Субота, 20.04.2024, 17:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Листопад » 28 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНОГО НАТУРАЛІСТА
17:03
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

 

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

ЦІКАВІ ОРНІТОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ

 Гніздо сірого журавля, про яке йшлося в попередній публікації «Моє перше наукове «відкриття», не було першою і останньою цікавою знахідкою на заплавних луках мого дитинства, де я проходив свою школу юного натураліста. У той період все знайдене було для мене новиною та відкриттям, навіть гнізда самих звичайних видів (бо то ж було вперше!). Але, з-поміж всього біорізноманіття, яке мені вдалося виявити, все ж найбільше враження (крім сірого журавля) справили зустрічі з грициком великим, чайкою, чепурною великою, бугаєм, бугайчиком, плискою жовтоголовою, синицею вусатою, синьошийкою та лунем болотним.

Сьогодні мова йтиме про дуже цікавого представника ряду Сивкоподібних (Charadriiformes), родини Баранцевих (Scolopacidae) – грицика великого (Limosa limosa L.), що представлений на фото. Звісно, на той час у мене ніякої фотокамери не було, тому ілюстрації для цієї замітки мною запозичені. Але, не дивлячись на час який минув з того моменту, перед очима чітко постають саме таке гніздо з кладкою та дорослі птахи, що з характерними криками кружляли навколо мене. У той рік на заплавних луках гніздилося декілька пар цього виду, утворюючи напівколоніальне поселення.

Грицик великий самий крупний із гніздових видів своєї родини на Полтавщині. В Україні переважно гніздиться в Поліссі та спорадично в деяких областях Лісостепової і навіть Степової зони. Під час міграцій може зустрічатись скрізь. Переважно оселяється невеликими групами на мохових або купинних болотах та зволожених луках. Гніздо – невелике заглиблення, вислане сухою травою. В кладці 4 яйця грушоподібної форми оливкового кольору з розмитими плямами переважно на тупому кінці.

Серед інших сивкоподібних відрізняється високими ногами, що в польоті далеко виступають за хвіст, та дуже довгим, прямим, оранжевим дзьобом чорного кольору на кінці. У забарвленні оперення чітко проявляється сезонність. Навесні верх тіла строкатий (рудувато-бурий), голова і груди іржасто-руді, черево біле з темними поперечними смугами. В польоті добре виділяється двоколірний хвіст (біла основа і чорний кінець), біла смуга на крилах, довгі шия та ноги. Оперення в інші пори року та в молодих особин не таке контрастне як у дорослих в шлюбний період. Шлюбний крик – дзвінке «грицю-грицю-грицю…», який ліг в основу для української назви цього виду. Проте, в деяких більш старіших вітчизняних та російських визначниках його голос передають як: «веретень-веретень-веретень…», і тому називають його веретенником.

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 656 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 121 2 »
12 Super  
Дуже гарний птах,але на жаль, по необачності людей,і через стан нашої екології,мати можливість спостерігати за такою красою буде великою розкішшю,тож давайту будемо обачними і людяними.

11 guramaforever  
Шкода, що я не можу побачити цього птаха у своїй місцевості. Однак у нас, завдяки ставкам та густим лісосмугам, я часто спостерігаю таких представників пернатих як чапля, лебеді, дикі качки тощо.

10 bomba777771  
Всі коментарі витяг з інтернету, який жах!!! Занурьтесь в книги юні друзі, бо скоро при спілкуванні будете за словом "лізти" до інтернету.

9 kirataran  
Грицик великий - має дуже гарний зовнішній вигляд. 
Це обережний птах, що тримається у вологих місцях. Досить галасливий під час гніздового періоду. В інший час почути його голос майже неможливо. Під час осіннього перельоту великі грицики іноді трапляються зграями до 50 птахів, але частіше можна спостерігати невеличкі зграйки до 10 особин. 
Було б цікаво, по спостерігати за цим птахом)

8 yananesterova97  
Так в Україні цей птах є гніздовим чи частіше за все перелітним. Але з часом цей вид може більше не зустрічатися в нашій країні, адже як говорить статистика Грицик великий був поширений майже всюди на нашому материку, але тепер все частіше він зустрічається в Східній Європі, оскільки там є більша кількість земель, яка не піддається антропогенному впливу. Чисельність птахів знаходиться під загрозою через зміну навколишнього середовища (руйнування і зміну луків шляхом розорювання, осушення, заростання високою травою) і переслідування людиною під час міграцій та на місцях зимівлі. Для збереження популяції необхідне збереження гніздових біотопів і зменшення фактору турбування людиною. Вид занесений до Бернської (додаток 3) та Боннської (додаток 2) конвенцій. Охороняється Угодою прo охорону афро-євразійських мігруючих водоплавних птахів та Директивою Європейського союзу по охороні диких птахів.

7 mym1996  
На честь цього виду птахів названо астероїд  8765 Лімоса - це астероїд нового поясу, відкритий 29 вересня 1973 року.

6 sonnik_1997  
Великий грицик занесений до Червоної Книги Харківської області! Адреса ресурсу: http://www.academia.edu/7712835/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0.

5 dporuygkjh  
Яскравий птах. Шкода, що ніколи його не зустрічала.
Булоб дуже цікаво почути його " грицю-грицю"-досить незвичайно!

4 17karina06  
Грицик великий - має дуже гарний зовнішній вигляд.
Це обережний птах, що тримається у вологих місцях. Досить галасливий під час гніздового періоду. В інший час почути його голос майже неможливо. Під час осіннього перельоту великі грицики іноді трапляються зграями до 50 птахів, але частіше можна спостерігати невеличкі зграйки до 10 особин.
Було б цікаво, по спостерігати за цим птахом)

3 plteddy  
Ніколи не бачила цього птаха. Прочитав цю статтю , тепер маю про нього інформацію. Досить цікавий  зовнішній вигляд у цього виду птахів)

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz