Субота, 20.04.2024, 12:25Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Квітень » 20 » ТАРАСІВСЬКИЙ ЕНТОМОЛОГІЧНИЙ ЗАКАЗНИК – ПРИРОДНА ПЕРЛИНА НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
14:39
ТАРАСІВСЬКИЙ ЕНТОМОЛОГІЧНИЙ ЗАКАЗНИК – ПРИРОДНА ПЕРЛИНА НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

          Тарасівський ентомологічний заказник місцевого значення являє собою степову балку площею 3 га, яка розташована на правобережній терасі річки Сули неподалік села Тарасівка Оржицького району. Ландшафт балки, незручний для активного господарського використання, сприяв збереженню унікального фрагменту посульського степу з надзвичайно цінним природним комплексом.

        Категорія заказнику свідчить, що він був створений для охорони та збереження комах, переважно диких бджіл, джмелів та інших комах – характерних мешканців степів. Ботанічні дослідження останніх років, проведені співробітниками національного парку, свідчать про надзвичайну цінність цієї ділянки і для збереження рослин, в першу чергу рідкісних занесених до Червоної книги України – це Сон лучний, сон-трава лучна Pulsatilla pratensis, горицвіт весняний Adonis vernalis, шафран сітчастий Crocus reticulatus, ковила Лессінга Stipa lessingiana, ковила пірчаста Stipa pennata L., ковила волосиста Stipa capillata. Велика кількість рослин, які охороняються на регіональному рівні в Полтавській області, це такі як гіацинтик блідий Hyacinthella leucophaea (K. Koch) Schur, анемона лісова Anemone sylvestris, ряст порожнистий Corydalis cava, проліска дволиста Scilla bifolia L.

         Встановлено, що на території заказнику зростають рослини, які не збереглися на інших ділянках національного парку, а можливо і всього Посулля. Це такі суто степові види як, сон-трава лучна Pulsatilla pratensis, горицвіт весняний Adonis vernalis, гіацинтик блідий Hyacinthella leucophaea (K. Koch) Schur, анемона лісова Anemone sylvestris.

        Із хребетних тварин тут мешкають рідкісна для регіону просянка Emberiza calandra L. – найбільша із наших птахів-вівсянок, а також красень борсук Meles meles. Часто відвідують територію заказника заєць сірий Lepus europaeus та лисиця звичайна Vulpes vulpes.

                 Тарасівський ентомологічний заказник,  створений для охорони частинки чарівної природи Посулля, є природним надбанням і гордістю місцевої громади і безумовно заслуговує пильну увагу та збереження. На превеликий жаль не всі це розуміють.

        В свій час ця територія офіційно використовувалась як стрільбище. І сьогодні в заказнику можна побачити на скалічених деревах і кущах саморобні мішені, розстріляні пляшки, сліди від вогнищ та сміття.

        Дуже непокоїть також факти випалювання торішньої трави, що призводить до загибелі комах,  затримки розвитку рослинності,  знищення кущів і дерев.

        І особливо ганебними виглядають факти викопування на території заказнику рідкісних рослин, які зафіксовані цієї весни.

        Колектив національного парку «Нижньосульський» звертається до жителів села Тарасівка і районного центру Оржиця з проханням бути більш свідомими і сприяти збереженню унікального природного куточку -        Тарасівського ентомологічного заказника, якій є нашим спільним багатством і має бути предметом гордості.

 

Завідувач відділом Науки,

канд. біол. наук                                                          Микола Клєстов

Молодший науковий співробітник,

відділу Науки, ботанік                                              Юлія Лук’яненко

Переглядів: 571 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz