П`ятниця, 29.03.2024, 11:58Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Вересень » 1 » СУЧАСНИЙ СТАН ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
09:37
СУЧАСНИЙ СТАН ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

        Національний природний парк «Нижньосульський», який організовано в нижній течії річки Сули,  має досить значну територію - 18635,11 га і протяжність: з півночі на південь 39 км, із заходу на схід – 10 км. Більша частина (близько 80 %) його території - це водно-болотні угіддя (ВБУ).

       За класифікацією гідробіологів (Щербак та інші, 2014) територія парку поділяється на 3 основні ділянки, які відносяться до річкового акваландшафту (північна частина парку), озерно-річкового акваландшафту (центральна частина парку) та озерного акваландшафту (південна частина парку). Водність північної частини парку формується переважно стоком          р. Сули, а центральної і південної частин – підпором води Кременчуцького водосховища.

        Дослідженнями останніх 5 років встановлено, що біорізноманіття пониззя річки Сули надзвичайно багате саме завдяки наявності різноманітних типів ВБУ. На території регіону виявлено близько 680 видів рослин, в тому числі 12 видів судинних рослин, занесених до Червоної книги України; 1 -  до Червоного списку МСОП; 2 - до Європейського Червоного списку та 240 видів хребетних тварин, із яких  39 видів, занесених до ЧКУ України, 3 – до ЄЧС, 3 – до Червоного списку МСОП (без категорії LC – низький ризик). Переважаюча частина виявлених на території регіону видів в екологічному відношенні пов’язана з водоймами.

 

Таблиця 1

 

Кількість видів рослин у флорі НПП

Систематична група рослин

Кількість видів

ВИЩІ РОСЛИНИ

 

Судинні рослини

                627

Покритонасінні (квіткові)

                618

Голонасінні  

                  1

Папоротеподібні

                  4

Хвощеподібні    

                  4

Разом судинних

                627

Несудинні рослини

                 30

Мохоподібні

                 30

Разом вищих рослин

                 657

НИЖЧІ РОСЛИНИ

                  20

Лишайники

                  20

Разом нижчих рослин

                  20

Усього вищих і нижчих рослин

                 677

Таблиця 2

Кількість видів хребетних тварин у фауні НПП

Систематична група тварин

Кількість видів

Хребетні тварини

Ссавці

31

Птахи

161

Плазуни

4

Земноводні

8

Круглороті та риби

З4

Разом хребетних

238

 

        На жаль,  в останні роки спостерігається стала тенденція до зменшення видового багатства та кількості гідрофільних видів як в регіоні в цілому, так і на території Національного природного парка «Нижньосульський» зокрема.

         Причини цього явища в різних частинах парку відрізняються. В той же час загальним для всієї території парку є збіднення рослинного та тваринного світу під впливом глобального потеплення, а також посушливі та маловодні умови останніх років.

        Співробітники парку приділяють значну увагу вивченню водно-болотних угідь. Останній польовий виїзд, в якому прийняли участь             начальник відділу Науки М. Клєстов,  в.о. начальника служби охорони         В. Полуботько та молодший науковий співробітник О. Кропивка (мал.. 1), відбувся 26.08.2015 р. Були обстежені водно-болотні угіддя між селами Великоселецьке, Малоселецьке та Плехів (мал. 2). Всі озера цієї території виявились повністю висохлими (мал..3). Більшість тварин, що їх заселяли (бобри-мал. 4; качки. лиски, очеретянки та інші), вимушені були переселитись в місця, де вода ще залишилась (мал. 5).

        На засушливих ділянках нам вдалося побачити лише лисицю звичайну, канюка звичайного, бджолоїдку, численних ластівок, щигликів, тобто види, що напряму не залежать від водойм.

       Одна фауністична знахідка нас особливо надихнула. Вперше, за роки досліджень на території парку, влітку був відмічений лунь польовий,  хижий птах, занесений до Червоної книги України. Можливо він тут гніздиться, про ще свідчила поведінка птаха, але підтвердити це можна лише знайшовши  жиле гніздо з кладкою або пташенятами, а це вже справа майбутніх досліджень.

        Найбільший обсяг наукових даних щодо стану ВБУ вже зібраний у південній частині парку. Тут науковцями парку постійно відслідковується, яким чином  рівневий режим впливає на стан рослинного та тваринного світу цієї частини парк, процеси заростання мілководних ділянок і заболочування, зміни у складі біорізноманіття тощо.

       Вивчення водно-болотних угідь парку, як основного елементу його ландшафту, продовжується і є одним із головних напрямків наукових досліджень.

 

 

Підготував: начальник відділу Науки НПП Нижньосульський, к. б. н. М. Л. Клестов

Переглядів: 495 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz