П`ятниця, 19.04.2024, 08:02Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Квітень » 27 » ТРУТОВІ ГРИБИ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
20:46
ТРУТОВІ ГРИБИ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

    Трутові гриби – це група грибів, здебільшого класу Basidiomycetes, які здатні уражати як живі дерева, так і ті, що розкладають мертву деревину. Іноді на тому самому дереві уживаються одночасно два і більш руйнівників деревини. Це свідчить про те, що вони споживають з деревини різні живильні речовини або ті самі, але в останньому випадку між ними йде, очевидно, непримиренна і невидима для нас боротьба за субстрат.

     Упровадження гриба відбувається через розриви кори або погризи її тваринами, через рани, що виникли під впливом мікроміцетів або в результаті механічних ушкоджень. Зовнішні ознаки руйнування деревини довго не виявляються; спочатку міцелій розростається усередині коренів, стовбурів, розкладаючи окремі шари деревини. Лише після декількох місяців або років життєдіяльності міцелію в тканинах дерева, чагарнику, на стовбурах, і коренях з'являються однолітні або багаторічні плодові тіла макроміцетів – руйнівників деревини.

     На території парку виявлено такі види так званих трутових грибів, які розвиваються на деревних рослинах: Daedalea quercina (дубова губка) розвивається на дубі, Laetiporus sulphureus (трутовик сірчано-жовтий) можна побачити на дубі й вербі, Polyporus squamosus (трутовик лускатий) – на яблуні, груші, липі, дубі та інших листяних породах, Fomes fomentarіus (трутовик справжній) уражає стовбури бука, берези і багатьох інших листяних порід, Trichaptum abietinum (трихаптум ялицевий) росте здебільшого на хвойних породах, перш за все сосни, рідше на березі та клені.

     Свого роду виняток серед грибів з цієї групи становить Piptoporus betulinus (березова губка), який розвивається лише на березі і можна знайти практично на будь якій ділянці парку, якщо там зростає береза. На щастя, цей вид все таки частіше розвивається на відмерлій деревині.

     Негативна роль трутових грибів у тім, що вони є руйнівниками деревини не тільки живих дерев, але також уражають деревину яку заготовляє і використовує людина, є збудниками різних хвороб лісу. Позитивна роль – трутові гриби є санітарами лісу, вони руйнують мертву деревину, так як починають свій життєвий цикл паразитичною фазою, а закінчують сапрофітною.

     Якби не було грибів – санітарів лісу, ці запаси не могли б включитися в круговорот речовини в природі, унаслідок чого не відновилася б кількість вуглекислого газу в атмосфері, і як наслідок цього, припинилися б фотосинтез і виділення кисню.

     Трутові гриби є постійними компонентами лісових біоценозів.

 

Оксана Кропивка

молодший науковий співробітник

 

Переглядів: 677 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz