П`ятниця, 26.04.2024, 09:52Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Грудень » 6 » СТОРІНКА ДЛЯ ЮНОГО НАТУРАЛІСТА
10:48
СТОРІНКА ДЛЯ ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

СТОРІНКА ДЛЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

 

ЦІКАВІ ОРНІТОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ (ПРОДОВЖЕННЯ)

 Сьогодні ми продовжимо знайомство ще з одним представником ряду Сивкоподібні (Charadriiformes), родини Сивкові (Charadriidae). Чайка або чибіс (Vanellus vanellus L.), саме про неї йтиме мова, найбільш типовий гніздовий представник цієї родини на Полтавщині. В Україні мешкає повсюди, крім гір. Під час міграцій тримається великими зграями. Прилітає дуже рано, коли ще тільки з’являються перші проталини.

До безпосередньої зустрічі з цим видом, мені, як і іншим школярам, довелось познайомитись з ним через фольклор, а саме через пісню, яку, не зрозуміло чому, вивчали в школі. «У дороги чибис», таку назву мала ця російськомовна пісня, завжди викликала у мене якусь жалість та сум. Напевно автори пісні (слова М. Іорданського, музика А. Пришелець)  були під враженням від почутого голосу цього птаха, тому досить точно передали стан віршованою формою та мелодією. І в цьому я переконався, коли вперше наживо почув голос чайки у виявленому мною гніздовому поселенні із декількох пар. Пронизливе «пі-і-і-віт, пі-і-і-віт, пі-і-і-віт…» лунало кожного разу, коли я наближався до їхньої гніздової території на заплавних луках.

Взагалі цей вид досить пластичний щодо вибору місць для гніздування. Його біотопами можуть бути заплавні луки, вологі пасовища, поля, зрошувані землі, трав’янисті болота, береги водойм і навіть заболочені свіжостворені просіки в лісі. Але, все ж таки чайка віддає перевагу зволоженим лукам, де влаштовує гніздо в невеликому заглибленні, відкладаючи чотири яйця на підстилку із сухої трави. Як і в інших куликів, яйця чайки мають грушоподібну форму, маскувальне забарвлення, тому добре зливаються з навколишнім фоном (дивись фото). На своїй гніздовій території самець за допомогою лап завжди робить декілька таких заглиблень, в одному з яких самка і облаштовує гніздо. Завдяки цій характерній особливості я досить легко знаходив їх гнізда.

Дорослих птахів розпізнати дуже легко. Розміром вони нагадують голуба, з порівняно короткими чорним дзьобом і буруватими ногами (на відміну від грицика великого, про якого йшлося в попередній публікації). На голові наявний довгий вузький «чубчик», що міцно прилягає до спини під час польоту. Забарвлення птаха, фактично, чорно-біле, з металевим відливом на темному оперенні та рудим підхвістям. У польоті привертають увагу тупі, заокруглені крила (на відміну від інших представників цієї родини, у яких вони загострені). Чайка вирізняється неквапливим, поривчастим польотом зі своєрідними віражами під час токових польотів.

Не зважаючи на свій статус в Україні як звичайний гніздовий вид, для нього існує ряд проблем, пов’язаних з діяльністю чи бездіяльністю людини. Досить часто пташенята чайки (і не тільки її) гинуть після підпалів сухої трави, від бродячих котів та собак. У той же час скорочуються площі біотопів, які придатні для гніздування, що є результатом сукцесійних процесів у наслідок чого відбувається заростання бур’янами, деревами та чагарниками. Особливо це відчутно нині, коли продовжується масове скорочення поголів’я сільськогосподарських тварин, які підтримували баланс рослинності у біоценозах через випас. Відповідно, скорочуються площі сіножатей, вони заростають, і стають малопридатними для багатьох гніздових видів.

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх

Переглядів: 642 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 11
11 rfrnecolyay1998  
Ці птахи в рік роблять одну кладку, але якщо гніздо знищено або розорене, пара приступає до другої спроби. Уберегти сімейство важко як від хижаків, так і від людей. Хоча і навмисно знайти кладку нелегко, шкаралупа зливається із загальним тоном землі і рослинності.

10 guramaforever  
Дуже шкода, що я не мала такої можливості споглядати цього птаха у своїй місцевості. Це був би неоціненний досвід спілкування з цим видом пернатих. Проте, на мою думку, він і би не зміг прижитися у тих умовах, що складають місцеву екосистему, адже вона постійно зазнає пагубного впливу збоку людей (спалення сухої трави та очерету).

9 odetta00  
У Річарда Баха є прекрасна повість "Чайка Джонатан Лівінгстон". Це алегоричний твір, у якому зображено недосконалість суспільства, прагнення особистості до самовдосконалення й до кращого майбутнього. Саме завдяки Баху чайка для мене - символ цілеспрямованості, упевненості та високого польоту. А дізнавшись багато цікавого про видові особливості чайок із цієї статті, я ще більше їх полюбила.

8 nskstchenkovsktorsya  
як це "люди роблять несвідомо"? вони, що нерозуміють що своїми діями знищують тварин. Тут, перш за все, потрібне достойне і правильне виховання, адже коли мама з дитинства дитині прививатиме любов до природи, до того що вона не "цар", а її частина, то потім у цієї людини і думки не виникне нашкодити. і не важливо у чому це буде проявлятися - чи у підпалі лук, чи у руйнуванні мурашника. все залежить від самої людини, від її самосвідомості. а так, як зараз більшість думає лише про матеріальні цінності, то і виходить, що природа слабка та беззахисна, тому то різко і скорочується видове різноманніття, як тварин, так і рослин.

7 misiutinavitalina  
Цей птах – справжня окраса нашої місцевості. Але уже навіть стало звично, що люди своїми необдуманими діями знищують таку красу. Проінформувати населення – це хороша ідея, але якась частина людей байдужа до всіх і всього, окрім себе. Але ті, хто цим зацікавляться будуть попереджати знищення пташенят чибіса, що вже буде хоча б частковим вирішенням проблеми.

6 bomba777771  
Здравомыслие!!! Вот простое решение!

3 380992764565  
Цікавим є той факт, що пташенята через кілька годин після вилуплення залишають гніздо, спочатку ховаються біля нього, але скоро батьки відводять їх до низьких болотистих місць або до вкритих осокою та іншими болотяними рослинами берегів водойм.

2 alo4ka1997  
Надзвичайно красиве видовище, коли ці птахи при весняній поводі літають над водою, час від часу сідаючи на острівці і наповнюючи повітря гучним криком. В повітрі чайки то швидко піднімаються, перевертаючись у повітрі по кілька разів, то стрімголов, склавши крила, падають. Для нашого весняного краєвиду це, мабуть, один з найхарактерніших птахів.

1 plteddy  
Якщо б , люди були проінформовані  проблемою даного питання про поширення и проживання цього виду . то б можна було б уникнути цих неприємних втрат , втрат пташенят . Адже люди все одно палять солому та суху траву , хоча це заборонено .

4 bomba777771  
Боюсь що це не допоможе бо люди це роблять несвідомо. Люди на тисячолітній історіі тільки й роблять що щнищують природу.

5 plteddy  
а яке інше рішення цієї проблеми?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz