakraft  
Пізнавальна стаття. Цього птаха також називають водяним биком. Від усіх чапель він відрізняється рудуватим строкатим забарвленням.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz