П`ятниця, 26.04.2024, 00:37Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Листопад » 5 » СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА
19:07
СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

     МОЄ ПЕРШЕ НАУКОВЕ «ВІДКРИТТЯ»

Дитячий максималізм вказував на те, що я здійснюю справжні наукові «відкриття», напевно перебуваючи під враженням щойно прочитаних та перечитаних книг про мандрівників. Проте, доля правди в цьому все ж таки була. Адже ніхто до мене так не переймався дослідженням Городових луків, де я проводив увесь свій вільний
час, перебравшись через вузеньку річку Котелевку, що протікала змійкою повз городів і губилася десь там далеко. Зараз вже немає тієї ріки дитинства, яка зникла у результаті недолугої меліорації. Разом з нею зникло не лише все видове біорізноманіття, але й частинка мого дитинства. Спогади, що залишились, не можуть компенсувати враження від латаття білого, співу птахів, дивовижних ранків з поволокою туману, що рівномірно стелився над дібровами та річкою, кожного разу окутуючи ранковою прохолодою під час екскурсій. 
Першою найбільшою вдачею була знахідка гнізда сірого журавля, про яку в нинішній час більшість орнітологів можуть тільки мріяти. З різних літературних джерел мені було відомо, що цей птах надзвичайно обережний, сторониться людей, і влаштовує гнізда в самих важкодоступних місцях (набагато пізніше в цьому переконався, коли знаходив їх гнізда в Карельській тайзі в десятках кілометрів від людей). Знайдене мною гніздо здивувало всим: було першою серйозною знахідкою, своїм розміром (велика платформа серед мілководдя – більше 1 м в діаметрі з утрамбованої минулорічної водно-болотної рослинності, верхня частина якої на 50 см була вище води), розміром яєць – по 12 см у довжину (в кладці їх було два), і саме головне – місцем розташування (до найближчих людських осель – не далі кількасот метрів, щоправда їх розділяла вузька смуга вільх на заболоченій ділянці та городи). Одним словом – це було першим найбільшим моїм враженням та «відкриттям». Щоб не завдавати лишнього клопоту журавлям я більше не наближався до гнізда. Але, при будь якій нагоді спішив на віддалену ділянку луків, щоб пересвідчитись у їхній присутності, про що вони заздалегідь сповіщали голосами. Найбільшою нагородою для мене було успішне гніздування цієї пари.
Цікаві факти про розмноження: Журавлі – моногамні птахи, у яких пари утворюються на все життя. Відразу після прильоту в місця гніздування вони збираються у великі зграї, розподіляються на пари, і виконують шлюбний танок, що складається зі стрибків, змахів крилами, поклонів, гордуватих викроковувань та голосних криків. Часто в літературних джерелах можна прочитати інформацію, що журавлі будують гнізда на сирій землі. Це не зовсім відповідає дійсності. Переважно його оточує вода, що зберігає кладку від хижаків. У квітні або травні самка відкладає 2 коричневувато-зеленуватих яйця з бурими плямами. Батьки насиджують кладку змінюючи один одного: здебільшого самець вдень, самка – вночі. Птах, який не зайнятий насиджуванням завжди знаходиться неподалік гнізда, і, у випадку небезпеки, попереджає партнера голосом. Журавлі – виводкові птахи. Перші 2-3 дні їх пташенята проводять у гнізді, а потім батьки відводять їх у більш безпечне місце. Приблизно у 3-х місячному віці молодь стає на крило і разом з батьками переміщується до місць збору зграї, готуючись до міграції. Статевої зрілості журавлі досягають у трирічному віці. 
У результаті планової меліорації (осушення заболочених ділянок), яка інтенсивно проводилась не лише на Полтавщині у другій половині минулого століття, значні площі заболочених ділянок, на яких гніздились в тому числі й журавлі, – зникли. Прикро, але ці території, а разом з ними й сірі журавлі, втрачені назавжди. Відновити знищені біотопи вже ніколи не вдасться, навіть якщо ми цього сильно захочемо. Природа, на жаль, таких помилок не пробачає. 

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 672 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 9
9 nastyasavenko  
На мою думку,суспільство,тобто люди,своїми діями нищать цілі популяції,в тому числі і журавлів.
Прочитавши статтю,замислюєшся про існування не тільки людей на Землі.

8 guramaforever  
Процес меліорації дуже пагубно впливає на стан сучасної екосистеми. Багато видів птахів, що гніздяться лише в болотянистих місцевостях, втрачають свої домівки. Це в свою чергу призводить до зменшення популяції певних видів пернатих, що зумовлює зникнення цих видів взагалі.

7 kirataran  
Прочитавши статтю, мені стало шкода цих птахів.
Нажаль, ми не можемо так часто їх спостерігати, адже значні площі заболочених ділянок, на яких гніздились в тому числі й журавлі, – зникли(((

6 380992764565  
  • ей птах став національним символом багатьох країн, а її гордий силует красується в емблемах кількох авіакомпаній;
  • трубне курликання журавлів чутно за кілька кілометрів. У цих птахів трахея дуже довга і біля кілю грудної кістки утворює петлю, яка слугує резонатором, посилюючи голос у багато разів;
  • за один день журавель здатен пролетіти до 800 км;
  • журавлів природа наділила довгим життям. Відомий випадок, коли білий журавель(Grus leucogeranus) прожив у неволі 83 роки, при чому у 78 років ще вивів потомство. Тому немає нічого дивного, що у японській міфології журавель є символом довголіття;
  • найрідкісніший представник свого сімейства – американський журавель (Grus fmericana). У 1941 році у всьому світі залишалося всього 15 цих птахів, але у наш час їх популяція вже нараховує близько 150 голів;
  • навколо дзьоба у журавля розміщені терморецептори, що дозволяють виявити, який бік яйця недостатньо зігрітий. Яйця можуть багато годин залишатися у гнізді без нагляду, оскільки ембріони дуже стійкі до холоду і в очікуванні тепла можуть впадати в заціпеніння.

5 mym1996  
Цікаво те, що сірі журавлі - досить „балакучі" птахи. Їхні гучні крики чути на відстані декількох кілометрів. Трубний звук виходить завдяки особливій будові подовженої трахеї.

4 alo4ka1997  
Я теж вела власне спостереження за лелекою білим (за дорученням вчителя). І я зробила висновки про унікальність цих птахів, їхню відданість і турботу про потомство.

3 tarassulejko  
Читаючи ваші "спогади юного натураліста" задумався над тим, що і сам живу біля р.Хорол і часто спостерігав там за дивними малих розмірів водними птахами, а востанні роки вже не спостерігаю їх, аж захотів розібратись в цьому) cool

2 gotra2016  
Прочитавши статтю стає дуже шкода цих чудових та не зрівнянних птахів, яких нажаль на даний момент ми не можемо так часто спостерігати як того хотілося б. Адже вони стали доволі рідкісними. І дуже прикро, що ми ніяк не можемо відновити умови їхнього існування. Єдине, що нам залишається це спостерігати за одиницями журавлів які залишилися, і не погіршувати їхнє середовище існування, щоб вони зовсім не зникли.

1 dporuygkjh  
Шкода, що людина своєю діяльністю допускає таких незворотніх помилок. У Полтавській області залишилося всьго 40-45 пар сірих журавлів. Причинами зменшення чисельності  також стали: фактор непокою на гніздуванні,зниження рівня води у гніздових біотопах, що робить доступними гнізда для хижаків, браконьєрство, зіткнення з електролініями, використання пестицидів, розширення сільськогосподарських угідь. Звісно шкода, що нині цей дивовижний "сімейний", турботливий птах отримав статус - рідкісний!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz