Четвер, 25.04.2024, 07:32Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Вересень » 24 » ТУР ЄВРОПЕЙСЬКИЙ – ПРЕДСТАВНИК ВИКОПНОЇ ФАУНИ ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
09:13
ТУР ЄВРОПЕЙСЬКИЙ – ПРЕДСТАВНИК ВИКОПНОЇ ФАУНИ ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Повідомлення II

Вперше кісткови залишки тура (череп) були виявлені в нашій місцевості у 2016 році в озері Судебське (під час його висихання) мешканцями села Худоліївка Вакуленко М.І. та Гаврусь А.В.

Друге, більш ретельне обстеження місця виявлення черепа тура було здійснено групою підводних плавців під керівництвом провідного історика кафедри археології та музеєзнацтва Київського національного уніветситету ім. Т.Г. Шевченка Кобець В.Д. Пошукові роботи проводились під контролем нашого провідного спеціаліста з туризму Козлова М.І.

В результаті пошукових робіт було виявлено і піднято на поверхню значну кількість остеологічних фрагментів,  які за попереднім визначеням,  належать двом викопним тваринам – туру європейському та оленю північному.

Весь зібраний остеологічний матеріал,  включаючи і череп,  який знайдений у 2016 р.,  був переданий НПП «Нижньосульський» і зберігається в Худоліївському еколого-просвітницькому центрі,  за що ми висловлюємо глибоку вдячність пошуковцям.

Наразі вивчається можливість створення, на основі знайдених кістних залишків викопних савців, спеціальної єкспозиції.

 

Начальник науково-дослідного відділу Клестов М.Л.

Провідний спеціаліст з туризму Козлова М.І.

 

 

 

Переглядів: 438 | Додав: npp-ns | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 10
10 samsonenkoviktorija  
Кісткові залишки тура на території НПП "Нижньосульський" здається дуже ціннісна знахідка. Тур - гербова легенда. Дуже шкода, що зараз вид відноситься до вимерлих диких предків.

9 anzhelkasklyar  
Дуже несподівана знахідка! З нетерпінням чекатимемо створення експозиції, яка буде дуже цікавою для учнів та студентів. Успіху науковцям НПП "НИЖНЬОУЛЬСЬКИЙ"

8 alkabilyk737  
Це дуже добре, що науковці не втрачають інтересу до вивчення викопних тварин, адже вони відображають еволюцію і є частиною історії. Я вважаю, що такі експонати будуть дуже цікавими для студентів при вивченні курсу палеозоології.

7 anastejsabel  
Це дуже цікава знахідка,з нетерпінням чекатимемо створення експозиції,та нових відкриттів.

6 barannik1999bk  
Найпошанованішим тотемом-твариною у трипільців був тур-бик. Учені пов'язують символ бика із сонячними культами і культом плодючості, родючості. Хв.Вовк, наприклад, звертає увагу на те, що у Ведах бик символізував Небо, а корова - Землю, тобто чоловіче і жіноче начало. Оцей символ продовження життя, на думку Хв.Вовка чітко простежується в українських сватаннях, коли свати вживають ось таких найархаїчних виразів: "Ваша телиця звикла до нашого бичка", або "Наш бичок хоче до вашої телиці". Таке ж архаїчне, очевидно ще трипільське походження, мають і порівняння весільних молодят до бика і телиці в українських весільних піснях: "Ой на горі часник, часник - Стоїть Грицько, як бик, як бик... А коло його печериця - Стоїть Маруся, як телиця"; "Ведут тура з луга. Чи тур чи турица... Не пізнає мати своєго дитяти".

Символ тура-бика, а ще жінки і змії дехто із дослідників Трипілля, як от Л.Макаревич і Т.Мовша, відносять до найдавніших у трипільській релігії.

5 dianastr2014  
Ого! Несподівано, але надзвичайно вражає! Це ж які цінні знахідки! Дуже сподіваюсь, що все ж таки буде створена спеціальна експозиція й учні шкіл та й студенти матимуть змогу побачити її у Худоліївському еколого-просвітницькому центрі.

4 manzhosvika2904  
Після створення експозиції  можна наочно показувати людям викопні рештки  , і  стає очевидним те , що у ті прадавні часи, які науковці вимірюють багатьма мільйонами років до нашої ери, життя на Землі було зовсім інакшим. Було б дуже цікаво спостерігати за збагаченням колекції та навіть створенняМ палеонтологічного музею на території НПП "НИЖНЬОУЛЬСЬКИЙ"

3 stefa123430  
Такі рідкісні знахідки завжди дуже цінні, адже ми маємо змогу на власні очі подивитися на скелет вимерлої тварини та уявити яких розмірів вона була. Так якби археологи разом із біологами не знаходили скелети динозаврів, стародавніх птахів, ссавців чи викопні рештки давніх рослин, ми і не знали би про минуле нашої планети, які рослини чи тварини жили в тій чи іншій ері та як розвивалася фауна та флора того часу. Завдяки викопним решткам можна дізнатися дуже багато цікавого, накриклад чим живилася ця істота, який спосіб життя вела, якими хворобами хворіла та як померла. Тому ці кістки тура європейського, можуть дати відповідь на питання які цікавлять вчених та нас.

2 vladagusar1103  
Первісний бик або тур – найбільший в історії наземний ссавець, який був витіснений зі свого середовища проживання і зрештою винищений. Його вага досягала 1000 кг, а висота в холці до 180 см. Жодна з вимерлих тварин не залишила такої живої пам’яті й інтересу серед широких верств населення, як первісний бик або тур, як його ще називають. Як символ «первісної» сили і дикості пращур усіх видів свійської великої рогатої худоби, яка існує в наш час, він завжди викликає значний інтерес у наукових колах. Останній первісний бик зник понад 300 років тому.

1 zari999777555  
Це дійсно прекрасно, що НПП «Нижньосульський» став місцем зберігання рідкісних та цінних знахідок. Тепер ті, хто запалає бажанням побачити щось ексклюзивне, можуть відвідати Худоліївський еколого-просвітницький центр і у такий спосіб поповнити скарбницю своєї допитливості. Надихає на особисту працю жага пізнання тих людей-дослідників, що відкривають щось нове, присвячуючи цьому не малу частину життя.
Цікавою є думка щодо створення спеціальної експозиції на основі знайдених кістних залишків викопних савців. А тож експонат мамонта вже давно існує і всім добре відомий, а от експонат тура поки що лишається під ширмою нерозвіданості, наукової таємниці. Тому успіху науковцям на їх тернистому,—але повному пригод та цікавинок — шляху! Бажаємо наснаги та нових відкриттів!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz