Четвер, 18.04.2024, 15:07Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Жовтень » 22 » СВИНУХА ТОНКА – ЇСТІВНИЙ ЧИ ОТРУЙНИЙ ГРИБ?
13:05
СВИНУХА ТОНКА – ЇСТІВНИЙ ЧИ ОТРУЙНИЙ ГРИБ?

  Загалом, коли йдеться про практичне використання грибів, більшості людей перш за все спадають на думку їстівні та отруйні види цієї групи організмів. У цьому немає нічого дивного, зважаючи на те що збір грибів в їжу є давнім традиційним промислом східних слов’ян, у тому числі й українців.

  Доволі суперечливим представником серед грибів є свинуха тонка (Paxillus involutus) - гриб родини Paxillaceae, дискусії щодо їстівності якої тривають до сих пір.

  Зустрічається даний вид по всій території парку. Росте в листяних, хвойних і мішаних лісах, у садах, лісосмугах, здебільшого групами, рідше поодиноко, плодоносить з початку літа і до пізньої осені.

  Шапка діаметром 5-10 см, рідко до 20 см, щільном'ясиста, гладенька, згодом часто жилкувата, клейка, рудувато-коричнева, оливково-руда, до краю світліша. Край спочатку закручений, потім опущений, бежевий, жовтуватий. Пластинки тонкі, густі, вузькі, легко відділяються від м'якуша шапки, лимонно-жовті, пізніше жовтувато- або іржаво-коричневі, з анастомозами біля ніжки, від дотику буріють. Спорова маса коричнева. Ніжка коротка до 6 см, іноді майже відсутня, щільна, кольору шапки або світліша. М'якуш шапки жовтий або червонувато-жовтий, у ніжці — вгорі жовтуватий, внизу коричневий, при розрізуванні на повітрі темніє, з запахом гнилої деревини.

  До 1981 року цей гриб вважався умовно їстівним та відносився до 4-ї категорії за смаковими якостями, на даний час визнано отруйним, хоча багато грибників не погоджуються з цим твердженням та продовжують вживати в їжу.

  Справа в тому що в плодових тілах свинухи тонкої виявлений антиген, що спричиняє утворення антитіл у крові. Поступово накопичуючись в кровоносній системі, зазначені антитіла з часом можуть призвести до отруєння, особливо у людей з хворими нирками хоча попередньо жертва може роками споживати цей гриб без помітної шкоди, в цьому і полягає підступність даного виду. Тому при найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати!

 

  Список використаних джерел:

  1. Дудка И. А. Грибы: справочник миколога и грибника / И. А. Дудка, С. П. Вассер. – К. : Наукова думка, 1987. – 535 с.
  2. Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В. І., Шаброва С. І. Дари лісів. — К.: Урожай, 1979.
  3. Зерова М. Я., Єлін Ю. Я., Коз'яков С. М. Гриби: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні. — Київ : Урожай, 1979. — С. 154–155.

 

Оксана Кропивка

молодший науковий співробітник

Переглядів: 3870 | Додав: Oxana | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 171 2 »
17 samsonenkoviktorija  
Якщо ти любитель збирати гриби, то краще збирати ті, в яких на 100% впевнений, навіщо випробування? Ну а взагалі, краще просто прогулятись по лісу)

16 olja88113  
Вживання в такі гриби в їжу може привести до отруєння. Я дотримуюсь тієї думки що якщо науковці уже віднесли даний гриб до отруйних, то вживати їх в їжу не правильно і люди які продовжують їх вживати, ставлять своє здоров'я і життя під загрозу. Для таких людей потрібно проводити заходи з освітньо- просвітницької метою.

14 dianastr2014  
Справді у багатьох родинах нашої країни збирання грибів є гарною традицією, адже це привід виїхати всім разом на природу і весело провести час. Але в той же момент варто бути надзвичайно уважними до грибів, які збираєте, адже навіть досвідчені грибники нерідко роблять помилки, що часто приводить до поганих наслідків. Особливо небезпечно дозволяти дітям куштувати лісові гриби, навіть якщо вони пройшли обробку. Адже дитячий організм ще доволі чутливий та легко піддається отруйним речовинам, тому батькам варто двічі подумати перш ніж годувати дитину грибами.

13 ivanukt1122  
Наше здоров"я у наших руках. Свинуха не просто отруйна, а смертельно небезпечний гриб! Виявляється , що у ньому присутній один із найпідступніших типів отрут - мускарин. Він відрізняється термостійкістю, а , отже, навіть тривалий час кип"ятіння грибного екстракту, не призводить до детоксикації отрути. За силою впливу отруйних речовин на людський організм свинушки у 2 рази активніший ніж у червоного мухомора. Проникаючи у кров , він утворює стійкі з"єднання , на базі яких відбувається склеювання еретроцитів. У людини може статися миттєве згортання крові з формуванням тромбів великих судинах головного мозку.

12 18sabrinasvichkar2000  
Все ж таки краще вберегти себе і своє здоров*я і збирати тільки добре знайомі гриби!Але багатоихто стверджуює, що гриб отруйний. Не смертельно, але більшістьишкідливих домішок, що містяться в свинушке, накопичуються в організмі людини і
не виводяться в процесі звичайної життєдіяльності.
Але, якщо вже зважилися вжити свинушок, то рекомендую кілька разів відварити їхиперед вживанням, і кожен раз в чистій воді. Ще, у деяких людей буває
індивідуальна непереносимість цього гриба, так що, якщо ви раніше свинушок не
їли, і після всього прочитаного ви все-таки на це зважилися, то починати їсти
свинушку потрібно з невеликих порцій не частіше 1 разу в день.

Найпоширеніше застосування свинушок — засолювання. Але деякі грибники вважають свинушку універсальним грибом, який можна смажити, маринувати, сушити.Ще одне негативне властивість свинушки — це її здатністьдуже сильно вбирати будь-яку хімію, радіоізотопи, важкі метали (свинець) з
навколишніх полів і доріг. З цього не рекомендується збирати гриби, особливо
свинушки, біля доріг, хімзаводів і тим більш АЕС. Збирайте їх глибше в лісі.
Солі свинцю та ін важких металів отруйні, вони добре накопичуються в грибах і
організмі людини.

11 alkabilyk737  
Я більше схиляюся до того, що цей гриб отруйний. Бо досить недавно гортала новини в соціальних мережах, і наткнулась на публікацію в якій автор застерігає любителів збирати гриби інформацією про отруйність даного гриба. Він висвітлив характерні симтоми отруєнням свинухою тонкою: "Ознаки отруєння проявдяються буквально через 30-40 хвилин після вживання, і включаєє такі симтоми як: посилення виділення слини; пітливість; слабкість і запаморочення; ослаблення і зменшення ритму пульсової хвилі; зниження артеріального тиску. Якщо вчасно не звернутися до лікарів, ортура заполонить організм і може розвинути набряк головного мозку і легеневої тканини. Це все може призвести до смерті"

10 mobistyle2467  
Кожен повинен бути відповідальним за своє здоров’я ісам вирішити, є такий продукт, як гриб свинушка, чи ні.Згадка бабусь і дідусів, чиє життя припала на суворіроки, в даному випадку абсолютно недоречно. В умовах недоїдання не зовсім
їстівні продукти могли врятувати від голодної смерті. В екстремальних умовах
організм інший раз здатний створити протиотруту та відреагувати зовсім
по-іншому, ніж у звичайних.У лісах і на полях нашої країни росте чималоїстівних плодів чудової якості і смаку. Дегустувати і їсти все підряд не варто.
Розумніше просто прийняти: свинушка — це неїстівний гриб.

9 anzhelkasklyar  
Щодо цього гриба то краще не ризикувати. Адже виявилося, що в свинушки тонкої присутній один із самих підступних типів отрут - це мускарин . Він відрізняється термостійкістю, а, отже, навіть тривале кип'ятіння грибного екстракту не призводить до його детоксикації.

8 111222111222vika  
Це не смертельно небезпечний, але все ж шкідливий для здоров'я гриб, який не рекомендується вживати в їжу. Свинуху тонку часто плутають із їстівною свинухою товстою. Цей гриб не небезпечний і має хороші смакові властивості, але не так часто зустрічається в українських лісах.

7 anastejsabel  
Як ми вже дізнались свинуха тонка це отруйний гриб.Який містить отруту, яка при споживанні грибів в малих кількостях не проявляє в організмі ніяких симптомів отруєння, та при споживанні в великих кількостях, а особливо, при регулярному споживанні, має здатність накопичуватися, та призводити до отруєння через великий проміжок часу, руйнуючи еретроцити в крові та порушуючи функцію нирок.

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz