Четвер, 25.04.2024, 09:18Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Листопад » 13 » СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА
19:20
СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

СТОРІНКА ЮНОГО НАТУРАЛІСТА

 

МОЇ ЮННАТСЬКІ УПОДОБАННЯ

Як відомо перше кохання залишає глибокий слід у свідомості людини. Навіть тоді, коли воно ніби пройшло та залишилось у далекому минулому, все ж періодично схлинає приємними спогадами та відчуттями. У моєму випадку перше кохання було зфокусоване на природу. Це й не дивно, оскільки все розпочалося в молодших класах, коли дівчата ще залишалися за полем мого зору як об’єкти дослідження. Закоханість у природу (безпосередньо у птахів) мабуть була справжньою та міцною, тому що продовжується упродовж усього мого життя.

Але, не дивлячись на те, що птахи мали пріоритет, у мене було широке коло уподобань, які стосувалися довкілля. Наприклад, ніколи не залишався байдужим до його забруднення. Пам’ятаю, як працівники сусідньої молочної ферми організували не санкціонований скотомогильник у сосновому лісі, зловоння від якого поширювалося на всі околиці. Це аж ніяк не співпадало з моїми уявленнями про чисте навколишнє середовище. Розмова з керівництвом ферми позитивного наслідку не мала, тому єдиний правильний вихід був знайдений – самостійно здійснювати захоронення за допомогою лопати. Напевно дорослі оцінили мої старання, зусилля та впертість, тому забруднення лісу через деякий час припинилися.

Тривалий час не менш важливою справою для мене та двох моїх друзів був пошук, розчистка та облаштування невідомих джерел, які невидимими струмочками стікали з-під Більської гори. Більшість з них так і залишались не відомими та не доступними для інших, хоча кожного разу вони вітали нас своїм дзюркотінням та прохолодною, чистою, живильною водицею.

Зима – особлива пора. Лише на перший погляд здається, що натуралісту немає чим зайнятись. Навпаки, саме взимку є можливість спостерігати за тваринами, які в теплу пору року, фактично, залишаються не видимими. Їх сліди на снігу – це відкрита книга з головоломками, що так хочеться розплутати та розгадати. Для цього потрібні лише лижі, рюкзак з їжею та сприятлива погода. Розплутувати хитромудрі петлі зайців, перипетії полювання вовків на козуль, лисиць на мишоподібних та зайців, переходи лосів та диких кабанів – це надзвичайно цікаво та захопливо. Настільки захопливо, що інколи схаменешся, коли вже сонце починає спускатись за горизонт. А в тебе в рюкзаку шматок смачного хліба з салом та гарячий чай в термосі. Що може бути краще, ніж така смакота після багатокілометрової втомливої дистанції з-поміж полів, лісів, схилів та ярів зимового морозного дня?

Птахам взимку також приділяв увагу, адже залишалися в наших краях осілі види, та ті, що прилітали з півночі. Для них я організовував масову підгодівлю, виготовляючи годівниці та розвішуючи їх у лісі на певних маршрутах. Мені пощастило – рідна тітка працювала на олійниці, тому проблем з соняшниковим насінням не було. Навіть експериментував – виготовляючи годівниці, які б не були доступними для горобців (вони й так їжу знаходять біля осель). Тому мої конструкції крутились, вертілись та перевертались, відлякуючи не бажаних гостей. Чітко пам’ятаю наше подвір’я, яке було вщент вкрите лушпинням соняшникового насіння, здавалося, що й снігу немає.

І ось вже весна. З прилітом птахів наче все оживає. Повсюди чути їх голоси. Незабаром розпочнеться розмноження. В цей період хочеться їм допомогти, особливо тим, які не будують власних гнізд, а влаштовують їх у штучних гніздівлях. Одного разу я й допоміг. Виявивши на подвір’ї нещодавно привезені татом дошки (які йому були вкрай необхідні для інших потреб), я всі їх перетворив на шпаківні. Ніколи не забуду його вираз обличчя, коли він побачив результат, повернувшись з роботи. Навіть слів ніяких не було потрібно. Але справа зроблена, і штучні гніздівлі ще довгі роки приваблювали птахів.

 

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 601 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 12
12 olenka1230  
Ніколи не чула подібних історій. Ваше дитинство схоже на сюжет якоїсь дитячої книги про пригоди накшталт "Тома Сойєра". А якщо серйозно, то зараз катастрофічно не вистачає такої молоді, Ви - молодець!

11 natasha_riabets  
Наші простори, я впевнена, ніде більше не зустрічаються. Вийшовши в поле літнім, свіжим ранком, оглядаючись на безкрайні простори, почуваєш якусь беззвітну радість, хочеться стрибати, співати, танцювати. Найбільше мені по вдачі літо з його дурманним заходом трав, довгими й барвистими заходами, співом птахів, трелями солов’я.

10 guramaforever  
У моїй школі восени організовувалися "суботники", під час яких учні чистили близькі до школи лісосмуги від сміття. Як і зараз пам'ятаю, як це було неприємно спостерігати, коли люди знову ж таки виносили сюди побутові відходи. Також навесні на уроках трудового навчання ми виготовляли шпаківні. До того ж у нас є  традиція: кожен випускний клас саджає власне дерево. Так ми підвищуємо рівень озеленення нашого мікрорайону.

8 mym1996  
Пернаті дуже швидко звикають до місць, де їх підгодовують. Вони вважають їх своїми. Навіть у літній час синички не покинуть вашу ділянку, будуть допомагати боротися з гусеницями та іншими шкідниками плодових дерев. З часом підгодовані пташки стануть вашими добровільними помічниками на постійній основі.

5 alo4ka1997  
Весною, коли відчулось різке потепління, лелеки прилетіли на нашу територію. А потім через кілька тижнів вдарили морози і випав сніг. І ми всією школою купляли рибу і підгодовували їх. Ну всеодно їхні гнізда залишились пустими.

2 dporuygkjh  
Дана стаття нагадала про мої дитячі роки. Ще маленькою дівчинкою я любила природу. Мені подобалося спостерігати за тваринами, птахами, комахами. В моє поле зору завжди потряпляли не лише тварини великих розмірів, а й найменші мешканці дикої природи. Знаючи про моє уподобання, дідусь часто розповідав мені про особливості життя тварин, випадки з ними, а коли випадала нагода, показував живих створінь і в мене була можливість їх розгледіти (ящірки, вужі, зайченята, їжаки, черепахи, птахи і пташенята цей список можна продовжувати, й продовжувати). Але всіх цих створінь певний час я могла зберігати лише у своїй пам'яті. Великою радістю був подарунок батьків на моє шістнадцятиріччя, які розділяли моє захоплення. З того часу, я не лише споглядала за чудовим таємничим світом природи, а й могла залишити на фотографії свої спостереження.

1 sonnik_1997  
В дитинстві також майструвала годівничку. Тільки не з дерев'яних дошок, а більш простішим варіантом : зі звичайної пластикової пляшки, яку наполовину обрізала.  Всередину насипала їжу для пташок: насіння, зерно, крихти хліба... Та за допомогою мотузки таку годівничку тато вішав на дерево. А потім зимовими, морозними, сонячними днями цікаво було спостерігати за метушінням та ніби "чергою" пташок біля мого "витвору" (як мені здавалося тоді).

3 finevichinna  
І звичайно ж поласувати смачненьким в більшій мірі доводилося хитрюгам-горобцям)))  у моєму випадку з годівничками-тільки й було того,як би хоч для синички зернинка залишилася. yes

4 sonnik_1997  
І потрібно нам завжди пам'ятати головне  : не можна підгодовувати птахів смаженим насінням, солоними продуктами (салом або м’ясом) та чорним хлібом.

6 moroz-1996  
Мені дуже цікаво,з якої причини птахів не можна підгодовувати чорним хлібом??

7 sonnik_1997  
Чекала цього коментаря. Тому тепер уточнюю, що чорний (житній) хліб набагато шкідливіший для
здоров'я птахів, ніж пшеничний. Чорний свіжий хліб після потрапляння в травний тракт розпухає. Це може призвести до закупорки або завороту кишок. Чорний хліб має високу кислотність, що призводить до бродіння в шлунку і,можливо, і до дисбактеріозу. Крохмаль і сіль, які містяться в чорному хлібі,дуже важко перетравлюються птахами. Накопичення солі в організмі врешті-решт призведе до отруєння організму. Тому споживання птахами чорного хліба призводить до повного погіршення здоров'я. І замість того, щоб зігріватися за рахунок виділеної
енергії, птахи починають хворіти і замерзати.

9 moroz-1996  
ніколи про це раніше нечула,дякую за вичерпну інформацію

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz